Successos

Investigació

El misteri de Susqueda

Música en el moment del crim

Els senderistes que van sentir els trets afirmen que també es va sentir música tipus màquina

Els Mossos tornaran al pantà a buscar l’arma i els telèfons mòbils

Magentí demana a l’Audiència que l’alliberin

Eren entre les 11.20 i les 11.26 h del 24 d’agost del 2017 quan a Sus­queda van res­so­nar els trets que van posar fi a la vida de Marc i Paula, segons s’ha pogut esta­blir gràcies als apa­rells de foto­gra­fia i geo­lo­ca­lit­zació que duia una pare­lla de sen­de­ris­tes que tran­si­ta­ven cap a Sant Martí Sacalm. La pare­lla són dos dels sis tes­ti­mo­nis que van sen­tir els espe­tecs iden­ti­fi­cats com a trets, atribuïts a un arma curta perquè no tenien la res­sonància d’un tret d’esco­peta. Però, a més a més dels trets, els sen­de­ris­tes van rela­tar que en el mateix moment també havien sen­tit música, tipus màquina, que va ces­sar al cap de poc.

Té res a veure la música amb el crim? D’on pro­ve­nia? Del cotxe dels nois? La Paula havia estat algun cop a l’antiga pedrera de Sus­queda on se cele­bra­ven fes­tes rave. El sen­tit de la música enmig dels trets, és un dels inter­ro­gants que encara no s’han desen­tre­llat sobre les cir­cumstàncies del doble assas­si­nat. La inves­ti­gació, llarga, com­plexa i minu­ci­osa, no ha pogut esta­blir encara en quin lloc van apar­car Marc i Paula el seu cotxe, un Opel Zafira, després que les càmeres de la presa el detec­tes­sin enfi­lant cap al camí de la Pedrera a les 10.18 h. El Zafira no el van veure els habi­tants del Llo­mar en els tres viat­ges que van fer, entre puja­des i bai­xa­des del pantà, els dies 24 i 25. L’amo del Llo­mar sí que recorda, en canvi, haver vist el Land Rover. Tam­poc va veure el Zafira l’home que viu a la Font del Borni en el seu camí a peu cap a la paret de la presa. I encara que se pres­su­posa que una hora més tard d’haver estat cap­tats a la presa Marc i Paula ja nave­ga­ven amb caiac pel pantà davant les runes de Rie­rica, on es fixa l’esce­nari del crim, tam­poc s’ha pogut esta­blir en quin lloc de la llera del pantà van entrar a l’aigua i on van inflar el caiac, que va aparèixer reben­tat i amb pedres a dins a l’altra banda, a la zona de l’embar­ca­dor. Però la inves­ti­gació con­ti­nua i en les pròximes hores els Mos­sos tor­na­ran al pantà per res­se­guir diver­sos punts clau on un informe ela­bo­rat a par­tir d’un geo­ra­dar marca la pos­si­bi­li­tat que hi hagi una arma o la mot­xi­lla de la Paula, que podria con­te­nir els telèfons mòbils de Marc i Paula. Ele­ments clau que no han estat mai loca­lit­zats. I fal­ten encara les anàlisis d’ADN d’un imper­me­a­ble i unes saba­tes comis­sa­des en els escor­colls als habi­tat­ges de Magentí, que han donat posi­tiu en sang a través del reac­tiu Blu­es­tar. I els resul­tats de les anàlisis dels pèls tro­bats a la mot­xi­lla de Marc que s’ha deter­mi­nat que no eren seus. De qui eren? En els ras­tre­jos al pantà, en la pri­mera branca d’aigua que baixa de la riera de Rupit, els Mos­sos hi van tro­bar una beina (que no es con­si­dera d’interès) al marge del cos­tat de la Font del Borni, uns rems fets de fusta i ossos enfon­sats davant de les runes de la Rie­rica, i més avall unes res­tes de sang que es va des­car­tar que tin­gues­sin relació amb el crim. També es va tro­bar sang en una barca dels habi­tants del Llo­mar, però es va com­pro­var que no era de les vícti­mes.

Amb aquest seguit d’inter­ro­gants oberts, Benet Sale­llas, lle­trat de Jordi Magentí, únic sos­pitós, va dema­nar ahir a l’Audiència de Girona la lli­ber­tat del seu cli­ent. Sale­llas va apel·lar als febles indi­cis que incri­mi­nen Magentí. Va retreure que Magentí ha estat sotmès a un judici paral·lel i que la inves­ti­gació ha des­car­tat altres pos­si­bles sos­pi­to­sos, fent un “ves­tit a mida” de Magentí, a par­tir del seu pas­sat. La ins­trucció ha tro­bat poques pro­ves, cap de mate­rial, con­tra Magentí, però ha tei­xit un relat que ajusta el seu per­fil al que ano­me­nen “l’autor pre­vi­si­ble” del crim. Un autor pre­vi­si­ble que ha de ser un molt bon conei­xe­dor del ter­reny per saber on havia d’enfon­sar el cotxe perquè no es veiés, un home més impul­siu que refle­xiu, fet que jus­ti­fi­ca­ria que dis­parés con­tra unes per­so­nes que no conei­xia de res arran de qual­se­vol fet banal o fotesa. Magentí té el per­fil. Ja va dis­pa­rar i matar la seva dona el 1997. Apro­fun­dint en el pas­sat, els Mos­sos també han tro­bat un epi­sodi que ara con­si­de­ren relle­vant per a la inves­ti­gació: una referència de l’equip del cen­tre assis­ten­cial Drisse que indi­cava que una usuària que havia man­tin­gut una relació amb Magentí havia comen­tat, però mai denun­ciat, que ell l’havia agre­dit sexu­al­ment. El sumari, a través de peri­ci­als i decla­ra­ci­ons sobre el seu pas­sat, pre­senta Magentí com un home extre­ma­ment gelós, afi­ci­o­nat a la caça i la pesca, com­pe­ti­tiu al màxim, esquerp i reser­vat. Té a l’esquena els senyals d’una per­di­go­nada que va rebre men­tre caçava ànecs al riu, a Anglès mateix. Però no va expli­car com havia anat. Les con­ver­ses enre­gis­tra­des i decla­ra­ci­ons dels fami­li­ars deno­ten que s’esti­ma­ven més que marxés a Colòmbia. Però ahir tots van ser a la vista per donar-li suport i van poder escol­tar com el fis­cal Víctor Pillado argu­men­tava que els indi­cis evi­den­cien que “Magentí va matar Marc i Paula o ell va veure qui els matava”.

Els pares
de les víctimes estan, per ara, convençuts que s’està sobre la pista de l’assassí i per això ahir el seu lletrat, Carles Monguilod, va demanar que Magentí continuï a la presó per evitar que pugui destruir proves i que marxi a Colòmbia amb la seva dona. Monguilod va dir que si més endavant els indicis s’afebleixen, no dubtaran a agafar la mà de la defensa i exigir que es trobi els “veritables autors” del crim.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.