Successos

investigació

Patrimoni arqueològic

Espoli sense càstig

El jutjat arxiva la causa contra els arrestats en una gran operació de la Guàrdia Civil contra l’espoli submarí de peces arqueològiques

Creu que van trigar tant a fer les detencions que el delicte ja havia prescrit i anul·la les intervencions telefòniques per falta de fonament

Un dels encausats té vaixells amb alta tecnologia i ajudava l’administració
Un vaixell de la Fundació Argo Maris va ajudar la Guàrdia Civil a trobar un ultralleuger enfonsat

L’ope­ració Cir­ci­nus (‘compàs’ en llatí), que va supo­sar el comís de prop de 200 peces arqueològiques extre­tes del fons del mar a la Costa Brava i a les cos­tes de Menorca, la detenció de deu per­so­nes i la inves­ti­gació de dues més –acu­sa­des pels delic­tes de danys al patri­moni cul­tu­ral, furt, apro­pi­ació inde­guda i fal­si­fi­cació–, no tindrà con­seqüències penals per als inves­ti­gats. El jutge Anto­nio Cereijo Soto, que diri­gia la inves­ti­gació des del jut­jat d’ins­trucció número 1 de la Bis­bal, ha decre­tat el sobreseïment lliure de la causa per pres­cripció, ja que els fets –l’espoli de les peces– s’hau­rien produït entre els mesos de març i juliol del 2009 i no es va inter­ro­gar els sos­pi­to­sos fins al desem­bre del 2013, és a dir, quan ja havien trans­cor­re­gut més de tres anys, límit de la pres­cripció en els casos de delic­tes con­si­de­rats menys greus, perquè les penes pre­vis­tes no superen els tres anys de presó. Abans del decret de sobreseïment, l’Audiència de Girona, ate­nent la petició de Car­les Mon­gui­lod, lle­trat del prin­ci­pal encau­sat, el nave­gant i inves­ti­ga­dor Josep Quera Martí, ja havia decre­tat la nul·litat de les inter­ven­ci­ons telefòniques per falta de fona­ment a l’hora de vio­lar la pri­va­ci­tat de les comu­ni­ca­ci­ons entre par­ti­cu­lars, i també perquè els delic­tes inves­ti­gats no tenien la con­si­de­ració de greus.

Es dona la cir­cumstància que la Fun­dació Argo Maris, pre­si­dida per Josep Quera, dis­posa d’una sofis­ti­cada tec­no­lo­gia “que l’admi­nis­tració no pot ni somiar tenir”, segons reco­nei­xen fonts dels ser­veis arqueològics, i ha col·labo­rat en molts pro­jec­tes públics. L’embar­cació Bon geni, de 18 metres d’eslora i amar­rada a Mataró, i la Bon pigall, de 23,8 metres i situ­ada nor­mal­ment al port de Roses, dis­po­sen de l’ajut d’un robot que tenia capa­ci­tat per arri­bar fins als 3.000 metres de pro­fun­di­tat per explo­rar el fons marí. El coman­dant, ara tinent coro­nel, de la Uni­tat Cen­tral Ope­ra­tiva (UCO) de la Guàrdia Civil, Jesús Gálvez, va adme­tre, quan va pre­sen­tar els resul­tats de l’ope­ració Cir­ci­nus, que Argo Maris i el seu pre­si­dent man­te­nen una acti­vi­tat legal i que en oca­si­ons han col·labo­rat amb l’admi­nis­tració. Fins i tot després de la detenció de Quera, un dels seus vai­xells, amb el robot sub­marí, va aju­dar la Guàrdia Civil i va acon­se­guir loca­lit­zar a 89 metres de pro­fun­di­tat, davant la costa de Roses, les res­tes de l’ultra­lleu­ger que va des­a­parèixer amb dos tri­pu­lants a bord després d’haver-se enlai­rat a Pals. Repas­sant les heme­ro­te­ques, també es pot com­pro­var que el 2008, men­tre feia unes pros­pec­ci­ons per al depar­ta­ment de geo­lo­gia de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona a la recerca de colònies de corall blanc a les Bale­ars, el Bon pigall va loca­lit­zar un dere­licte del segle XVIII a la costa nord de Menorca, a prop de la població de For­nells, i la Fun­dació Argo Maris es va posar en con­tacte amb el con­sell insu­lar per acor­dar les actu­a­ci­ons que s’havien de fer. Tot i reconèixer que els feien una feina que l’admi­nis­tració no podia fer per falta de mit­jans, l’UCO va pre­sen­tar Argo Maris com uns espo­li­a­dors arran de la denúncia d’un extre­ba­lla­dor, i van asse­gu­rar que extre­ien peces arqueològiques de gran valor històric de jaci­ments sub­ma­rins, i que n’hi havia que no esta­ven con­tro­lats per l’admi­nis­tració. La Guàrdia Civil va adme­tre que no tenien una xarxa de dis­tri­bució, sinó que les peces arqueològiques, els mapes, els estris de nave­gació, etc. arri­ba­ven als des­ti­na­ta­ris a través d’amics o cone­guts dels explo­ra­dors marins.

Es van fer catorze escor­colls per ordre judi­cial el 17 de setem­bre del 2013. Es va escor­co­llar la seu de la Fun­dació Argo Maris a Ter­rassa i a Mataró, i els domi­ci­lis i empre­ses rela­ci­o­na­des amb Josep Quera Martí i la seva dona, Neus Abad Soler, que també va ser arres­tada. També van ser escor­co­llats els vai­xells que uti­litza habi­tu­al­ment Argo Maris: el Bon geni, atra­cat al port de Mataró, i el Bon pigall, amar­rat al port de Roses. A les comar­ques giro­ni­nes es van ins­pec­ci­o­nar uns locals d’un pes­ca­dor del Port de la Selva, Jordi Bosch Bofill, un dels arres­tats per pos­sessió de peces arqueològiques. També es va escor­co­llar Can Mauri, una masia de Regencós que fun­ci­ona com a casa de turisme rural, on va ser detin­gut un altre dels impli­cats, Ramon Raventós Blanc, i on va ser loca­lit­zat pre­ci­sa­ment el compàs nàutic que encara fun­ci­ona i que va donar nom a l’ope­ració. I a Roses es va escor­co­llar un local vin­cu­lat a Gui­llem Xifre Camps, un bus­se­ja­dor que regenta un cen­tre de bus­seig a l’Escala i que també va ser arres­tat en la gran ope­ració d’espoli sub­marí. Van ser inves­ti­gats també un arqueòleg amb domi­cili a Girona, Xavier Aguelo Mas, i la veïna de Begur María Ángel Gómez Lamana.

La resta d’escor­colls i deten­ci­ons es van prac­ti­car en diver­ses pobla­ci­ons de Menorca, ja que va ser en aigües d’aquesta illa on se suposa que els mem­bres d’Argo Maris van fer mol­tes de les espo­li­a­ci­ons en dere­lic­tes sub­ma­rins. A la loca­li­tat des Mer­ca­dal, van ser arres­tats Fèlix Ripoll Moll, Pere Massó Bach­pol (que regenta una immo­biliària) i Fer­nando José Con­tre­ras Rodrigo, que ha publi­cat lli­bres sobre arque­o­lo­gia a Menorca. A Maó, va ser detin­gut Domingo Martínez Rey­nes, i a Bar­ce­lona, Sergi Que­sada Ardany. Es van comis­sar 200 peces arqueològiques pro­ce­dents de períodes molt dife­rents: de l’època romana, de l’època fenícia i també dels segles XVIII i XIX. Unes peces que l’admi­nis­tració podrà estu­diar, cata­lo­gar i expo­sar gràcies a la feina que els han fet per­so­nes fins fa poc encau­sa­des per espo­li­ació i ara final­ment excul­pa­des.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.