Successos

Mètode a Salt per avaluar el risc de reincidència en delictes viaris

Aquesta pràctica, pionera al país, parteix d’un treball de fi de grau d’un agent de la policia local

Rep reconeixements de la Federació de Municipis de Catalunya i de la Fundació Carles Pi i Sunyer

La policia local de Salt ha implantat i consolidat un mètode que permet avaluar la probabilitat de reincidència de persones que hagin comès infraccions al volant. Un dels punts de partida del projecte és el treball final de la carrera de criminologia que va elaborar l’agent Daniel Bruns, pertanyent a la unitat de seguretat ciutadana. En aquesta pràctica pionera a Catalunya, es proposa fer un informe criminològic en el cas de conductors i conductores amb diversos antecedents contra la seguretat del trànsit, com ara per excés de velocitat, per circulació sota els efectes de l’alcohol o estupefaents. Bruns explica que va veure que a Múrcia i a Elx existien models similars. Inspirant-s’hi, va introduir noves variables i va adaptar el mètode tenint en compte els protocols de la policia local de Salt. I, un cop va haver enllestit el projecte de final de grau, es va implantar com a prova pilot a la vila.

Es va delimitar en quins casos seria convenient l’informe criminològic. Per exemple, quan es tracti de ciutadans que en cinc anys acumulin tres o més delictes contra la seguretat del trànsit, o quan en un accident el responsable dels fets causi ferits greus o danys importants.

L’informe parteix de l’atestat, si bé també es valora tot el contingut d’una entrevista personal que es realitza a l’autor de la infracció. S’analitza després tota la informació recollida a través d’un mètode que s’anomena de triple risc delictiu, mitjançant el qual s’obté una puntuació que permet preveure el perill de reincidència futura del conductor. Una vegada es té la conclusió, l’agent fa una proposta de pena, que també ja estan pautades. En el supòsit que els resultats donin que la persona presenta “un risc molt alt de reincidència amb una tendència desfavorable”, es proposa el seu ingrés a la presó, la privació del dret a conduir i el comís del vehicle. En canvi, en casos de risc més baix, es recomanen treballs en benefici de la comunitat, una multa, la retirada del carnet o la participació en programes de deshabituació de l’alcohol o de les drogues.

Aquest informe i l’atestat es remeten a la fiscalia i als jutges. Una informació que fins ara no rebien i que pot ajudar a emetre unes sentències més eficaces. “Amb aquest projecte, el que arriba als estaments judicials és un informe criminològic, en el qual hi ha unes dades molt més acurades”, hi afegeix la policia.

Banc de Bones Pràctiques

El mètode de Salt ha rebut un reconeixement de la Federació de Municipis de Catalunya i la Fundació Carles Pi i Sunyer d’Estudis Autonòmics i Locals. Aquestes entitats han inclòs el projecte en el Banc de Bones Pràctiques dels governs locals de Catalunya. Enguany, hi va haver unes 190 iniciatives en què es va presentar la candidatura per entrar-hi, i se n’hi han incorporat finalment 80. Són avaluades a partir d’uns criteris, com ara que es demostri el seu èxit o que siguin innovadores. En el cas de Salt, es destaca que s’ha inclòs en el Banc de Bones Pràctiques perquè és una aportació de qualitat i que pot servir de referència a altres municipis.

LA FRASE

Hem delimitat en quins casos és convenient fer l’informe criminològic
Daniel Bruns
agent de la policia local de salt


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.