La «crisi d'Horta» acaba amb foc d'encenalls

El govern tripartit fa pinya al Parlament i l'oposició no aconsegueix el cessament de Saura, Boada ni Lanau

Cap dimissió ni cap destitució. El conseller d'Interior, Joan Saura; el secretari general d'Interior, Joan Boada, i la directora general de Prevenció i Extinció d'Incendis, Olga Lanau, mantindran el seu càrrec. El govern va donar ahir suport al conseller d'Interior i va reiterar que els únics culpables de la tragèdia que es va viure a Horta de Sant Joan van ser el foc i els dos presumptes piròmans. La comissió d'investigació ha servit per aprovar una bateria de mesures per millorar la prevenció i extinció d'incendis –la majoria de les quals, segons Interior, ja s'estaven tramitant abans de ser acordades en la comissió–, però no servirà per assumir responsabilitats polítiques.

En el debat del Parlament, els partits van seguir enrocats a defensar el seu paper en la crisi oberta per l'incendi d'Horta de Sant Joan. Els grups del govern van qüestionar la utilitat que ha tingut la comissió d'investigació. «La comissió era legítima però no oportuna», va afirmar la diputada d'ERC Patrícia Gomà, «perquè hi ha una instrucció judicial en curs». «Ens ha portat a fer un judici paral·lel i aquesta no ha de ser la feina del legislatiu català», va advertir Gomà. «Sempre ens quedarà el dubte de si per fer aquestes millores s'havia de fer la comissió», va assenyalar David Pérez, del PSC. Per la seva banda, ICV va retreure que si calia crear una comissió d'investigació per l'incendi d'Horta també se n'haurien de constituir, per exemple, pel cas del Palau de la Música, el cas Pretòria i el finançament irregular d'alguns partits, en al·lusió al nou cas d'Unió que la fiscalia investiga.

Per CiU, el PP i Ciutadans, la comissió sí que ha tingut la seva funció. «S'ha demostrat que el govern no va explicar tota la veritat de l'incendi», segons el diputat de CiU Jordi Turull, i «els compareixents han tingut l'oportunitat de desmentir algunes informacions que havien aparegut», va assenyalar el diputat del PP Rafael Luna. Per Albert Rivera, de Ciutadans, la comissió ha servit per «despullar» les deficiències de la conselleria d'Interior, i va reclamar que les mesures aprovades ahir al Parlament «no quedin en paper mullat» Els tres grups de l'oposició van carregar contra Joan Saura, a qui van acusar de no tenir credibilitat i de no saber liderar el Departament d'Interior. Per contra, els grups de l'oposició van elogiar el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, per haver assumit l'error de la tesi del llamp.

el contrapunt

El teatre de cada dia

JOSEP M. FLORES

El descrèdit de la política en general i dels polítics en particular és un mal de difícil remei. I més quan veus debats pretesament polítics com els d'ahir al Parlament en què impera la demagògia i el proselitisme per sobre de l'interès general. Ahir cada partit va fer el seu discurset previsible, defensant cadascú el seu hortet: l'oposició demanant el cessament en bloc de la cúpula d'Interior, i el govern fent pinya per salvar Saura i el seu equip. Per a uns, tot o gairebé tot es va fer malament. Per als altres, tot o gairebé tot es va fer bé. És el joc de sempre. El teatre de cada dia, el de les posicions irreconciliables que retroalimenta el sistema de partits i que permet que tots conservin les seves cadires, que d'això es tracta. L'oposició no només té el dret sinó l'obligació de fiscalitzar la tasca del govern, però malament anem si ho fa sense propostes, sense oferir solucions alternatives. CiU, PP i Ciutadans han demanat el cap de Saura, però ho han fet després d'aprovar per unanimitat les 66 mesures proposades pel seu departament per millorar la seguretat dels bombers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.