Successos

Google afegeix més intriga al crim de Susqueda

Situa el telèfon d’en Marc a la zona de la font del Borni, però abans de l’hora que havien indicat els Mossos d’Esquadra basant-se en les càmeres

Segons Google, després hauria baixat a la Cellera

L’anàlisi dels comptes de Google associats als terminals mòbils de Marc Hernández i Paula Mas, la parella assassinada a Susqueda, en lloc d’aportar revelacions al cas, encara hi afegeix més interrogants. La ruta i els horaris que marca Google sobre el mapa no lliguen amb l’itinerari que pressuposaven els Mossos basant-se en la informació de les càmeres de seguretat i de les antenes de telefonia que activaven els mateixos telèfons. Malgrat les incongruències, però, Google assenyala un punt clau, la font del Borni, com a indret més endinsat del pantà on hauria arribat la parella o, si més no, el telèfon d’en Marc.

Segons l’informe que han aportat els Mossos al jutjat, Google situa el telèfon d’en Marc entre la 01.36 de la nit i les 9.01 del matí del 24 d’agost del 2017 aturat a la Cellera de Ter. La investigació situava en Marc i la Paula durant aquest interval de temps, i fins a un xic més tard, les 9.35, dins del seu cotxe aparcat davant del bar La Parada del Pasteral. Segons les càmeres, a les 9.35, el cotxe que els Mossos identifiquen com el Zafira surt de l’aparcament i puja cap a la carretera C-63 en direcció a la Cellera. I, un minut més tard, apareix a la càmera el Land Rover Defender, suposadament conduït per Jordi Magentí, que passa pel pont vell del Ter i enfila la carretera del pantà. Per la cronologia que fixen les càmeres, el Zafira i el Land Rover s’han de creuar per la carretera entre la Cellera i el trencant del camí de l’embassament.

Google situa el telèfon d’en Marc entre les 9.01 i les 9.25 fent un desplaçament de 14,7 km des del centre de la Cellera fins a la branca de la riera de Rupit del pantà de Susqueda. I de les 9.25 fins a les 9.37, el telèfon es mostra a la zona de la font del Borni, situació que els Mossos diuen que no és coherent perquè en la mateixa franja de temps es marquen desplaçaments d’alguns centenars de metres per zona emboscada. L’informe dels Mossos aportat al jutjat no inclou les imatges de Google, només la interpretació policial. Google marca moviment des de la font del Borni a partir de les 9.37 en direcció al centre de la Cellera, on arriba a les 9.47, després d’haver fet un recorregut de 8,5 km. Així doncs, el camí de pujada cap a la font del Borni es va fer per una ruta més llarga que la de tornada? Un cop a la Cellera, consta que no es mou entre les 9.46 i les 9.57, període que coincideix amb l’estada d’en Marc i la Paula a l’oficina de La Caixa de la Cellera, on van ser captats per la càmera. I aquesta situació, exposa l’informe, és l’última informació que aporta Google. Informació que no lliga amb la que els Mossos han recollit de les càmeres. La investigació dona per fet que l’Opel Zafira d’en Marc i la Paula és el cotxe que és captat al pont vell del Ter al Pasteral a les 10.05 i el mateix que capta la càmera de les oficines de la presa a les 10.18 pujant cap a la pista de la font del Borni. Segons Google, a aquesta hora ja havien tornat a baixar cap a la Cellera. Però, a més a més, el visionat de les càmeres del Pasteral aporta més contradicció, ja que el cotxe que segons els Mossos és el Zafira de les víctimes i puja cap al pantà a les 10.05 sembla que s’atura a l’aparcament del bar La Parada, i passada una estona es veuen dues figures humanes que travessen la carretera. Eren en Marc i la Paula que entraven al bar, on la mestressa, Simona Benkova, assegura que els va servir a la barra? Aquest cotxe que s’atura a La Parada surt de l’aparcament a les 11.44, però no enfila la carretera del pantà, sinó que va un altre cop cap a la Cellera. Com encaixa, tot això? Benet Salellas, lletrat de la defensa de Jordi Magentí, va proposar al jutjat que es fes un visionat de les càmeres amb la supervisió judicial, però el jutge Javier Burgos ho va desestimar al·legant que totes les parts tenen les càmeres a la seva disposició i que cadascú s’ho pot mirar quan vulgui.

Els Mossos –expliquen– també van provar de treure informació del recorregut de Google del telèfon de Paula Mas, operació que es pot fer sense necessitat de tenir a mà els terminals. Els d’en Marc i la Paula continuen desapareguts. I per això van demanar un duplicat de la targeta al seu pare, que n’era titular. La targeta la van tenir el 27 de març del 2018, és a dir, quan ja feia un mes que Magentí estava detingut, i set mesos després de la desaparició de la parella. Del compte de Google de la noia, només en van poder treure que el dia 23 d’agost a les 18.47 havia buscat a través de Google Maps una zona dels voltants de Vilanova de Sau, i una altra cerca del pantà de Sau, on aquells dies es feia un festival de música i natura a l’aire lliure. Per la seva banda, Marc Hernández, a les 8.14 del matí del 23 d’agost, havia fet una cerca sobre “muntanyes de Begur”. No consten cerques sobre Susqueda, on van ser assassinats.

El jutge no torna el Land Rover

El jutjat s’ha negat a tornar a l’oncle de Jordi Magentí, el Lad Rover Defender que li van comissar el dia de la detenció, ara farà un any, perquè afirma que encara és necessari per a la investigació, que el fiscal i els mossos continuen encarrilant cap a Magentí, que ha passat 303 dies a la presó i que sempre s’ha declarat innocent. Paradoxalment, poc després del doble crim, el jutge va resoldre que l’Opel Zafira, de les víctimes, que algú (presumiblement el criminal o criminals) van enfonsar expressament al fons del pantà, no era una prova de convicció i el vehicle va ser enviat a un desballestament de Múrcia, on els mossos finalment el van anar a recuperar i el van traslladar fins a les dependències d’Egara a Sabadell on encara el tenen. El vehicle, que ja no té les rodes, conté molts objectes entaforats a dins, que ara difícilment podran servir de prova.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia