Successos

Els danys per les nevades fan augmentar el risc d'incendis al Camp i l'Ebre

Les comarques tarragonines afronten la campanya d'estiu amb més d'un miler d'efectius entre personal fix i contractat

A llarg termini és difícil fer previsions meteorològiques, però les tendències climàtiques indiquen que serà un juliol relativament sec, per damunt de la temperatura mitjana anual, i un agost més calorós, també per sobre de la mitjana, però humit. Agustí Gatell, cap del cos de bombers de la regió d'emergències de Tarragona, explica: «Aquesta campanya d'estiu treballarem pendents de les zones pitjors quant a sequera a la demarcació, com ara el Priorat, una part del Baix Camp i una petita part de l'Alt Camp.» Amb tot, assegura que aquestes zones es troben dins de l'índex de la mitjana de sequera anual. Al Camp de Tarragona «no ha disminuït el risc d'ignició, però la probabilitat que acabi havent-hi un gran incendi és inferior a l'any passat».

Segons el cap de la regió d'emergències de les Terres de l'Ebre, Fèlix González, les comarques del sud «són dins l'àmbit de les que sempre despunten amb un risc més elevat comparant-les amb altres zones». González diu que la percepció que es té «és que ha plogut molt, però realment no ha estat així», el valor registrat ha estat per sota de la mitjana anual. En qualsevol cas, les precipitacions han comportat que el combustible tardi a assecar-se, per tant les condicions que es donen «són millors que l'any passat», diu González.

1.080 efectius

La campanya forestal d'estiu endegada el 15 de juny s'afronta amb el record encara latent del foc d'Horta. El nou operatiu contra els incendis presenta novetats importants i incorpora més recursos humans –amb l'increment de la contractació del personal de reforç– i recursos tècnics –més segurs i pioners tecnològicament–, per prevenir i lluitar contra els incendis.

A les comarques tarragonines treballaran en la campanya un total de 1.080 efectius, dels quals 691 pertanyen als parcs de bombers de la regió de Tarragona, on 160 efectius han estat contractats específicament per a l'estiu, dos més que l'any passat. La dotació a l'Ebre és de 389 efectius, 132 dels quals són contractats, deu més que el 2009. Als bombers funcionaris, voluntaris i membres dels equips de prevenció activa forestal (EPAF), que formen part de la dotació normal de bombers, se suma el personal de reforç contractat; peons –una categoria superior que enguany substitueix els auxiliars forestals–, els punts de guaita i membres de l'EPAF, entre d'altres.

Segons dades provisionals de l'1 de gener al 15 de juny a les comarques tarragonines es van declarar 35 incendis amb 47 hectàrees cremades. La comarca més perjudicada ha estat el Baix Ebre amb 33,21 hectàrees i 3 incendis, dels quals el més important es va declarar al maig a Benifallet.

Protecció prioritària a la serra de Cardó

ACN

Arran de l'incendi d'Horta de Sant Joan de l'any passat el Cos d'Agents Rurals (CAR) a les Terres de l'Ebre ha revisat i millorat alguns procediments, especialment en la investigació de causes d'incendis, i també en la formació dels membres del cos. Per primer any, la serra Boix-Cardó s'incorpora als perímetres de protecció prioritària (PPP) de Catalunya i, en cas d'assolir el nivell 3 de risc d'incendi del pla Alfa, el pas serà restringit com s'ha fet anys enrere als Ports o a Tivissa-Llaberia. Per altra banda, s'amplien els horaris i hi haurà unitats de guàrdia de nit, s'incorporen al cos agents especialitzats i s'han revisat procediments quant a la investigació de causes d'incendis i també en la formació dels membres del cos. El foc d'Horta també ha fet reforçar la coordinació dels agents rurals amb els bombers i els Mossos d'Esquadra. En aquesta campanya els tres cossos de seguretat es reuniran setmanalment per coordinar les activitats, avaluar el risc d'incendi de cada zona i intercanviar informacions sobre situacions de risc detectades o previstes, siguin meteorològiques o activitats humanes. En campanyes anteriors aquestes reunions se celebraven cada quinze dies o mensualment. L'any 2009 va acabar amb un total de 143 incendis a la demarcació de Tarragona amb prop de 1.150 hectàrees cremades. Al Camp de Tarragona es van produir 97 incendis amb 279 hectàrees afectades; i a l'Ebre hi va haver 46 focs amb 870 hectàrees cremades, bona part de les quals, a l'incendi d'Horta de Sant Joan.

1.650 hectàrees recuperades

La major part de les zones afectades pel temporal de l'hivern coincideixen amb àrees definides com a sectors de risc en el pla Infocat i van afectar molts perímetres de protecció prioritària (PPP), que són els àmbits en què la continuïtat de la massa forestal i el perill existent fan que es puguin produir grans incendis. Amb les tasques que han dut a terme a les comarques tarragonines les empreses forestals contractades per Medi Ambient en la neteja de boscos, el 15 de juny s'havien recuperat un total de 1.650 ha, més del 80% de la superfície prevista, que és de 2.047, i s'havien obert un total de 43 quilòmetres de pista. Una vintena de brigades han participat en les tasques, que bàsicament han consistit en la recuperació d'àrees de baixa densitat de combustible estratègiques i l'obertura de camins.

Les zones de PPP tarragonines on s'ha actuat han estat Ancosa-Montagut-Miralles-Queralt, muntanyes de Prades-bosc de Poblet, serres de Cardó-Boix, Priorat-serra de Montsant, Tivissa-Vandellòs-Llaberia-Pradell i Montmell-Pontons-Mediona.

Durant les pròximes setmanes i sempre que les condicions ho permetin, les empreses forestals finalitzaran els treballs pendents i els no tan estratègics però de caire preventiu que contribuiran a reduir el risc d'incendi forestal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.