Un crim amagat al mar que els pescadors van descobrir
Una barca va pescar entre el cap de Creus i les Medes un fèmur i un crani que tenia quatre forats de bala, evidència clara d’un assassinat
Es va poder extreure ADN però no s’ha identificat
4 d’octubre de 2017. L’endemà de l’aturada en protesta per les accions policials del dia del referèndum de l’1 d’octubre. La barca Estel, amb base al port de Roses, va sortir a feinejar i va llançar les xarxes en una tram de mar comprès entre la zona de Cadaqués i les illes Medes. Cap a les cinc de la tarda, quan van fer parada al port del Port de la Selva i seleccionaven el peix enganxat a les xarxes, van descobrir que havien pescat un tros de crani i un os llarg, que podria ser un fèmur. Eren ossos molt deteriorats, però sembla clar que eren humans. El patró de la barca va optar per guardar-los en una lleixa i alertar els Mossos. Agents de la comissaria de Roses els van anar a recollir i van comprovar que es tractava de part d’un cadàver, però amb les dades que els van donar els pescadors era impossible intentar localitzar la resta. Havien pescat en una zona molt àmplia i les xarxes les havien arrossegades a uns 100 metres de fondària. Els Mossos van avisar el metge forense i van traslladar les restes al jutjat número 6 de Figueres, que va incoar unes diligències per la troballa. Però van passar mesos i no es van analitzar. Fins al novembre del 2019, quan la jutgessa va recordar a l’Institut de Medicina Legal que s’havien d’analitzar.
L’informe forense va arribar el maig del 2020 i, tot i disposar només d’un fragment de crani i un tros de fèmur, els forenses en van extreure molta informació i les conclusions van ser clares. El crani tenia dos forats que es va determinar que eren d’entrada i sortida d’un mateix projectil i dos més que corresponien a dues entrades de bala. Es van poder detectar encara tres fractures més que es va deduir que eren de cops, que tant podrien correspondre a un objecte contundent com a impactes del cadàver contra les roques un cop llençat al mar. L’estudi forense també va determinar que els dos ossos corresponien a una mateixa persona: un home que, segons els indicis, havia estat víctima d’una execució amb arma de foc. També es va aconseguir extreure la cadena d’ADN i es va determinar, per l’estat de degradació dels ossos, que la víctima havia mort fa entre 15 i 20 anys.
Amb totes aquestes dades, ja el juny del 2020, el jutjat va ordenar que s’obrís una investigació per homicidi. Es va incloure l’ADN de la víctima en les bases de dades compartides de persones desaparegudes i restes cadavèriques sense identificar, però no es va trobar cap coincidència. Sense víctima coneguda, és impossible estirar el fil per trobar els responsables de la mort i el jutjat ha decretat el sobreseïment de la causa. L’ADN continua a les bases, però aquest cadàver s’afegeix a la llista de morts sense nom.
Com ara el misteriós home trobat al fons del mar el 22 de juliol del 2018 a Lloret de Mar, un noi jove que només duia un petit banyador i un cinturó ple de pedres que el llastaven. En aquest cas, a banda d’intentar identificar-lo per ADN i empremtes, s’ha difós la seva fotografia, però continua sense identificar.
Tampoc se sap qui és l’home vestit amb roba de Zara que va ser trobat flotant al mar a la costa de Portbou el 29 de desembre del 2020.
Ni a qui correspon un crani localitzat el juliol del 2012 a la muntanya de Sant Grau de Tossa de Mar i que es va comprovar que tenia un tret de bala, com el crani que es va trobar al mar. En aquest cas, la investigació forense i policial també va poder demostrar que es tractava d’un homicidi, però no es coneix ni la víctima.
LA DATA
LA XIFRA
El cas de la parella desapareguda i el cuir cabellut trobat al mar
L’antiguitat apuntada pels forenses del crani tirotejat trobat al mar (entre 15 i 20 anys) podria correspondre’s, pel temps, amb el cas d’una parella ucraïnesa (Olena Grigorenko i Iuri Khvorost) que va desaparèixer el 2006 a Begur i de què hi ha constància que almenys la noia era morta al mar, ja que se’n va trobar el cuir cabellut flotant. Però les restes trobades pels pescadors de Roses corresponen a un home. Podria tractar-se de Khvorost? La investigació, inicialment, apuntava que tant Grigorenko com Khvorost van ser víctimes d’una desaparició forçosa per causa criminal, però, posteriorment, el cas va fer un gir quan va aparèixer un testimoni que va assegurar als Mossos que havia vist Khvorost més tard del dia de la desaparició i es va comprovar que els deu dies posteriors a la desaparició de la parella s’havien fet moviments als seus comptes bancaris. Llavors, els investigadors van contemplar la possibilitat que Khvorost fos responsable de la desaparició de la noia. Grigogenko, que treballava per a una immobiliària de Begur, i el seu xicot van desaparèixer de la casa de Begur on vivien el 13 de juliol del 2006. Els dos cotxes que feia servir la parella van aparèixer abandonats en un carreró de Sant Feliu de Guíxols i el 17 de juliol uns banyistes van trobar un cuir cabellut flotant al mar. L’ADN va certificar que era d’Olena Grigorenko.