Successos

El quadern negre

Tura Soler

Els mals cognoms foragitats del DNI

Una dona aconsegueix canviar-se els cognoms perquè els del pare i la mare li recordaven traumes d’infantesa

Ha sigut una llarga odissea però ho ha aconseguit. Al DNI de la Maria Agnès ja hi consten els cognoms Freixenet Olivera, després que el jutjat li admetés, per causes “excepcionals”, eliminar els cognoms originals: Murillo José, que per ella eren un llast. Murillo li recordava els maltractaments i l’abandonament del pare i el cognom José li evocava els abusos i maltractaments de l’avi matern.

La Maria ha aconseguit aquesta fita excepcional quan ja és una dona cinquantina. Com que els cognoms l’afectaven emocionalment, es va decidir a fer el pas i, a través de l’advocat José Enrique Pérez Palaci, va adreçar la petició de canvi de cognom al jutjat responsable del registre civil de l’Hospitalet de Llobregat, on estava inscrita la partida de naixement de la Maria. El lletrat va aportar totes les partides de naixement relacionades amb el cas i també la documentació d’un oncle de la Maria Agnès, que s’havia invertit els cognoms. En la petició es remarcava que els cognoms que es volia canviar li portaven records d’uns fets molt traumàtics que es remuntaven a la seva infantesa i que la van continuar afectant d’adulta i que queden acreditats amb un informe d’un psicòleg aportart a l’expedient. La dona renegava dels cognoms i ho justificava, en el cas del primer, perquè el pare va abandonar la família definitivament quan ella tenia 12 anys, després d’un episodi d’infidelitat que la nena va presenciar i que va acabar amb una agressió del pare. Abans d’aquest episodi, la nena havia presenciat escenes de maltractament contra la seva mare. I s’hi afegeix que quan havien passat gairebé 37 anys de l’abandonament patern, arran de la insistència d’una germanastra, Maria Agnès es va avenir a provar de retrobar-se amb el seu pare. No va anar bé. Al contrari, segons el psicòleg, això encara va fer aflorar records negatius del passat i va incrementar l’estrès posttraumàtic. La relació amb l’avi matern, que vivia amb la família, també va ser molt traumàtica. L’avi va abusar de la nena dels 7 als 12 anys. El perit psicòleg conclou que tots aquests fets que Maria va viure durant la infantesa, que van fer que ella marxés de casa tan bon punt va fer 18 anys, li van deixar unes seqüeles que la van abocar a relacions inestables i trastorns emocionals i de conducta, amb la sensació que el que ha viscut o viu pertany a una altra persona, com si fos una “pel·lícula”. “El canvi de cognoms suposa un benefici psicològic i és indispensable per a una adequada teràpia i reafirmació de la seva identitat”, va concloure el perit. I els cognoms que va proposar Maria (que ha aportat un arbre genealògic de la família) són: Freixenet, segon cognom de la mare i per tant el primer de l’àvia materna, i Olivera, el segon cognom de la besàvia paterna. I el 23 de març del 2021, el Consell de Ministres va dictar un reial decret autoritzant que Maria Agnès Murillo José es digui Maria Agnès Freixenet Olivera. La burocràcia encara va fer retardar mesos el canvi de DNI, però avui ja es pot identificar oficialment com Maria Agnès Freixenet Olivera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.