Successos

El quadern negre

Tura Soler

Escenes de Susqueda (1): la bruixa

El cas de l’Eufrasina, una dona condemnada per bruixeria, primer capítol d’una sèrie d’històries negres vora el pantà, moltes recollides al llibre ‘El pantà maleït’

El cel rogent del cap­ves­pre marca pluja o vent. Va un xic gepe­ruda, però amb pas lleu­ger, costa amunt, cap a la casa. Porta un gra­pat de l’herba groga de flors fora­da­des per fer remeis, olis i poci­ons que curen molts mals. Encara no ha aca­bat de fer el pujant d’abans de la font que ja veu qua­tre home­nas­sos al llin­dar de la porta del mas Puig­de­ra­jols.

No té temps de girar cua que la sob­ten pels braços, li pre­nen el manat d’her­bes i l’arros­se­guen camí avall cap a la bat­llia de Sus­queda, poble a la vora del riu Ter, per ser sot­mesa als tur­ments d’un procés de brui­xe­ria.

—Per què aga­feu aquesta pobra vídua? —implora la dona.

—Bé que ho saps, pècora, bruixa, dei­xe­ble del dimoni! —li repli­quen.

I li reci­ten el plec d’acu­sa­ci­ons que també han lle­git a Pere Tor­rent, àlies Cufí, brui­xot i llo­ba­ter del poblet de les Encies, que, sotmès al tur­ment dels cor­dills, ha con­fes­sat un reguit­zell de mal­dats que ja li tenien ben deta­lla­des els inqui­si­dors. I va donar el nom de l’Eufra­sina i d’altres.

Eufra­sina Puig de Rajols és acu­sada de les pedre­ga­des a Sant Iscle, a Mal­vo­le­nya, a Font­po­bra, a Camp­der­ric, a la serra de Fines­tres, a Sant Aniol, a Mor­ral d’en Taie­des, a les parròquies de la Cot, de Sant Martí de Can­ta­llops, de Carós, de Sus­queda, d’Osor, d’Anglès, d’Amer, de la Bar­roca… Totes les pedre­ga­des que saben que han cai­gut als entorns i les que s’han pogut inven­tar.

Li qüesti­o­nen si les her­bes que li han arra­bas­sat eren per fer ungüents i poci­ons per endi­mo­niar mai­nada o per pro­vo­car golls. I, sobre­tot, li han de fer dir, sí o sí, que va ser en aquell aplec, per Santa Mag­da­lena de fa un parell d’anys, a Cas­ser­res, allà on el brui­xot Cufí també va ser con­vi­dat per fer música diri­gida pel “dimoni, que no volia sar­da­nes, sinó música exci­tant”, perquè pogues­sin ballar brui­xes i brui­xots i dimo­nis per aca­bar fent còpula entre ells. Els inqui­si­dors donen una altra volta de cor­dill a la infor­tu­nada Eufra­sina, men­tre li can­ten la llista dels assis­tents a l’aque­larre: a banda d’en Cufí, que feia sonar el fla­biol, hi havia: l’ano­me­nat monjo vell del mones­tir de Cas­ser­res, que tocava el tam­borí; Mari­anna Trias de Sus­queda; Segi­mona Quer; na Aldona; na Cor­bera; Anna Rovira, dita la Lli­moca; na Vilara; la dona vella de la Bar­roca; Mar­ga­rida Oli­ve­ras, dita la reina, de Gra­no­llers de Roca­corba… I molts brui­xots i brui­xes més com ella, Eufra­sina Puig de Rajols. És clar! Els caçadors de brui­xes ja van ben docu­men­tats. Només han d’acon­se­guir un sí de la tor­tu­rada i ja tenen sig­nada la llarga con­fessió que duen escrita; la pena de mort. El text de la sentència en llatí, reco­llit en els per­ga­mins de la història, deia així: “Sus­pen­de­tur laqueo per collum in alta forca, ita quod eius anima sepa­re­tur a cor­pore.”

La van pen­jar en una forca ben alta perquè es veiés de lluny i servís d’escar­ment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.