Successos

SOCIETAT

Sistemes d’intel·ligència per prevenir delictes a Lleida

Utilitzar els avenços tecnològics per poder prevenir delictes és un dels objectius del pla local de seguretat de Lleida, que també aborda per primer cop la perspectiva de gènere. En l’àmbit de la tecnologia, es preveu una inversió de 200.000 euros per implementar sistemes de vigilància intel·ligents, com ara la utilització d’intel·ligència artificial per analitzar dades i preveure patrons de criminalitat i identificar àrees de risc. També es preveu utilitzar drons de vigilància per patrullar àrees grans o de difícil accés i instal·lar diferents càmeres, possiblement una de mòbil, i sensors.

“Apostem per la tecnologia, especialment, per aquella que és preventiva, més que reactiva, que ens permeti detectar situacions delictives o perilloses i evitar que es produeixin”, va explicar l’alcalde, Fèlix Larrosa, en la presentació del pla. Millorar la comunicació entre la ciutadania i la Guàrdia Urbana i reduir la sensació d’inseguretat són altres dels punts que planteja. “Volem espais públics segurs, però també endreçats i amb bona convivència. No podem permetre que hi segueixi havent la percepció de la impunitat de cometre fets delictius, ni tampoc la reincidència”, va assegurar Larrosa. “Les patrulles de proximitat que ha posat en marxa aquest govern municipal són clau en termes de percepció de la seguretat de la ciutadania perquè s’aconsegueix més complicitat i eficàcia”, hi va afegir.

Perspectiva de gènere

D’altra banda, el pla de seguretat local de Lleida incorpora per primera vegada la perspectiva de gènere en diferents aspectes. “La perspectiva de gènere ha de ser transversal, en especial en l’àmbit de la seguretat. Les necessitats de les dones en matèria de seguretat han estat històricament obviades, i això s’ha de revertir”, va explicar la tinenta d’alcalde i regidora de Seguretat, Civisme i Mobilitat, Cristina Morón. L’alcalde Larrosa també es va referir a la perspectiva de gènere parlant de les millores urbanístiques que cal abordar per vetllar per la seguretat de les dones. És el cas de la millora de la il·luminació, sobretot als punts foscos detectats a la ciutat. “Volem fer una inversió de 8,6 milions d’euros per reforçar 15.000 punts de llum que es finançarien a través de la pròpia optimització del servei i l’estalvi de llum”, va assegurar.

L’aplicació de les noves tecnologies i l’ús de càmeres per millorar la seguretat són actuacions que, d’entrada, han estat ben valorades pels veïns. “La qüestió de la seguretat és molt complexa; es tracta d’un tema polièdric, i l’activitat policial és només una de les parts que hi intervé. Solucionar aquesta problemàtica també requereix actuacions de tipus social”, ha explicat el president de la Federació d’Associacions de Veïns de Lleida, Toni Baró. Els veïns ja fa temps que demanen que es facin servir càmeres que puguin enregistrar, per exemple, les matrícules que circulen per la zona de l’Horta, on darrerament hi ha hagut un augment de la sensació d’inseguretat per diversos robatoris. També ho han demanat al centre històric. Això sí, seguint la normativa i respectant tot el que fa referència a la intimitat de les persones. “Tampoc volem que Lleida sigui com la Xina. S’ha de trobar un equilibri”, hi afegeix Baró, que reconeix que un dels temes que més preocupa és el de les reincidències. Finalment, el representant dels veïns també valora en positiu que les forces de seguretat interactuïn amb els ciutadans a través de xerrades organitzades als diferents barris per donar consells sobre seguretat als ciutadans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.