Successos

El quadern negre

Tura Soler

46 cadàvers, 200 pistes

La Interpol rep 200 missatges per aportar dades que poden ajudar a posar nom a 46 dones trobades mortes a diversos països que fa anys que no poden identificar

La crida que va fer la Interpol el 8 d’octubre per intentar identificar 46 cadàvers de dones ha rebut 200 missatges de col·laboració ciutadana, de persones que creuen que poden ajudar a identificar alguna de les víctimes, trobades a diferents països: Bèlgica (9), França (7), Alemanya (9), Itàlia (4), els Països Baixos (10) i Espanya (7). La Policía Nacional, adscrita a la campanya IdentifyMe, ha explicat que entre els 200 missatges rebuts n’hi ha alguns que han aportat pistes que es consideren prou fiables i que ja estan sent avaluades. Una de les pistes ha arribat a través de Sosdesaparecidos, l’associació de recerca i ajuda a familiars de persones desaparegudes, segons han informat a través del seu compte de X, tot i que no han concretat el cas.

La Interpol ja va posar en marxar el 2023 aquest programa IdentifyMe, que va permetre la identificació d’una dona que van anomenar com “la noia del tatuatge de la flor”, que va ser trobada entaforada en una reixa al riu Groot Schijn a Anvers, Bèlgica, el 3 de juny del 1992. Era evident que l’havien assassinat però van passar tres dècades sense que la policia la pogués identificar, fins que finalment, comptant que podia ser una dona vinguda d’un altre país, la van incloure en el programa de la Interpol i llavors un familiar va reconèixer el tatuatge i se li va poder posar nom. Es deia Rita Robers, tenia 31 anys i era de nacionalitat anglesa. La Interpol sospita que la majoria de les dones que intenten identificar no són del país on les van trobar, per això la importància de la crida internacional. Una de les darreres incorporacions en el programa IdentifyMe, l’han fet a través dels Mossos, que han aportat la imatge i les dades de la noia que va ser trobada penjada el 4 d’agost del 2018 al galliner de can Ciurana de Sant Julià de Ramis. Duia al braç esquerre un tatuatge d’una paraula en hebreu: hatslacha o hatzlajá, que significa “èxit”. En l’IdentifyMe també hi ha la dona que va ser trobada escanyada a la banyera d’un hotel de Premià el 1999; la que va ser trobada en un camí rural de Malgrat de Mar el 2003; una altra que anomenen “la noia de rosa”, trobada arran de carretera a Viladecans el 2005; una altra trobada a Eivissa el 2019... Totes les dades es poden veure a: www.interpol.int/IM.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia