Punt divers

Baixen els preus i la producció de blat de moro a les comarques de la plana de Lleida

Els preus i la producció de blat de moro a les comarques de la plana de Lleida han baixat aquesta campanya de 2009. Així ho ha assenyalat el responsable de farratges del sindicat Unió de Pagesos (UP), Jaume Pedrós, que calcula que el descens de producció podria arribar al 30% en comparació al 2008 tot i que hi ha hagut un increment del 10% en nombre d'hectàrees de panís a tota la demarcació. En aquest sentit, Pedrós considera que amb una producció que no passa dels 12.000 quilos per hectàrea i uns preus que no arriben a les 22 pessetes per quilo 'es fa insostenible' fer panís a la zona. Molts agricultors de Lleida estan en aquests moments en plena campanya de sega del blat de moro.

Segons Jaume Pedrós la producció de blat de moro a les comarques de la plana de Lleida compreses entre totes aquelles que disposen de regadiu, la Noguera, el Pla d'Urgell, el Segrià i l'Urgell, disminuirà fins a un 30% en comparació a la que hi va haver el passat 2008. Això no obstant, Pedrós comenta que cal remarcar que la producció de l'any passat va ser molt bona i que per tant si es fa una mitjana amb els anys normals, aquesta disminució de producció se situaria entre un 15 i un 20% menys.Pel que fa a la qüestió dels preus, Pedrós recorda que l'any passat es va començar sobre les 28 pessetes el quilo i després la quota va anar baixant progressivament fins arribar a 23,5 pessetes el quilo. Malgrat tot hi va haver una revifada i molts agricultors van poder vendre a un preu de 26 pessetes el quilo perquè havien conservat el panís als assecadors. Enguany però, Pedrós diu que no hi ha ni preu ni producció, ja que no s'arriba a quotes de 22 pessetes el quilo.En aquest sentit el responsable de farratges de la UP considera que la situació per al productor de blat de moro es fa 'insostenible' perquè si es tenen en compte els costos de producció costa molt rendibilitzar les explotacions. Així mateix, denuncia que hi ha molta importació 'que ens fa mal' amb ofertes de blat i ordi d'altres països a preus molt baixos i que cada vegada hi ha menys bestiar, per la qual cosa el consum de panís disminueix d'una forma considerable.Tot i que enguany s'han plantat un 10% més d'hectàrees de blat de moro arreu de la demarcació de Lleida, Jaume Pedrós insisteix en la disminució de la producció i ho exemplifica en el cas del municipi de Linyola (Pla d'Urgell). Així assenyala que l'any passat s'hi van assecar uns 27 milions de quilos de panís, i enguany tot i haver augmentat entre un 5 i un 6% el nombre d'hectàrees de cultiu, la producció es quedarà en els 25 milions de quilos.Un dels factors que ha ocasionat aquesta davallada de la producció va ser el temporal de pedra i vent que va tenir lloc l'1 d'agost i que va afectar plantacions de municipis com Bell-lloc i Bellvís (Pla d'Urgell) o els Alamús (Segrià). En aquestes zones la producció ha caigut a més de la meitat. Malgrat tot, altres causes que apunten aquesta caiguda de la producció es deuen a les condicions climatològiques durant la campanya o el tipus de varietats de panís que s'han sembrat. En aquest sentit, Pedrós considera que el panís no ha estat mancat d'aigua perquè hi ha hagut una molt bona campanya de reg, però assenyala que en el moment en que es va plantar, acte seguit va ploure molt i això ha condicionat el creixement de panís al llarg de tota la temporada disminuint-ne la seva producció final.El blat de moro se sembra entre mitjan de març i principis de maig i es recull entre setembre i desembre segons zones i varietats. A Catalunya, la principal zona de producció d'aquest cultiu és a la plana de Lleida tot i que també se'n fa molt a l'Empordà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.