Policial
Arqueologia amb fronteres
La Guàrdia Civil decomissa peces arqueològiques a un conductor que pretenia passar la frontera i li aixeca acta per contraban
Ell afirma que les duia a analitzar, però no duia la documentació necessària per transportar-les
La Guàrdia Civil feia el dissabte 8 d'octubre els seus habituals controls fiscals a la Jonquera amb la pretensió de fer els seus habituals comisos de droga, quan es va trobar amb una sorpresa. Un cotxe que circulava en sentit nord i conduït per un francès traginava, empaquetat amb capses d'enciam i saques, ossos d'animals, plom de canonades aparentment romanes, trossos de ceràmica i d'àmfores mil·lenàries, la pedra d'una mola... Un tresor arqueològic que, a simple vista, podria tenir una antiguitat de més de 2.000 anys, que s'ha de considerar patrimoni històric i que, com a tal, només pot creuar fronteres amb la corresponent documentació que ho autoritzi de la Junta de Museus de Catalunya i del Ministeri de Cultura. Papers que el conductor francès no va poder ensenyar als guàrdies civils, tot i que va assegurar que era arqueòleg i que tenia encomanada la missió de traslladar les peces, segons ell, procedents d'un jaciment arqueològic d'Artesa de Segre (Segrià) fins a uns laboratoris d'una població de la Catalunya del Nord, per fer-ne un estudi detallat de residus que ajudi a datar i contextualitzar les peces, que es pressuposa que són de l'època romana.
Fonts del Servei d'Arqueologia refermen la versió de l'arqueòleg viatger quant a la procedència de les peces i a l'objectiu del trasllat, però a ulls de la Guàrdia Civil, això, en cas de comprovar-se, només descartaria l'espoli, però no eximiria el conductor de la infracció de traginar patrimoni històric sense la corresponent autorització, infracció tipificada com a contraban. Davant la impossibilitat de establir el valor econòmic de les peces i comprovar si superen els 50.000 euros, quantitat que fixa el límit perquè es consideri delicte, la Guàrdia Civil només va aixecar acta per infracció administrativa de contraban al conductor i la van trametre als serveis de duanes de la Jonquera, que té competències en la matèria. Les peces arqueològiques van quedar dipositades al mateix servei de duanes i es preveu fer-ne un estudi detallat per comprovar-ne aspectes com ara la procedència i l'antiguitat. Els Servei d'Arqueologia, que admet que el transport es feia sense haver tramitat les corresponents llicències (de la Generalitat i del Ministeri) per moure-les, ha passat el cas als seus serveis jurídics.