Successos

Un joier fa d'esquer per poder detenir uns assaltants

Quatre italians vinculats a la màfia pretenien abordar un representant de joieria quan sortia de l'hotel on s'allotjava, a Figueres

El mateix grup havia atracat la víctima l'any passat, a Cardedeu

Els Mossos d'Esquadra van aconseguir avortar a Figueres un robatori violent a un representant de joies que l'any passat va ser assaltat pels mateixos lladres. L'home va col·laborar amb els policies i va servir d'esquer per detenir els delinqüents. Els investigats l'havien estat vigilant i estaven a punt de tornar-lo a atracar. Per aquests fets van ser capturats el 25 de novembre quatre ciutadans de nacionalitat italiana d'edats compreses entre 50 i 62 anys: Giulio De Gaetano, Ignazio de Gaetano, Vicenzo Maringolo i Giuseppe Siniscalchi. La investigació es va iniciar el 22 de setembre del 2015 arran del primer robatori de què va ser víctima el denunciant. Quatre lladres van abordar-lo a Cardedeu, just quan sortia de casa i es disposava a pujar al cotxe. El van atacar per sorpresa, el van lligar amb cinta americana i el van tancar al maleter del seu vehicle. Al cap d'una estona els veïns de la zona el van poder alliberar alertats pels crits que proferia des de dins de l'automòbil. Es va tractar d'un assalt molt violent, ja que els lladres li van causar lesions en un ull i a la cara, i hematomes pels cops que li van propinar a la resta del cos. Els delinqüents, a més, van aconseguir endur-se un botí de 300.000 euros.

Aturats en un control

A través de gestions d'abast internacional, els Mossos van aconseguir saber qui era un dels autors. A partir d'aquí van poder identificar dos dels altres integrants de la banda, originaris de Nàpols. Una de les actuacions clau de la investigació, però, va arribar el 23 de novembre. Agents del Grup de Delinqüència Urbana de Granollers estaven fent un control preventiu de robatoris en domicilis, quan van identificar dos homes que circulaven amb un vehicle de lloguer. Al cotxe hi duien accessoris per ocultar el rostre, guants i cinta americana. Com que no s'havia produït cap robatori a prop del lloc on els havien parat, els policies els van deixar marxar, si bé quan aquesta informació va arribar als investigadors van comprovar que eren dos dels lladres ja identificats i relacionats precisament amb l'assalt violent del 2015.

Vigilat durant deu dies

Els efectius dels Mossos van localitzar un segon vehicle de lloguer aparcat a prop d'on s'havia fet la primera identificació i van iniciar una vigilància d'aquest automòbil. El 25 de novembre els policies van observar que dos homes agafaven el cotxe. Els van seguir fins a Figueres, on es van trobar amb dos individus que anaven amb un turisme de gamma alta. Un d'ells va resultar ser un dels identificats 48 hores abans en el control.

Els quatre lladres s'havien reunit per vigilar un hotel de Figueres d'on va sortir, amb dues maletes de mostraris de joies, el representant assaltat l'any passat. Els delinqüents, que ignoraven que estaven sent controlats, van col·locar els dos vehicles de manera que poguessin fugir amb facilitat un cop consumat el robatori que estaven a punt de perpetrar. Els acusats van decidir esperar-se una estona abans d'actuar, ja que havien vigilat els moviments i les rutines de la víctima durant deu dies i sabien que encara havia de retornar al seu automòbil les dues maletes més grosses, que eren les que contenien més joies. A causa del fet que l'assalt podia ser imminent, els Mossos van decidir passar a l'acció per prioritzar la integritat de l'home. Els membres de la Unitat Central d'Atracaments van aconseguir contactar telefònicament amb el representant i li van explicar la situació. Malgrat que d'entrada la trucada li va generar un gran neguit perquè encara tenia el record molt fresc de l'episodi del 2015, es va avenir a seguir les instruccions dels policies, que li van indicar inicialment que no sortís de l'hotel.

Després de preparar un dispositiu d'emergència amb la finalitat que ni el representant ni terceres persones es posessin en risc, els agents van trucar a l'home per donar-li noves indicacions. Li van dir que sortís cap al vehicle amb les dues maletes que li quedaven i el van fer seure al lloc del conductor. En veure'l a fora, els lladres van començar a actuar: mentre deixaven un integrant del grup al volant de cadascun dels dos cotxes, els altres dos es van tapar la cara i, esgrimint una barra de ferro, es van adreçar al vehicle del joier. Just en aquest instant els Mossos els van interceptar i els van arrestar. Tots quatre van oposar una forta resistència a la detenció i, fins i tot, van estavellar un dels cotxes contra un vehicle policial que els barrava el pas. Diversos agents van resultar ferits de poca consideració, excepte un dels policies, que es va fer una fractura i actualment està de baixa laboral.

Els quatre detinguts, als quals els consten nombrosos antecedents a Itàlia, van passar dilluns d'aquesta setmana a disposició judicial a Figueres. Es van acollir al seu dret a no declarar i el jutge va decretar l'ingrés provisional a la presó de tots ells.

LA XIFRA

300.000
Euros
és el valor del botí que la banda es va apropiar l'any passat, quan va atracar la víctima a prop de casa seva.

LA DATA

25.11.16
Van ser arrestats per robatoris, danys, detenció il·legal, atemptat a l'autoritat i pertinença a grup criminal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia