Successos

policial

detenció per robatori

Un dels atracadors de La Caixa dubtava de rendir-se i l'altre el van convèncer

Salvador Fons, que duia l'escopeta carregada, es resistia a entregar-se pels “set anys de presó” però Gallegos va dir-li que ell no volia fer mal a ningú

Salvador Fons Blanco, de 59 anys, i Bernardo Gallegos Moriente, de 54 anys, els dos veïns de Salt que dilluns van atracar l'oficina de La Caixa del carrer Pau Casals, es van rendir un cop es van veure encerclats per desenes de policies després d'una curta però tensa negociació entre ells, que no estaven d'acord. Salvador Fons, que controlava la zona dels caixers automàtics i que anava armat amb una escopeta de canons retallats carregada, no tenia clar lliurar-se i volia provar d'escapar. “Pensa que això són set anys de presó“, va advertir al seu company, Bernardo Gallegos, que amb la Mauser de la Segona Guerra Mundial, però sense munició, pretenia que li obrissin la caixa forta del recinte interior. Gallegos va ser qui finalment va imposar el seny: “Home, això són set anys de presó però jo el que no vull és fer mal a ningú”, i així va convèncer Fons de deixar les armes a terra i va ser ell també qui va dir a la directora del banc que sortís a fora i passés a la policia el missatge que es rendien. Cosa que van complir i es van deixar agafar pels mossos quan van entrar. Bernardo Gallegos va ser l'únic que ahir va declarar davant del jutjat i va relatar el seu paper de mediador per a la rendició, versió avalada també per la directora de l'oficina i altres testimonis.

Idea durant un dinar

Bernardo Gallegos va explicar que es trobava en una situació precària i desesperada: fa dos anys que està a l'atur, fa quinze dies la dona el va deixar, estava molt deprimit i, a més a més, està malalt. En aquesta situació, un dia es va trobar amb Salvador Fons, en una situació similar (la dona va morir fa uns tres anys, només cobra una pensió de viudetat...) i van dinar plegats en un bar molt a prop de l'oficina de La Caixa que van assaltar. Diu que veient el moviment de gent que hi havia van suposar que allà hi trobarien molts diners i van enginyar el pla, que dilluns van provar d'executar. Van anar al seu objectiu amb una motocicleta propietat d'un d'ells i li van tapar la matrícula amb un cartró. Van entrar al banc amb el casc posat però quan van decidir rendir-se se'l van treure.

Salvador Fons es va negar a declarar davant del jutjat, que a darrera hora de la tarda va dictar ordre de presó sense fiança per a tots per un delicte de robatori amb violència i intimidació amb l'agreujant de disfressa (anaven tapats amb el casc) i tinença il·lícita d'armes.

L'ordre de presó es va dictar després que ho demanés la fiscalia, d'acord al desarrelament econòmic, laboral i personal, i en contra del criteri dels advocats defensors, Natàlia Frigola i Xavier Puigdemont, que van demanar que se'ls deixés en llibertat. Frigola, en representació de Fons, va discutir que l'home no disposés d'arrelament familiar, tal com ho prova, segons manté la lletrada, el fet que ella no exerceix la defensa d'ofici, sinó en representació dels fills. Frigola va destacar que Fons va cometre l'atracament mogut per la penúria econòmica i per no haver de demanar ajuda als fills. La lletrada va remarcar que per no ser una càrrega a la família Fons fins i tot s'havia resistit a acceptar la seva defensa i demanava un advocat d'ofici.

Salvador Fons i Bernardo Gallegos tenen una llarga llista de detencions als arxius policials per temes relacionats amb atracaments a mà armada en habitatges i sobretot en establiments comercials (veure El Punt d'ahir). Salvador Fons té una condemna, de l'any 1996, per un atracament en una altra oficina bancària. El setembre de 1995 va entrar armat amb un revòlver a la que llavors era la Caixa de Girona de Bordils i es va endur un botí de 360.284 pessetes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]