Successos

Policial

Parlant l'agent s'entén

Les policies locals, entre les quals, la de Platja d'Aro, aposten per la mediació com una eina útil per resoldre conflictes ciutadans sense arribar als jutjats

Sabuda és la importància del paper del negociador en el món policial per resoldre conflictes com ara un segrest, un atracament amb ostatges, per evitar suïcidis... però les policies cada vegada van incorporant més la figura del mediador per resoldre conflictes ciutadans més quotidians. I algunes policies locals tenen un grup específic dedicat a la mediació. És el cas de la Policia Local de Platja d'Aro, que precisament fa uns dies va organitzar unes jornades sobre mediació policial a les quals van assistir una trentena de policies, que van poder ser ensinistrats pels especialistes i van dur a terme simulacres de conflictes veïnals per tal de posar els agents en situacions límit davant de gent amb posicions en principi irreconciliables.

El cap de la Policia Local de Platja d'Aro, l'inspector David Puertas, destaca els bons resultats que els dona la mediació. Té exemples que ho demostren. A la població es va generar un conflicte pels sorolls que provocava una discoteca, que afectaven especialment un veí, molt gran i molt malalt, que no podia dormir en tota la nit els dies que hi havia música al local, situat just a sota del seu pis. L'home deia que la música feia empitjorar la seva salut, estava enfadat i cansat i llençava aigua als clients del local des del balcó per fer-los callar. La feina de la policia va consistir a acostar posicions i aconseguir conscienciar els responsables del local de les conseqüències de l'activitat. Els de la discoteca al principi van reaccionar malament, dient que Platja d'Aro era ciutat de festa i no ciutat dormitori, però finalment van reaccionar positivament, van accedir a controlar millor els decibels i les cues d'entrada per reduir la xerrameca, i el veí va descansar millor i no es va queixar tant. Un cas similar. Una veïna resident amb la família a la població des de fa dècades no parava de queixar-se dels sorolls d'una discoteca que no la deixaven dormir i de les molèsties perquè cada dia li tocava netejar vidres trencats i restes de pixum dels clients. La mediació va ser clau perquè la discoteca controlés millor els clients quan sortien a fora. No es va solucionar del tot, però la situació de la família va millorar i les queixes van baixar.

També s'ha hagut de fer mediació per la mala convivència entre locals veïns (restaurants, gelateries, bars...) que es queixen que un envaeix l'espai de la terrassa de l'altre, que els embruten els espais quan passen arrossegant les bosses d'escombraries, perquè un no escombra prou bé les deixalles que deixen els seus clients... Sempre que els agents han optat per parlar, la cosa ha millorat. La prova més evident que aquesta premissa ben popular que exposa que parlant la gent s'entén funciona és que, segons manté el cap policial, David Puertas, des que tenen l'equip de mediació en marxa, pràcticament s'han acabat les queixes ciutadanes al síndic de greuges.

Ara l'única controvèrsia que la policia de Platja d'Aro manté amb el síndic de greuges, Rafel Ribó, és per la imposició de les multes per consum d'alcohol o drogues al carrer. El síndic els ha enviat diverses resolucions en què insta la policia a deixar de multar per aquest concepte si no hi acompanyen una prova d'alcoholèmia o de detecció de drogues que demostri que la persona multada anava èbria o drogada. El síndic considera que el testimoni de l'agent policial no revesteix prou credibilitat per provar la infracció. Un criteri que la policia no comparteix, ja que considera que la declaració de l'agent de l'autoritat té presumpció de veracitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia