Desarticulen un grup que oferia tot tipus de drogues al Vallès

Detenen dotze persones i imputen la mare del líder de la xarxa

«Era com un gran mercat de venda de drogues», asseguren fonts de la Policía. La xarxa estava encapçalada per un veí de Cerdanyola del Vallès que s'encarregava de gestionar la distribució de tot tipus de substàncies estupefaents a les comarques del Vallès i a l'Anoia. Rebia una petició i ràpidament enviava la droga a un dels membres de la xarxa, que l'entregava al consumidor. El cap de la banda era l'únic que no treballava. La resta (11) compaginaven el tràfic de drogues amb la seva feina diària, i fins i tot en alguns casos guardaven la droga a l'armariet del seu lloc de treball abans de poder-la entregar al comprador.

La Policía Nacional va començar la investigació contra aquesta xarxa el mes d'agost passat. Durant la primera part de la investigació, els agents es van centrar en el cap del grup, que gaudia d'un alt nivell de vida tot i que no constava que estigués treballant. Els investigadors van poder comprovar que l'home encapçalava una banda perfectament organitzada en què cada membre feia una tasca determinada. La xarxa oferia tot tipus de drogues (cocaïna, haixix, marihuana, pastilles d'èxtasi), però també distribuïa diverses substàncies anabolitzants i potenciadors de l'activitat sexual. En investigacions posteriors, la Policía va saber que la banda donava una pastilla de Viagra als consumidors que els compraven més de dos quilos de cocaïna.

La majoria de detinguts, a banda de compaginar la seva feina amb la distribució de drogues, utilitzaven els seus familiars com a col·laboradors. En alguns casos feien servir les seves parelles per distribuir la droga als consumidors. En d'altres, com en el cas del cap de la banda, la col·laboració procedia de la seva mare, que li guardava al seu domicili els diners que obtenia del tràfic de drogues. Quan van escorcollar la casa, els agents hi van localitzar prop de 200.000 euros. Abans de ser detingut, l'home va posar-se en contacte amb un familiar seu –que treballa com a assessor–, per blanquejar els diners de la venda de la droga en l'adquisició de béns immobiliaris a la República Dominicana. L'operació policial, però, va evitar la transacció.

Els agents han detingut dotze persones, totes de nacionalitat espanyola, a Cerdanyola del Vallès, Masquefa, Santa Perpètua de Mogoda i Caldes de Montbui. També ha quedat imputada la mare del cap de la xarxa. A més, s'han intervingut prop de 3 quilos de cocaïna i set vehicles de gamma alta. Sis dels detinguts ja han ingressat a la presó.

Més consum de cocaïna

efe

El consum de cocaïna ha augmentat en els últims deu anys en totes les franges d'edat a partir dels 15 anys i s'ha convertit en una droga intergeneracional, segons va explicar ahir la consellera de Salut, Marina Geli, durant la seva compareixença davant la comissió de Salut del Parlament. Geli va informar que la franja d'edat en què es consumeix més cocaïna a Catalunya és la que va dels 15 als 29 anys, amb un creixement del 5,7% l'any 2007, respecte a l'1,5% el 2003. Aquestes xifres contrasten amb el lleuger descens que s'ha registrat en el consum d'alcohol (67,4% el 2007 i 72% el 2003) i d'haixix (22,2% i 26,9%, respectivament). L'any 2007 van morir 101 persones a Catalunya per reaccions agudes adverses a les drogues, de les quals 75 eren consumidores de cocaïna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.