policial
robatoris a empreses
Detenen a l’Hospitalet de Llobregat dos lladres especialitzats en empreses
Actuaven sobretot al Baix Llobregat i amb un nou “modus operandi”, basat a treure els fusibles per inutilitzar les alarmes
Agents dels Mossos d’Esquadra han detingut dos homes de nacionalitat romanesa, de 45 i 37 anys i veïns de l’Hospitalet de Llobregat, com a presumptes autors de 22 delictes de robatori amb força a empreses de les comarques del Baix Llobregat, l’Alt Penedès i el Bages, i pertinença a grup criminal. La investigació es va iniciar el mes de març, quan els agents van detectar l’activitat d’un grup criminal especialitzat en els robatoris amb força a empreses. Els agents van establir quin era el modus operandi que feien servir els membres del grup investigat, que constava de tres fases: en primer lloc feien una selecció de les empreses que haurien de violentar. Per això miraven que la seva ubicació estigués principalment a l’interior de polígons industrials aïllats i que hi hagués connexió a vies ràpides per facilitar la fugida. Un cop triada l’empresa, els lladres buscaven el lloc on hi havia els fusibles per tal d’extreure’ls i deixar-la sense electricitat amb l’objectiu de tornar-hi un o dos dies més tard i comprovar que no els havien tornat a col·locar. També comprovaven que les bateries dels sistemes d’alarma i videovigilància s’havien esgotat i, per tant, havien quedat inutilitzades. Finalment, els investigats es tornaven a desplaçar a l’empresa un cop tenien la certesa que les alarmes ja no estaven operatives i obrien el sostre de l’edifici per evitar que se’ls pogués veure des de l’exterior.
El grup el formaven sis homes que s’encarregaven d’executar els robatoris. Per als desplaçaments als llocs on cometien els robatoris utilitzaven vehicles a nom de terceres persones. Durant la investigació, els agents han pogut constatar que els canviaven amb assiduïtat i que variaven la marca i el model, per dificultar l’acció policial. El fet que la titularitat dels vehicles, d’una banda, i la de les seves assegurances per l’altra, estiguessin contractades per dues persones relacionades amb el grup investigat, determina que disposaven d’una infraestructura logística.
Habitualment els lladres s’adreçaven a una zona boscosa de L’Hospitalet de Llobregat per recollir les eines que farien servir durant els robatoris. Les guardaven a l’interior d’una motxilla que ocultaven a l’interior d’un amagatall. Un cop consumat el robatori les hi tornaven a guardar abans de tornar al seu domicili. D’aquesta manera s’evitaven dur-les sempre al damunt i despertar les sospites policials en cas que eventualment els aturessin en algun control policial i fossin escorcollats.
L’objectiu principal dels robatoris era aconseguir diners en efectiu i dispositius electrònics (ordinadors, telèfons mòbils o tauletes) de fàcil col·locació al mercat negre.
Als integrants del grup criminal se’ls atribueix la participació en 22 robatoris amb força. Un altre aspecte rellevant de la investigació ha estat la constatació que la banda tenia una activitat delictiva remarcable que els generava uns importants beneficis, obtinguts més pel nombre elevat de robatoris que realitzaven que pel fet que seleccionessin acuradament els seus objectius.
El 17 de maig es van dur a terme tres registres a les localitats de l’Hospitalet de Llobregat, en una nau industrial ocupada i en un pis, i una tercera a Badalona. En els escorcolls s’hi van localitzar diversos dispositius electrònics com tauletes o videoconsoles així com d’altres aparells electrònics sostrets d’una de les empreses. Els agents van detenir dos dels integrants del grup, un a la nau industrial i l’altre al domicili de l’Hospitalet de Llobregat. La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions. Els arrestats van passar a disposició del Jutjat d’Instrucció número 4 de Gavà que en va decretar l’ingrés a presó.
Ja que es tracta d’un nou modus operandi des dels Mossos d’Esquadra recomanen que, quan les empreses rebin avisos de les empreses que gestionen les alarmes de seguretat i els facin saber que hi ha hagut una baixada o caiguda de tensió, comprovin que no els hagin tret els fusibles de la caixa on hi ha els comptadors, habitualment ubicats a l’exterior de l’edifici.