Successos

Successos

El misteri del pantà de Susqueda

Treuen de l’aigua el cotxe dels desapareguts

Mort violenta o fugida amorosa són dues de les hipòtesis

Els Mossos difonen una imatge de la parella

Cada dia que passa el cas de la parella del Maresme desapareguda, Marc Hernández López, veí d’Arenys de Munt i de 23 anys, i Paula Mas Pruna, veïna de Cabrils i de 21 anys, és més misteriós. On són en Marc i la Paula? Anit els Mossos en van difondre una imatge captada per la càmera d’un caixer automàtic per demanar ajuda ciutadana per localitzar-los. Què hi feia, el cotxe, sota l’aigua, bolcat, tancat sense ningú a l’interior i amb les pertinences dels joves a dins? I com és que van poder arribar a aquell lloc amb un turisme? El camí fins a aquest punt és molt complicat. De fet, l’alcaldessa de Susqueda, Eva Viñolas, va explicar que són dues hores de trajecte, a poc a poc i amb tot terreny, tant si es ve del Pasteral com de Rupit. La ruta és tan complicada que dos vehicles dels Mossos hi van tenir problemes, fins al punt que un hi va quedar encallat. Ningú, ni efectius d’emergència ni els familiars ni els amics que s’han acostat al pantà donen una explicació lògica del que hagi pogut passar.

De moment, el que sí se sap del cert és que els últims senyals dels seus telèfons mòbils i la troballa diumenge del caiac mig desinflat, situaven indubtablement la parella al pantà de Susqueda. Però faltava trobar un dels elements més importants: l’Opel Zafira de color blau de la noia, amb el qual van sortir de casa. Finalment, després de buscar durant dos dies, el vehicle va aparèixer dilluns al vespre submergit al pantà, a entre sis i set metres de profunditat, i totalment tancat. El turisme de tipus familiar el van localitzar després de veure una marca de rodes que s’endinsava a l’aigua, a la zona de Coll Palomera. Però era massa fosc per treballar curosament, i les tasques de reflotament es van dur a terme ahir. Va ser a la tarda quan, gràcies a quatre grans globus i a la perícia dels efectius de la subaquàtica dels Mossos d’Esquadra i dels Bombers de la Generalitat, es va fer sortir el vehicle a la superfície. Els treballs havien durat hores i hores, ja que l’operació havia començat a les onze del matí. Segons van explicar fonts dels equips d’emergència, va ser molt difícil per la complexitat del terreny. Un cop reflotat el cotxe, va tocar arrossegar-lo fins a la llera del pantà. Una tasca que van poder fer gràcies a una retroexcavadora que van dur fins a aquest punt. Llavors va ser el torn de l’equip de la científica dels Mossos d’Esquadra, que, un cop es va evacuar tota l’aigua que cobria el vehicle, van poder accedir a l’interior i inspeccionar qualsevol resta biològica o pista que ajudi a aclarir el cas. Dins del cotxe hi havia objectes personals, la seva documentació, algunes notes i estris d’acampada, restes vegetals i algunes pedres. Es preveu que una grua dugui el cotxe a la comissaria dels Mossos de Santa Coloma de Farners, on serà analitzat amb més deteniment.

Mentre aquest grup centrava els seus esforços en el cotxe, d’altres treballaven en la recerca dels dos joves desapareguts. Un helicòpter dels Mossos i un altre dels bombers sobrevolen alternativament el pantà. Per aigua, una unitat subaquàtica també rastrejava les proximitats on es va trobar el cotxe. Per terra, els GRAE dels bombers i la unitat canina i de muntanya dels Mossos rastrejaven l’entorn del pantà. Es van inspeccionar, a part de pistes forestals, dos pous i una mina.

La noia de la pizzeria i el futur guarda forestal

Alguns amics de la parella desapareguda van mostrar ahir la seva preocupació pels fets i van coincidir a afirmar que duien una vida d’allò més normal. La desaparició de la parella de joves, que segons les seves amistats no vivien junts, ha generat molta preocupació tant a Cabrils com a Arenys de Munt, d’on són originaris. Una amiga de la desapareguda va explicar que la noia va sortir dimecres de la pizzeria de Vilassar de Mar on treballava, però que divendres ja no s’hi va presentar. “Sé que ells dos agafen sovint el cotxe per marxar i que sovint paren a miradors fent nit a dins mateix del cotxe”, va explicar l’amiga, que va assenyalar que la parella “fa uns tres anys que es veuen”. “Tot és molt estrany, perquè tots dos són molt bones persones i tenen una relació d’allò més normal”, va indicar aquest testimoni. “Era una noia de Cabrils de tota la vida”, recordava un dels companys d’infància de la desapareguda, que havia coincidit amb ella tant a l’escola com a l’institut. Una de les amistats del noi va recordar que el desaparegut feia sis anys que feia de monitor en les colònies organitzades per la parròquia de Sant Martí d’Arenys de Munt. Aquest testimoni va dir que el noi està estudiant per ser guarda forestal en un centre de Santa Coloma de Farners, on residia, i que treballava en una empresa relacionada amb la pesca. Aquest amic també va comentar que el desaparegut havia estat implicat amb un club de bàsquet del municipi maresmenc i que era un enamorat de la muntanya.

El cas de la dona llençada al pantà dins una maleta

Tura Soler

El pantà de Susqueda ja va ser el 2001 l’escenari d’una llarga i dificultosa recerca per trobar el cos de Paquita Martínez Fuster, de 52 anys, una treballadora de l’Ajuntament de Pineda de Mar que va desaparèixer el dia 1 de setembre del 2001. Mai s’hauria sabut que se l’havia de buscar al pantà si no hagués estat que el seu company sentimental, Miquel Moreno, veí de Palafolls, va confessar a l’hospital de Sabadell, on l’havien ingressat per un intent de suïcidi, que ell havia matat Martínez, havia ficat el cos dins d’una maleta vella, l’havia carregat al cotxe, havia conduït fins al pantà un dia a la nit i havia llençat la maleta des de dalt de la paret de la presa. L’homicida confés va assenyalar la zona des d’on havia tirat la maleta i a partir de les seves indicacions els submarinistes de la Guàrdia Civil van començar a buscar. No va ser fàcil, i van haver de demanar ajuda a l’empresa Instalsub, especialitzada a instal·lar canonades submarines, que els va deixar un robot amb una càmera que va enregistrar el cos sota l’aigua. Finalment, 25 dies després de la desaparició, un bussejador el va trobar, a les palpentes, a uns 31 metres de profunditat, embolicat en un manyoc de branques. El cos era al lloc indicat per l’homicida, però en canvi no es va trobar la maleta. Tot i que Moreno va assegurar que havia matat la dona asfixiant-la amb les mans, les proves forenses van determinar que Paquita Martínez tenia aigua als pulmons. Molt probablement era viva quan la van tirar al pantà. Miquel Moreno es va suïcidar tan bon punt van ingressar a la presó Model de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.