Successos

metereologia

afectacions pel vent

Els bombers fan més de cent sortides pel fort vent

La tramuntana va causar la caiguda de branques i arbres a la calçada i també elements del mobiliari urbà

Es van tancar parcs per precaució

Les ratxes màximes van ser de 145 km/h, a Portbou

El vent va bufar ahir amb força en molts punts de la demarcació de Girona, on va ser especialment intens a les comarques de l’Alt i el Baix Empordà. Aquest episodi va comportar que els bombers atenguessin més d’un centenar d’incidències entre la una de la nit i les vuit del vespre. Es van encarregar, sobretot, de retirar branques i arbres que van caure a la calçada per la tramuntana, i també van treure o subjectar millor cartells i elements del mobiliari urbà que van cedir o bé que estaven inestables i perillaven. Entre altres, els efectius d’emergències van recollir branques que van anar a parar a la C-31, a Santa Cristina d’Aro, i arbres desplomats a Olot, Figueres o Roses. Per evitar precisament situacions de risc, es van prendre mesures de caràcter preventiu, com per exemple a Santa Coloma de Farners. Des de l’Ajuntament es va comunicar que a conseqüència del fort vent i del perill que representa la caiguda d’arbres, es prohibia l’entrada al parc de Sant Salvador. Va quedar restringida la circulació per aquest espai d’oci i l’ús dels equipaments que hi ha al seu interior. El tancament del pas al parc, de fet, va ser una mesura que també es va adoptar el 6 de novembre a causa del temporal.

A Llançà, el consistori va anunciar que per les inclemències meteorològiques se suspenien les activitats d’ahir al pavelló d’esports i al camp de futbol municipals. I a Figueres, la Guàrdia Urbana va donar a conèixer a través de les xarxes socials que s’havien tancat els accessos al parc Bosc i es recomanava a la ciutadania retirar objectes que poguessin caure dels balcons i finestres.

Fins a mitja tarda, el 112 va rebre 40 trucades de la Selva, 25 de l’Alt Empordà, 24 del Baix Empordà, 10 del Gironès i 4 del Ripollès. Algunes de les poblacions més afectades van ser Riudellots de la Selva, Figueres, Castell d’Aro i Maçanet de la Selva. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), la jornada va estar caracteritzada per un vent que bufava de component nord i de l’oest. Fins a les deu del matí la ratxa més forta s’havia registrat a Portbou, on a les 6.22h es va arribar als 125,3 quilòmetres per hora. Aquesta punta, però, va ser superada a la tarda, quan al municipi hi va haver cops de vent de 145,8 km/h (l’estació meteorològica de Portbou es troba ubicada a 196 metres d’altitud).

Una altra dada destacable va tenir lloc a Roses, on feia 12 anys que no es mesurava una ratxa de vent tan forta com la de 116,6 km/h que es va detectar a les 2.11 h de la nit. Per trobar un registre superior cal remuntar-se al 10 d’abril del 2005, quan hi va haver una punta de fins a 127,8 km/h. D’altra banda, ahir també van ser rellevants els104,4 km/h a Navata; 114,1 al pantà de Darnius; 91,4 a Castell d’Aro; 83 a Olot; 73 a Banyoles; 68 a Santa Coloma de Farners i 55 a Girona. Les ràfegues, alhora, van ser notables en zones altes de la Garrotxa i del Ripollès. A l’estació meteorològica d’Ulldeter, que està emplaçada a una cota de 2.410 metres, es va arribar als 95 km/h. I a Núria, a 86 km/h a la cota 2.000.

Precaució al volant

El Servei Català de Trànsit va demanar molta precaució per la presència de vent intens o huracanat en el tram de l’AP-7 entre la Jonquera i Figueres; a més de la C-31, a Castell-Platja d’Aro, on la potència era més moderada; a l’N-260, de Vilajuïga a Portbou, i a l’N-II entre la Jonquera i Figueres. S’aconsella als conductors que agafin fort el volant, redueixin la velocitat, respectin les distàncies laterals i vigilin amb els vehicles de gran tonatge.

Pel qua fa al litoral gironí, el mar va estar molt alterat, principalment al cap de Creus i al cap de Begur. La previsió és que la situació remeti avui a la demarcació, tot i que és possible que persisteixi a l’Alt i al Baix Empordà.

LA XIFRA

12
anys
feia que a Roses no es registraven ràfegues tan intenses com les d’ahir, que van arribar als 116,6 km/h.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.