Delta 0 no va prestar atenció als atrapaments perquè el foc amenaçava la població d'Horta

El comandament central del GRAF va avisar-lo de la situació de risc de les unitats sis minuts abans de l'accident

La transcripció de les comunicacions que demostren que el màxim comandament operatiu del cos, l'inspector Carles Font, va tenir coneixement dels atrapaments, però no hi va prestar atenció perquè estava concentrat en l'avanç descontrolat del flanc esquerre, que amenaçava la població d'Horta i que en algun moment va fer arribar a plantejar la seva evacuació. A les 15.59 de la tarda, sis minuts abans de l'accident mortal, el comandament del GRAF que seguia els moviments d'aquestes unitats especials des de la central de Bellaterra va informar per l'emissora Delta 0: «T'informo que on teníem GRAF Lleida despleguen les fire shelters (mantes ignífugues) perquè el foc els ve a sobre.» Delta 0 no reacciona ni s'interessa per la situació de risc que estan vivint els equips situats a la capçalera del foc i respon amb una pregunta sobre la previsió meteorològica. GRAF 01 li contesta: «Turbulències i inestabilitat vertical durant tota la tarda i fins ben entrada la nit.» I Delta 0 respon: «Amb el vent que fa, o portem vehicles o això ho pescarem no sé pas on.» Aquesta conversa demostra que el màxim comandament operatiu en aquell moment crític estava preocupat i ocupat perquè el foc avançava descontrolat i a gran velocitat cap a la població d'Horta. Fins i tot el coordinador de mitjans aeris, amb distintiu Hotel 0, en un moment donat suggereix que si la cosa no canvia s'hauran de plantejar l'evacuació de la població. En la seva declaració davant dels Mossos d'Esquadra el 28 d'agost, l'inspector Carles Font admet que en cap moment va pensar que els atrapaments eren greus i que els mateixos equips ho resoldrien perquè els GRAF s'estaven «autogestionant» la situació. I insisteix que ell va continuar realitzant les «tasques pròpies» de comandament de l'incendi, que en aquell moment estava en una situació nova i perillosa: el foc havia desbordat el flanc esquerre, avançava a gran velocitat cap a Horta (ell mateix ho va comprovar desplaçant-se a l'antiga carretera de Port de Compte, segons va explicar als Mossos) i veia que no tindrien prou efectius per aturar-lo.

A preguntes de la policia, però, Delta 0 afirma que com a cap de guàrdia l'haurien d'haver informat directament de les conseqüències de l'accident del GRAF Lleida. I, sorprenentment, afegeix que ell no en va tenir coneixement oficial fins a tres quarts de vuit del vespre, gairebé quatre hores després, quan li ho va comunicat el sotsinspector Massagué en arribar al poliesportiu d'Horta. Delta 0 va fer una altra afirmació davant dels Mossos que ha provocat molta inquietud en l'estructura de comandament dels Bombers de la Generalitat: afirma que no sabia on eren situats els GRAF i que no els donava instruccions perquè «són independents». Una afirmació que els mateixos bombers han qüestionat perquè el cap de guàrdia i màxim comandament operatiu d'un incendi té autoritat sobre totes les unitats desplegades, malgrat que els GRAF puguin actuar amb certa autonomia. Una altra afirmació sorprenent de l'inspector Carles Font davant la policia és que no recorda haver escoltat per les diferents emissores cap trucada d'emergència. Concretament n'hi va haver set, a més de diverses comunicacions de bombers afectats que suplicaven ajuda urgent. Fonts pròximes al cos de bombers van assenyalar ahir que existeix la possibilitat que el cap de guàrdia no dugués sintonitzats en les seves emissores tots els canals que estaven operatius, entre ells el 945, a través del qual GRAF Lleida va informar de l'atrapament i gràcies al qual també es va poder localitzar l'únic supervivent. De les transcripcions de les comunicacions es pot concloure que qui va acabar assumint el comandament en els moments previst i posteriors a l'atrapament mortal va ser GRAF 01 des de la sala central de Bellaterra, que després de confirmar que el foc ja havia passat per on s'havien refugiat els components del grup de Lleida i en veure que no contestaven a les seves reiterades crides a través de l'emissora, va témer el pitjor. Com així va ser.

Els forestals sí que van valorar la hipòtesi del foc provocat en un segon informe, per descartar-la

El conseller Francesc Baltasar va dir el 24 de juliol que amb tota seguretat l'inici del foc era un llamp. Una conclusió que la investigació judicial ha demostrat que era errònia. El conseller Baltasar ha justificat ara la seva contundència per l'informe que va redactar el cos d'Agents Forestals, que atribuïa el foc a un llamp, i assegura que en aquell informe no es preveia cap altra hipòtesi sobre l'origen del foc.

En realitat, els Agents Forestals van redactar dos informes. I en el segon sí que van valorar la possibilitat que el foc hagués estat provocat, després de tenir constància de la presència de dos excursionistes (els dos detinguts), que havien comprat una bombona de càmping gas, a la zona d'inici del foc. En l'informe dels Agents Forestals presentat a la jutgessa el 9 de setembre, i que és una ampliació del que havien presentat el 28 de juliol, els agents expliquen que es va detectar la presència de dos individus sense identificar, que havien estat vistos per un veí de la zona quan fugien del foc. En la seva investigació, els forestals també van prendre declaració a l'empleat de la gasolinera d'Horta, al qual els dos individus havien comprat una bombona de càmping gas.

Com va explicar dimecres aquest diari, l'informe es dedica a analitzar aquesta hipòtesi, per rebutjar-la amb tres justificacions. En primer lloc, perquè una bombona mai no ha estat registrada com a desencadenant d'un incendi forestal, al contrari del que ara sospita la jutgessa instructora. En segon lloc, perquè a la zona no es veien vestigis d'acampada ni senderisme. I, en tercer lloc, perquè en el moment en què es van trobar amb el veí no tenien temps d'haver recollit material d'una acampada (tot i que, en realitat, no havien acampat) ni havien agafat el camí més ràpid de fugida.

Dijous, el Departament de Medi Ambient va insistir en una nota de premsa que «en cap moment el cos d'Agents Forestals va valorar cap altra hipòtesi que no fos la del llamp en descartar qualsevol altre indici en la zona delimitada».

La investigació dels forestals, això sí, no va ser fàcil. En el sumari consta la seva sorpresa perquè algú havia tallat l'arbre afectat pel llamp, i n'advertien la jutgessa. En realitat, ho havien fet els Mossos per ordre de la jutgessa per fer-ne el seu propi informe científic.

Un dels detinguts diu que es volia suïcidar

Joan Antoni Paz, un dels dos joves detinguts per l'incendi mortal d'Horta, va declarar als investigadors que la pistola que els Mossos d'Esquadra li van trobar a casa seva, al municipi de l'Aldea, era per suïcidar-se. Segons ell, l'havia aconseguit a través d'un amic seu de Tortosa «tres o quatre dies abans» de la detenció (que va ser el 7 de gener) dient-li que era per espantar ocells, tot i que la seva intenció era treure's la vida en no poder suportar la pressió que patia des del dia que va provocar l'incendi, accidentalment, segons ell. Des que a finals de novembre la unitat de medi ambient dels Mossos va descartar el llamp, la policia havia dirigit les investigacions cap a Paz i Llorenç Forner. Els havien citat a declarar en dues ocasions i els havien intervingut els telèfons. Forner, en canvi, va explicar als investigadors que Paz, separat i amb antecedents per violència domèstica, li havia comentat un cop que volia una arma per agredir el seu excunyat. Paz va dir als investigadors que potser sí que havia dit allò, però de broma i sota els efectes de l'alcohol. A més de la pistola, Paz tenia vuit bales als carregadors i una capsa amb 48 cartutxos detonants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.