tribunals
judici per segrest
“Volien diners i em van dur emmanillat a un descampat”
Jutgen quatre homes, dos dels quals agents de la Guàrdia Civil, acusats d’haver segrestat un veí de Girona
Mentre el portaven a una casa abandonada, li exigien que els entregués 100.000 euros
“Els deia que s’havien equivocat de persona, que jo no tenia diners.” A l’Audiència de Girona, un veí de la ciutat va relatar ahir el malson que durant unes hores va viure el 6 de novembre del 2013. A pocs metres darrere seu hi havia asseguts al banc dels acusats els quatre presumptes autors del segrest de què va ser objecte –les defenses dels investigats van demanar que fossin els últims a declarar i, per tant, està previst que se’ls interrogui avui–. Dos dels acusats eren agents de la Guàrdia Civil de la caserna d’Igualada –Jesús Isaac Martínez i José Antonio Salguero–, que haurien actuat presumptament amb dos veïns de les comarques gironines –Manuel Raurich Pérez i Manuel Díaz Duran.
La víctima residia en un pis del carrer Lluís Pericot. Va explicar que havia sortit de casa entre les deu i les onze del matí per anar a recollir la seva dona, que estava embarassada i tenia hora al metge. Al portal de l’edifici va trobar tres homes que li van preguntar si vivia en aquell bloc i que van justificar la seva presència allà perquè estaven interessats a llogar un immoble: “Em van semblar estranys. Quan vaig marxar, vaig anar a menjar amb la meva dona a Salt i, en tornar, els mateixos homes estaven en una cantonada de l’edifici. La meva esposa es va posar nerviosa, però li vaig dir que no passava res.”
El declarant hi va afegir que, quan van entrar al portal amb la seva dona, els tres desconeguts es van identificar com a policies, un d’ells va treure una placa i els van informar que tenien una ordre d’escorcoll del seu pis. La parella va dubtar que fossin agents, ja que no duien cap ordre ni requeriment: “Estaven agressius. En veure que colpejaven la meva dona, els vaig dir que m’agafessin a mi. Em van emmanillar a la força i un va treure una pistola i em va amenaçar que anaven de debò i que, si no els indicava a quin domicili vivia, em matarien.”
La víctima es va resistir i no els va revelar quin habitatge era el seu. Aleshores, els investigats van trucar al seu “cap”, li van comunicar que l’home es negava a col·laborar i que el durien a la caserna. El quart còmplice els va passar a recollir en un vehicle (segons el denunciant, l’automòbil era conduït per Salguero). No el van traslladar a dependències policials, sinó a un descampat del terme de Vilablareix on hi havia una casa abandonada. Durant el trajecte, encara el portaven emmanillat, li exigien entre 50.000 i 100.000 euros, el colpejaven presumptament amb la culata i amb el canó d’una arma i també amb les mans, i li repetien que o els donava diners, o era la seva última oportunitat.
Trucada a la policia
Una vegada al descampat, la víctima va observar que els acusats tenien al maleter armes, porres extensibles, passamuntanyes, carregadors, armilles i una sirena. Com que es pensava que en qualsevol moment posarien fi a la seva vida, es va inventar que a casa tenia 10.000 euros, quan en realitat eren 100. El van advertir que no els fes una mala jugada i el van conduir al pis, on l’inquilí va pujar a dalt i va aprofitar llavors per trucar als Mossos d’Esquadra i alertar-los dels fets.
La fiscalia demana nou anys de presó per als dos agents i vuit per als altres dos homes –la pena que afronten els efectius és superior perquè s’hi inclou l’agreujant que s’haurien beneficiat de la seva condició de policies per materialitzar el pla–. L’advocat Joan Pere Zapata, que exerceix l’acusació particular, eleva la petició a 29 anys de presó per a Raurich i Díaz i a 38 anys per als guàrdies per dos delictes de detenció il·legal, dos de robatori amb violència i intimidació, dos de lesions i un delicte de pertinença a un grup criminal.