Desmantellen una xarxa que utilitzava el vudú per fer prostituir noies nigerianes

Les víctimes, que treballaven a la Rambla de Barcelona, havien de pagar un deute de 50.000 euros

«Amb les cerimònies de vudú, les noies contrauen una fidelització amb l'organització. Fan un pacte de silenci i prometen que no els denunciaran. Segons la seva creença, després de la cerimònia la seva ànima queda en mans dels esperits i, per tant, si una noia trenca aquest pacte de fidelitat i silenci, els esperits li faran mal a ella o a la seva família», explica el cap de l'àrea central del crim organitzat dels Mossos, l'inspector Jordi Ollé. Després del ritual, les noies emprenien el viatge clandestí amb la promesa que, quan arribessin a Europa, treballarien de perruqueres. Arribaven per terra fins a Rabat, al Marroc, o fins a Líbia. Un cop allà, les noies quedaven en mans dels anomenats guardians, que les vigilaven fins que organitzaven el seu viatge fins a Europa, creuant l'estret de Gibraltar amb bots.

Quan les noies arribaven a Andalusia, els caps de la xarxa les transportaven fins a Barcelona. Era llavors quan s'adonaven de l'engany: els deien que arran del viatge havien contret un deute amb l'organització d'entre 40.000 i 50.000 euros i que tenien mig any per retornar-los els diners. La manera d'aconseguir-los era prostituint-se al carrer. A Barcelona, freqüentaven les zones de la Rambla, el Camp Nou, les Glòries o el carrer Wellington, al costat del parc de la Ciutadella, i a Mataró es prostituïen en un polígon industrial. Ara bé, complir l'objectiu de tornar el deute era pràcticament impossible, i les amenaces i les coaccions s'allargaven durant mesos i fins i tot anys. «El control a què estaven sotmeses durant els primers mesos era extrem. Els detinguts les acompanyaven a prostituir-se, els trobaven els clients i els pactaven els preus», assenyala l'inspector. Si les noies s'hi oposaven rebien pallisses i les agressions i les amenaces també arribaven als seus familiars, a Nigèria. Segons la investigació, la xarxa tenia el control d'una cinquantena de noies, la meitat de les prostitutes nigerianes que es calcula que treballen a Barcelona.

Els Mossos d'Esquadra van detenir dimarts els nou responsables de la xarxa, tots de nacionalitat nigeriana, i van emetre cinc ordres de crida i cerca internacional contra cinc dels guardians, que també han quedat imputats en el cas. Vuit dels detinguts ja han ingressat a la presó provisional acusats dels delictes de lucre i coacció a la prostitució, immigració clandestina per a l'explotació sexual, associació il·lícita, usurpació d'estat civil, detenció il·legal i estafa.

Targetes robades

La desesperació de les noies per aconseguir diners per saldar el deute que l'organització els reclamava les portava també a cometre furts. Segons els Mossos, quan les víctimes s'acostaven als possibles clients, aprofitaven la confusió per furtar-los la cartera. Això ha quedat demostrat en els escorcolls que s'han fet en els locals i els pisos que tenien els detinguts a Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet i Montornès del Vallès. Els Mossos hi van trobar targetes de crèdit que havien estat robades a turistes, i que els arrestats havien fet servir per comprar per internet des d'ordinadors i telèfons mòbils fins a bitllets d'avió per viatjar a Nigèria. A casa dels detinguts, els investigadors també van comissar llistats de tarifes dels serveis de les noies i llistes on s'apuntaven els diners que els anaven donant aquestes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.