Els veïns d'Horta de Sant Joan asseguren que el bosc era «una brasa immensa»

Testimonis del foc elogien la feina dels bombers i recorden el vent excepcional que va revifar les flames de l'incendi

«Cal recuperar el bosc mediterrani, el bosc de natura, que és un bosc mixt, de carrasca i de pi blanc, que és el bosc que té més resistència al foc», va reclamar Salvador Carbó, el primer veí d'Horta de Sant Joan que va comparèixer ahir a la comissió d'investigació del Parlament. Elias Gil, propietari de dues finques afectades per l'incendi, també va reclamar als diputats mesures per prevenir el foc i va advocar per controlar l'accessibilitat als parc naturals per evitar que s'hi produeixin tragèdies com la que va succeir a les portes del parc natural dels Ports.

L'estat de la massa forestal i les fortes ràfegues de vent, que alguns veïns van qualificar d'«excepcionals», van provocar que les flames es revifessin el dia 21 de juliol a la tarda. «Vaig voler ajudar perquè vaig veure que aquell foc ens estava guanyant», recordava ahir Xavier Fortuño, un veí que va fer cas omís de la prohibició dels Mossos de no acostar-se al seu mas i va anar fins al perímetre de l'incendi a ajudar els bombers. «Em vaig quedar admirat de com treballaven i de l'esforç i la dedicació amb què feien la feina», recordava. «La gent del territori podíem donar consells, però quan hi havia una emergència havíem de deixar treballar als bombers, perquè ni anàvem ben vestits ni estàvem preparats per afrontar aquell incendi», va admetre. La resta de veïns que van declarar ahir van coincidir a elogiar la feina feta pels bombers, tot i que un dels veïns, Lluís Gil, assenyalava que hi va haver un cert relaxament dels comandaments dels bombers, ja que el matí de la tragèdia el foc es va donar per controlat i el que s'hauria d'haver fet era remullar bé la zona per evitar que l'incendi es revifés a la tarda, quan es preveien ràfegues de vent. Lluís Gil també va criticar que els Agents Rurals no van tenir en compte el seu testimoni quan va assegurar des d'un bon principi que el foc va començar el mas del Pixantó i no al pinar de Don Pedro, com va concloure l'informe dels Agents Rurals. Sobre aquest informe també es va pronunciar Jordi Giné, el veí que es va creuar amb els dos suposats piròmans, que va insistir que des del primer dia ell va informar els Mossos de la presència sospitosa d'aquells dos joves, i que mai es va creure la teoria del llamp.

«Hi havia prou recursos»

El primer bomber de la Generalitat a comparèixer davant la comissió del Parlament va ser Fèlix González, inspector en cap de la regió d'emergències de les Terres de l'Ebre, que va elaborar part de l'informe fet pels bombers, tot i que el dia en què van morir els cinc bombers era de vacances. En la seva compareixença, González va defensar la coordinació dels comandaments i va assegurar que el matí de l'atrapament mortal «hi havia prou recursos per l'estat en què es trobava l'incendi». Dilluns compareixerà a la comissió el cap del GRAF, Marc Castellnou; el GRAF 01, el cap de guàrdia de suport que donava les ordres des del centre de comandament en l'incendi, Moisès Galán, i el guaita del GRAF de Lleida, Andreu Caravaca, entre altres bombers.

LES FRASES

JORDI GINÉ
veí d'horta de sant joan
Els Mossos van fer una gran tasca i van arribar al final. Si la classe política hagués seguit la mateixa pauta, ara no estaríem aquí»
XAVIER FORTUÑO
veí d'horta de sant joan
«Mai no havíem vist les flames tan a prop del poble i això va provocar una sensació d'ansietat a tota la població»
ELIAS GIL
veí d'horta de sant joan
«Cal controlar l'accés a la zona, perquè a vegades hi accedeixen un centenar de persones»
SALVADOR CARBÓ
VEÍ D'HORTA DE SANT JOAN
«Pocs cops he vist un canvi de vent com aquell»

Critiquen la presència d'alts càrrecs d'Interior en la comissió

n.p

L'oposició va criticar ahir la presència de la directora general de Prevenció i Extinció d'Incendis de la Generalitat, Olga Lanau, i del subdirector operatiu dels bombers, Joan Rovira, entre el públic de la comissió d'investigació de l'incendi d'Horta de Sant Joan.«La presència d'alts càrrecs del departament podria condicionar d'alguna manera els compareixents i per això demanem que en la pròxima comissió no estiguin presents», va reclamar el diputat del PP Rafael Luna al president de la comissió, Higini Clotas, una petició a la qual CiU va donar suport. Per la seva banda, el diputat Jaume Bosch (ICV-EAiU) es va mostrar sorprès per la petició i va acusar els grups de l'oposició de voler «vetar la presència de càrrecs del departament» a la comissió. El president de la comissió va concloure que es tracta d'«una comissió pública» i que per tant «hi pot assistir tot el públic que ho sol·liciti», i que només s'habilitarà una sala a banda si els assistents superen la capacitat de la sala Grups, on tenen lloc les sessions de la comissió.

La polèmica de la presència de la directora de Prevenció i Extinció d'Incendis arriba precedida del debat que va generar el fet que Olga Lanau acompanyés el 29 de gener a declarar al jutjat de Gandesa en qualitat de testimonis el guaita del GRAF de Lleida, Andreu Caravaca, i els bombers del GRAF de Barcelona. L'endemà mateix de la declaració dels bombers al jutjat de Gandesa la directora general va convocar una roda de premsa en què va assegurar que si va acompanyar els bombers al jutjat va ser per donar-los el seu suport i no pas per intimidar-los, com manifestaven algunes fonts. Arran d'aquesta polèmica, el sindicat de la UGT de bombers va respondre acusant la direcció general de Prevenció i Extinció d'Incendis d'estar «utilitzant la imatge corporativa dels bombers per llançar una cortina de fum per tapar les seves possibles responsabilitats».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.