La falta de combustible per a les motoserres va limitar la zona segura del Graf Barcelona

Les BRIF encara tenien reserves quan van ser evacuades

La zona segura que van habilitar els components de la unitat Graf Lleida abans de ser víctimes de l'atrapament mortal va ser del tot insuficient. Igual que ells, la unitat Graf Barcelona, situada a uns cent metres, també va habilitar una zona segura per protegir una trenta d'efectius. Aquesta altra zona segura tampoc reunia ni de bon tros les mides reglamentàries que estableix el protocol de seguretat. Segons han declarat al jutjat els mateixos components del Graf Barcelona, la zona que van habilitar tenia un diàmetre d'entre uns 15 i 20 metres, quan el protocol estableix que com a mínim la zona segura ha de fer quatre vegades l'alçada de l'arbre més proper. A la zona on es van produir els atrapaments, els pins tenen una alçada d'entre 7 i 10 metres. Però per sort, en aquest cas aquesta anomalia no va tenir conseqüències perquè un cop de vent va fer que el foc passés de llarg. Ara bé, segons els testimonis dels mateixos bombers, la zona segura habilitada pel Graf Barcelona no es va poder fer més ampla perquè van quedar sense combustible ni oli per a la motoserra amb la qual tallaven la vegetació. Minuts abans del tràgic accident, els membres del Graf Barcelona havien subministrat combustible i oli al Graf Lleida i a les BRIF del Ministeri de Medi Ambient. El Graf Lleida va ser víctima d'un atrapament mortal, amb un balanç de cinc víctimes i un únic supervivent ferit molt greument, en veure's sorpresos per l'avanç ràpid del foc, que els va atrapar de ple en una zona segura totalment insuficient. Les BRIF, en canvi, van optar per abandonar el servei, separar-se del grup i reclamar la seva evacuació per vià aèria. Se'n van anar amb els dipòsits de les motoserres plens d'oli i combustible. Un dels bombers va declarar a la jutgessa que el cap de les BRIF va fer «xantatge emocional» al pilot perquè els anés a treure, abandonant la seva tasca de guaita.

Ànims del President

El president de la Generalitat, José Montilla, va llançar ahir un altre missatge de suport al cos de Bombers, als quals va encoratjar a mantenir la moral alta. Aprofitant la seva presència a les Terres de l'Ebre, on va inaugurar el parc de bombers de Tortosa, Montilla va afegir que espera que el procediment judicial aclareixi l'accident d'Horta, i va censurar «la conducta d'aquells qui, amb l'excusa de voler conèixer la veritat, persegueixen altres objectius i no tenen en compte si causen nous i gratuïts episodis de dolor». Finalment, va reiterar el suport «total i absolut» del govern al cos de Bombers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.