XAVIER MONCLÚS

INTENDENT DELS MOSSOS D'ESQUADRA A LES TERRES DE L'EBRE

«Els robatoris al camp estan en fase d'estabilització»

El responsable de la policia autonòmica a les Terres de l'Ebre considera que la seguretat en aquestes comarques és similar a la de la resta del país. Monclús creu que el nombre d'agents destinats a la regió és «adequat» si bé admet que hi ha dèficit de policies en aquest cos

EFECTIUS
És cert que hi ha un dèficit d'agents al conjunt del país, per tant, també a l'Ebre. S'eixugarà amb les noves promocions

Fa poc més d'un mes que Xavier Monclús (nascut a Serós fa 47 anys) ha estat nomenat intendent dels Mossos d'Esquadra a les Terres de l'Ebre, després de vuit anys al capdavant de la regió policial de Ponent, precisament on ha estat destinat el fins ara intendent dels Mossos a l'Ebre, Joan Figuera. Monclús seguirà les línies de treball encetades pel seu predecessor i sosté que el seu objectiu és consolidar el desplegament de la policia autonòmica, que va començar fa quinze mesos.

– Vostè prové de l'àrea de Lleida, quines similituds i diferències hi troba amb les Terres de l'Ebre?
– «Els dos territoris tenen molts punts en comú, començant per la manera de ser de la gent. A Lleida hi ha grans encerclaments urbans i un gran entorn rural, una situació que es reprodueix a les Terres de l'Ebre, on l'activitat agrària també té un pes important. Pel que fa a la principal diferència és la línia del litoral, i on als mesos d'estiu és necessari reforçar el servei per l'increment de població.»
– Quines mancances hi ha en aquesta regió policial. Pot ser el fet de no disposar de la comissaria?
– «Des de les instal·lacions actuals, que són dignes i funcionals, oferim el servei necessari a la ciutadania, i mentrestant s'està enllestint la construcció d'un edifici modern i funcional, orientat a facilitar l'accés als ciutadans.»
– Quan podran estrenar la nova seu?
– «Durant el primer semestre de l'any, les obres estaran enllestides.»
– Quines són les seues prioritats?
– «Després de quinze mesos, l'objectiu és la consolidació del desplegament dels Mossos d'Esquadra. Seguiré i potenciaré les línies de treball encetades per Joan Figuera. Incidirem en les tasques de prevenció entre diferents col·lectius, perquè de la mateixa manera que amb la salut en la seguretat és molt important la prevenció.»
– Sovint, però, quan es fan aquestes campanyes la societat percep que hi ha un increment de la delinqüència...
– «Doncs si creem alarma és que no ho estem fent bé. Hem de seguir el model anglès, on la prevenció és fonamental i la policia insereix anuncis en els mitjans de comunicació locals amb un seguit de recomanacions per evitar els robatoris. Les Terres de l'Ebre estan en un estàndard de seguretat similar al de la resta del país.»
– Els robatoris al camp han disminuït des del desplegament dels Mossos?
– «Diríem que estem en fase d'estabilització. La tecnificació del món agrari fa que dins les cases de camp hi hagi objectes de molt valor i s'han convertit en un objectiu dels lladres.»
– Disposa de prou efectius per atendre les quatre comarques de l'Ebre?
– «Els efectius policials són els mateixos que quan es va iniciar el desplegament dels Mossos, i diríem que són adequats. Ara bé, és cert que hi ha un dèficit d'agents al conjunt del país, per tant, també a l'Ebre i que s'anirà eixugant amb la sortida de les noves promocions.»
– El cas de l'incendi d'Horta de Sant Joan ha desbordat el jutjat de Gandesa, que s'ha hagut de reforçar. També ha desbordat els Mossos?
– «El nostre funcionament és molt diferent al d'un òrgan judicial. Nosaltres treballem en xarxa, i darrere de l'agent que els ciutadans veuen al carrer hi ha tota una estructura tant personal com material que pot donar suport en casos puntuals, com per exemple el d'Horta de Sant Joan.»
– Aturar el desembarcament de droga a l'Ebre també serà una de les seues prioritats?
– «Evidentment, continuarem aquesta lluita amb la col·laboració de la resta de forces policials. També s'ha d'incidir en l'àmbit local, que és el que realment demanen els ciutadans: que s'acabe amb el punt de venda de droga que tenen al davant de la porta de casa seua.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.