El segon acusat de provocar el foc d'Horta també surt de la presó de Tarragona

Juan Antonio Paz va sortir ahir en llibertat provisional després de pagar una fiança de 6.000 euros

Amb el rostre descobert i amb només una gorra posada al cap, ahir, a dos quarts de tres del migdia, el jove de l'Aldea de 26 anys Juan Antonio Paz va sortir per la porta de la presó de Tarragona, on el passat 9 de gener va ingressar en ser detingut pels Mossos d'Esquadra per haver provocat presumptament de manera intencionada el foc d'Horta de Sant Joan de l'estiu passat en què van morir cinc bombers del GRAF Lleida. Acompanyat del seu lletrat, Òscar Grau, el noi va abandonar el centre penitenciari a peu i va pujar a continuació a un vehicle que es va aturar davant del centre penitenciari, en l'interior del qual l'esperaven dos familiars. Abans que se'n fes efectiva la sortida, el seu advocat s'havia dirigit a les onze del matí als jutjats de Gandesa, on va dipositar la fiança de 6.000 euros mitjançant un xec. En comprovar que l'ingrés s'havia realitzat correctament, la jutgessa va dictar l'auto de llibertat, i Grau es va desplaçar fins a Tarragona per recollir el seu client.

Cal recordar que tant Paz com l'altre arrestat per aquest cas, Lorenzo Forner –resident a Càlig (Baix Maestrat) i membre de les Brigades Rurals d'Emergència al País Valencià– van entrar provisionalment a la presó comunicada i sense fiança fa uns dos mesos, imputats per un delicte d'incendi forestal i cinc delictes d'homicidi imprudent. Les defenses, però, van presentar un recurs, perquè se'n revoqués la privació de llibertat en espera que se celebri el judici, que ha estat acceptat per la secció quarta de l'Audiència de Tarragona, que considera que no existeix risc de fuga dels dos nois. Tot i això, a part del pagament de la fiança, tenen l'obligació de comparèixer cada 15 dies al jutjat, se'ls ha retirat el passaport i se'ls ha prohibit sortir de l'Estat espanyol.

«Delta 0 no va contactar amb la sala»

La cap de sala del centre d'emergències de Tarragona va relatar divendres passat davant la jutgessa de Gandesa que porta la investigació de l'incendi que, el dia en què va tenir lloc el fatídic atrapament mortal, la guàrdia va ser «dura»; que va viure moments «d'impotència», i que a la sala es van escoltar trucades d'emergència. També va manifestar que va estar en contacte amb l'operadora del centre de comandament avançat que es va situar al massís dels Ports, la qual en una conversa li va comunicar que estava sola, que no hi havia cap comandament amb ella. Per aquest motiu, van decidir enviar-ne un –en relació amb l'absència d'un responsable que estigués amb l'operadora, la testimoni va confessar que no recordava l'hora exacta en què van mantenir aquest diàleg.

En la compareixença, la cap de sala va concretar que la funció de l'operadora del centre de comandament avançat és estar en contacte amb Delta 0 –el màxim comandament de l'operació que dirigia les tasques d'extinció–, si bé va revelar que l'operadora li havia transmès el seu «malestar» perquè li trucava, però no hi podia contactar: «Delta 0 tampoc va contactar amb la sala de Tarragona. A més, hi havia vehicles de bombers que demanaven a l'operadora del centre de comandament què havien de fer, però ella no podia prendre la decisió sense que, abans, donés el vistiplau el màxim comandament.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.