Saura ofereix un pacte de país per superar la crisi de l'incendi d'Horta de Sant Joan

El conseller d'Interior demana que la comissió del Parlament serveixi per unir esforços i millorar el futur dels bombers

«Ha estat una irresponsabilitat haver posat en tensió el cos de bombers. [...] Penso que aquesta comissió ha tingut uns costos incomprensibles en termes emocionals. [...] Vull condemnar amb contundència la utilització partidista que s'ha fet de la tragèdia. Mai no s'havia instrumentalitzat així una desgràcia similar al Parlament», va criticar amb contundència el conseller d'Interior, Joan Saura, qui va assegurar que per saber les causes de l'incendi d'Horta ja hi ha una investigació oberta al jutjat de Gandesa i al comitè de riscos laborals dels bombers. Segons el conseller, la comissió del Parlament sí que ha servit per dues qüestions. En primer lloc, per permetre als bombers desfer «les mentides» i «les acusacions» que s'han dit contra ells després de la tragèdia d'Horta de Sant Joan. I, en segon lloc, les compareixences dels bombers han demostrat que «l'estratègia i l'operatiu de l'incendi van ser correctes, però que els va desbordar una situació excepcional», que «la teoria de la relaxació era rotundament falsa» i que «no es pot parlar de descoordinació».

Després que s'hagi «qüestionat la feina» dels bombers i que hagin hagut de «reviure ells i les famílies de les víctimes moments tan amargs», el conseller va instar els grups parlamentaris a unir esforços i extreure de la comissió d'investigació propostes consensuades i pactades per millorar la seguretat dels bombers. «Tenim encara l'oportunitat d'aprofitar aquesta comissió per extreure'n un compromís en positiu i proposable. Un acord per sobre de les legítimes desavinences per la millora del cos de bombers», va concloure el conseller Joan Saura. La petició de Saura va coincidir amb la que ja havia reclamat el cap dels bombers, Joan Rovira, en la seva intervenció al Parlament, qui va demanar que s'establís «un pacte nacional per a la seguretat de Catalunya».

Buscant la complicitat dels grups parlamentaris, Saura va enumerar la bateria de millores que el Departament d'Interior pretén posar en marxa al cos de bombers ja en aquesta campanya d'estiu. «Vull convidar-los a opinar sobre les propostes que he exposat», va demanar. El conseller va cloure la seva compareixença mostrant-se convençut que «els bombers sortiran reforçats d'aquesta experiència».

Els grups de l'oposició van prendre el compromís d'arribar a acords perquè de la comissió en surtin propostes de futur, però van lamentar que el conseller Joan Saura no assumís en la seva tercera compareixença al Parlament arran de la crisi de l'incendi d'Horta cap error en la gestió del tràgic accident.

LES MILLORES

Helicòpters amb càmeres que enviïn imatges aèries al centre de comandament avançat
Tots els bombers tindran GPS per estar localitzats permanentment
Es crearan equips de treball específics per donar suport als comandaments
Reforçar la formació per a la presa de decisió en situacions crítiques d'alta tensió
Incorporar a la formació el que va succeir en l'incendi d'Horta i les millores que s'han introduït arran del tràgic accident
Els helicòpters tindran un sistema informàtic que permetrà situar i seguir els GPS dels bombers


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.