El fiscal demana que els pares del menor autor del crim de Can Planas paguin 300.000 euros als fills del mort

Considera que fent de pagès no van vetllar pels actes del noi en altres àmbits

L'assassinat de Xicu Mayà al seu restaurant de Can Planas, a Castellar de la Muntanya, es va produir fa tretze anys, el 3 de maig del 1997, però la justícia encara no ha acabat de resoldre el cas. Per l'assassinat, l'Audiència de Girona va condemnar Víctor Manuel Ribó Aguado a 15 anys de presó, pena que el TSJC va confirmar. Posteriorment, l'octubre del 2008, quan ja havien transcorregut 11 anys del crim, el tribunal de menors va condemnar Albert Carreras a dos anys i tres dies de reclusió en règim tancat i a un any, 10 mesos i 17 dies de llibertat vigilada. Una pena que, de fet, Carreras ja havia complert com a mesura preventiva després del crim. Davant del jutjat de menors, Albert Carreras va declarar-se culpable d'haver apunyalat mortalment Xicu Mayà, mentre que quan va declarar com a testimoni en el judici contra Ribó, va atribuir a l'altre acusat l'autoria del crim. Tot i haver condemnat penalment Carreras com a autor del crim, el jutjat de menors no va resoldre sobre la responsabilitat civil, ja que el procediment judicial amb menors implicats preveu que es faci a través d'un procediment separat. I en aquest nou procediment, el fiscal considera que Carreras és el responsable civil directe i els seus pares, els responsables subsidiaris per no haver-ne tingut prou cura. «Els pares de l'Albert, pel règim de vida que duien, en viure i treballar a pagès, ignoraven o subvaloraven aspectes de la realitat d'altres àmbits que ell freqüentava i, en conseqüència, no li van aportar prou elements per afrontar tota mena de situacions», diu textualment en el seu escrit el fiscal, que demana que el condemnat i els seus pares indemnitzin amb 150.000 euros pels danys morals cadascun dels fills de Mayà i també els paguin els 600 euros que van robar de Can Planas.

Benet Salellas, que defensa la família Carreras, considera que els pares de Carreras van pujar correctament els seus fills (l'Albert i dues noies) i que van fer tot el que era al seu abast encara que els seus mitjans i coneixements fossin escassos. Salellas manté que els pares no són responsables i que no podien aïllar el noi del món exterior i que en un moment determinat es deixés portar per l'altre condemnat «de forma imprevisible i inevitable pels pares». Salellas manté que Carreras és l'únic responsable civil dels seus actes i proposa que la quantitat que es fixi com a indemnització per als dos fills de la víctima sigui de 165.992 euros entre tots dos, que se li apliqui una rebaixa per la precària situació econòmica del noi i que es tingui en compte que hi ha un altre condemnat pel mateix crim i que també se li va imposar una indemnització per als Mayà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.