Interior condecorarà els cinc bombers morts i el supervivent del foc d'Horta

En el marc de l'acte anual de lliurament de medalles d'honor als bombers que se celebrarà divendres a Girona

Encara no una setmana abans que el Parlament de Catalunya voti les conclusions de la controvertida comissió d'investigació de l'incendi d'Horta de Sant Joan, el departament que dirigeix Joan Saura condecorarà a títol pòstum els cinc bombers morts i l'únic del GRAF Lleida que va aconseguir sobreviure a l'atrapament. Tots ells rebran la medalla d'honor d'or, la màxima distinció que concedeix el cos dels Bombers de la Generalitat. La condecoració tindrà lloc aquest divendres a l'Auditori de la ciutat de Girona, en el marc de l'acte institucional de lliurament de les medalles d'honor als bombers que organitza anualment el Departament d'Interior i que coincideix amb la celebració del patró del cos, Sant Joan de Déu, que va ser divendres passat, curiosament el mateix dia que Saura compareixia en la comissió d'investigació al Parlament. L'acte serà presidit pel mateix conseller, i també és previst que hi assisteixin la directora general de Prevenció i Extinció d'Incendis, Olga Lanau, el secretari general d'Interior, Joan Boada, i el subdirector general operatiu del cos, l'inspector Joan Rovira, tots tres compareixents també de la comissió. Interior ha convidat les famílies de les víctimes i el supervivent a recollir les medalles, però Pepe Pallàs ja ha confirmat que no assistirà a l'acte perquè continua recuperant-se de les greus ferides pel foc d'Horta. Probablement, en nom seu, recollirà la condecoració el màxim responsable del Grup de Reforç en Actuacions Forestals (GRAF), l'inspector Marc Castellnou.

Interior ha convidat a l'acte les famílies dels cinc bombers que van perdre la vida en el foc d'Horta, però no totes tenen decidit assistir-hi. Alguns dels familiars han confirmat que hi seran presents, però d'altres sospesen la possibilitat de no anar-hi perquè consideren que Interior no ha dit tota la veritat sobre l'accident i que hi té responsabilitats. A més, al·leguen que el cas continua sota investigació judicial, i que se'n podrien derivar responsabilitats penals si es demostrés que per part d'alguns comandaments hi va haver negligència. El boicot que algunes famílies es plantegen fer aquest divendres a Interior ha generat malestar en el si del cos de bombers, ja que consideren que rebutjar la medalla d'honor equival a rebutjar el màxim reconeixement del cos de bombers. Les condecoracions les dóna el cos, no el departament, insistien ahir fonts dels bombers.

Més medalles i mencions

A més d'aquestes sis medalles a les víctimes i el supervivent d'Horta, divendres també s'atorgarà la mateixa distinció als bombers voluntaris del parc de l'Escala i als bombers funcionaris del Grup d'Actuacions Especials d'Olot, per la seva actuació de rescat d'una persona a l'Escala. Igualment es concediran dues mencions honorífiques a títol pòstum al pilot i l'operador de vol de l'empresa TAF Helicòpters que van perdre la vida el 22 de juny passat quan tornaven de participar en les tasques d'extinció d'un incendi forestal a les Franqueses del Vallès.

A llarg de l'acte de divendres a Girona es lliuraran en total 265 medalles a funcionaris i voluntaris del cos dels Bombers de la Generalitat. D'aquests, 139 són de bronze i corresponen als funcionaris i voluntaris que fa més de 20 anys que són al cos; 106 són de plata, per als bombers amb 25 anys d'antiguitat al cos, i finalment, 12 d'honor d'or per als funcionaris i bombers amb 35 anys de servei efectiu.

Activitats paral·leles

Coincidint amb la celebració de l'acte de lliurement de les medalles, els bombers de Girona han organitzat diverses activitats paral·leles, entre les quals, un concurs de dibuix entre escolars. Els guanyadors seran premiats amb la visita dels bombers a la seva escola per fer-hi un simulacre. Un cop finalitzi l'acte, es farà un simulacre de rescat en accident de trànsit en què participaran efectius del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) i un helicòpter medicalitzat.

EL SUPERVIVENT

JAUME ARPA
CAPORAL DE LA UNITAT GRAF LLEIDA
Màxim comandament de la unitat i el més veterà. Destinat al parc d'Ascó
JORDI MORÉ
CAPORAL DE LA UNITAT GRAF LLEIDA
Feia tasques de comandament per sota d'Arpa. Destinat al parc de bombers de Tremp
RAMON ESPINET
MEMBRE DE LA UNITAT GRAF LLEIDA
Bomber de primera i un dels més veterans del grup. Destinat al parc de bombers de Mollerussa
DAVID DUAIGÜES
MEMBRE DE LA UNITAT GRAF LLEIDA
Bomber de primera i el més novell de la unitat GRAF. Destinat al parc d'Ascó
PAU COSTA
ENGINYER FORESTAL ADSCRIT A LA UNITAT TÈCNICA DE GRAF
Bomber voluntari i expert en gestió forestal adscrit a l'àrea tècnica
PEPE PALLÀS
MEMBRE DE LA UNITAT GRAF LLEIDA
Bomber de primera amb experiència dintre del GRAF. Destinat al parc de Sort

El parc dels Ports no té pla de prevenció d'incendis

El Col·legi oficial d'Enginyers Forestals de Catalunya va fer públic ahir un comunicat en què denuncia que el Parc Natural dels Ports, al límit d'on es va declarar l'incendi mortal d'Horta, no disposa de cap pla bàsic de prevenció d'incendis. En el comunicat, els enginyers denuncien la política de restricció a què ha sotmès el Departament de Medi Ambient la gestió forestal. «Els plans de prevenció d'incendis són eines necessàries per tal d'augmentar l'eficiència i la rendibilitat de les inversions que es realitzen en matèria de prevenció d'incendis. Perquè siguin realment eficients, però, han d'anar acompanyats de les inversions necessàries per a l'execució de les mesures», denuncia el col·lectiu en l'escrit difós ahir. Segons el Col·legi d'Enginyers Forestals, el Parc Natural dels Ports està legalment obligat a tenir un pla bàsic de prevenció d'incendis, atenent al decret 378/1986 sobre l'establiment de plans de prevenció d'incendis en espais naturals de protecció especial. Igualment, segons asseguren, el parc també incompleix el pla d'emergències Infocat, perquè no està ni tan sols englobat en el Pla de Prevenció d'Incendis del Perímetre de Protecció Prioritària (PPP) Tortosa-Beseit. Els límits d'aquestes zones PPP es corresponen amb les grans infraestructures de la xarxa viària, corredors no forestals ocupats per conreus, nuclis de població i la xarxa hidrogràfica. Segons el Col·legi, a Catalunya hi ha previstos 37 PPP, però actualment només n'hi ha quatre de planificats i quatre més que es redacten. «Tenint en compte aquestes dades, cal concloure que la planificació de la prevenció contra incendis a Catalunya és ara mateix clarament insuficient», assenyalen els enginyers forestals. El col·lectiu reclama una millor gestió forestal pública i denuncia que Catalunya no disposa des del 2004 de cap pla de política forestal, com sí que tenen la majoria de comunitats autònomes. Finalment, reclamen també més inversió en la restauració de les zones afectades pels focs forestals, tant per recuperar el bosc com per evitar l'erosió dels terrenys que queden al descobert. No obstant això «un cop recuperat el bosc no s'inverteix suficientment en prevenció», i es torna a iniciar «un cicle que condueix les masses a nous incendis», conclouen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.