Successos

Buch fa cap dels Mossos un comissari de la nova fornada

Eduard Sallent és nomenat el mateix dia que rep la certificació i els galons de comissari

Miquel Esquius va saber fa cinc dies per “sorpresa” que el destituïen

Sorpresa als Mossos. El conseller d’Interior, Miquel Buch, va nomenar ahir, sense que ningú s’ho esperés, nou cap del cos, en substitució de Miquel Esquius –que havia nomenat el mateix Buch, tot just fa onze mesos, per rellevar Ferran López, l’home que va comandar el cos durant l’etapa del 155, després de la caiguda del major Josep Lluís Trapero, destituït l’octubre del 2017–. L’escollit ara per guiar els Mossos és Eduard Sallent, que ahir mateix va recollir la credencial de comissari, com a part de la nova fornada de nou comissaris que acaben de superar el curs a l’Institut de Seguretat Pública. Nomenat cap, doncs, el primer dia que tenia la categoria per ser-ho.

Buch va presentar ahir el nou cap del cos destacant la seva “professionalitat, compromís amb el cos, el tarannà conciliador i l’elevada capacitat d’innovació i de transformació”. El conseller va justificar el canvi com a necessari per al “futur” del cos amb la idea d’“impulsar una nova etapa que superi la fase de transició conjuntural i que permeti una nova organització amb noves visions, nous objectius i nous reptes de cara al futur”. Entre els nous reptes, va mencionar l’elaboració del projecte de llei del sistema de policia de Catalunya, una llei que fa dues dècades que està sobre la taula i en el pensament dels governants.

En el seu torn d’intervenció, Sallent va explicar que el seu repte serà “treure el cos del debat partidista i tornar-lo a la seva tasca, que és garantir la llibertat i els drets dels ciutadans en el marc d’una societat segura”. Eduard Sallent és llicenciat en filosofia, un home de conviccions religioses i tarannà europeista. Va entrar als Mossos fa 22 anys. Va ser patruller a Girona. Va estar a la comissaria general de Relacions Institucionals, Prevenció i Mediació i actualment havia assumit el comandament de la comissaria d’Informació després que el comissari Manel Castellví passés a la segona activitat.

El relleu en la direcció del cos dels Mossos arriba després de la creació de l’àrea de seguretat institucional (ASI), una brigada de mossos que englobarà la unitat d’escortes però que no estarà sota la jerarquia dels Mossos. La manaran directament els polítics.

LA XIFRA

11
mesos
i dos canvis en la cúpula dels Mossos, nomenats pel conseller Miquel Buch.

Carta d’Esquius, sorprès per la destitució, als mossos

Miquel Esquius, en una carta de comiat que va enviar ahir als agents dels Mossos, exposa que a ell li van comunicar la seva destitució “per sorpresa” dimecres de la setmana passada. Esquius s’adreça així als mossos:

“Quan em van proposar assumir el càrrec, ho vaig acceptar per responsabilitat i per sentit del deure i, ara que m’han comunicat la meva substitució, l’assumeixo i l’accepto amb el mateix sentit del deure. Tinc clar que, per sobre de tot, ens devem a l’organització i ha de prevaldre el millor per al nostre cos. I si ara els màxims responsables del departament han cregut que el millor era el meu relleu, cal acceptar-ho. Durant aquests mesos, amb l’ajut dels comissaris superiors i de la resta dels comandaments, he intentat prendre les decisions que m’ha semblat que eren les millors per a l’època que m’ha tocat dirigir el cos. He procurat fer-ho pensant a recuperar la normalitat institucional, amb tots els estaments, cossos i actors socials, des de la neutralitat política i amb la voluntat final de servei a tota la ciutadania. Al meu entendre, això contribueix a enfortir-nos i a ser reconeguts com una policia professional, amb voluntat de servei al poble i posant el servei a les persones al centre de les nostres decisions. Només em queda posar-me a disposició del nou comissari en cap, l’Eduard Sallent, per tot allò que necessiti, tot desitjant-li encerts en bé de la nostra organització.”

Buch va destacar el caràcter conciliador d’Esquius i la seva tasca en una etapa de “transició” dels Mossos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia