Detenen el propietari de Fincas Corral acusat d'estafa continuada

Josep Xicola va desaparèixer a l'estiu passat sense haver pagat centenars de treballadors

En plena crisi del sector immobiliari, Josep Xicola va aparèixer a l'estiu del 2008 com el salvador de Fincas Corral. La plantilla, formada per 385 treballadors de l'Estat espanyol, un centenar de Catalunya, feia uns mesos que no comprava les nòmines i Xicola, amb la compra de l'empresa, a través del Grup Emcorr, es va comprometre aquell agost a abonar progressivament els sous pendents als treballadors fins a la cancel·lació del deute. «He comprat tot el grup de Fincas Corral in cash, al comptat», deia amb aire misteriós Xicola, aquell empresari que fins aleshores era desconegut en el sector immobiliari. Va prometre posar a lloguer 8.000 habitatges a tot l'Estat espanyol amb una fórmula nova de no demanar garanties, dipòsits ni avals, i que oferia dos mesos de lloguer gratuït i amb l'únic requisit de presentar una nòmina. «Ens va explicar que es dedicava a comprar empreses que estaven en bancarrota. Tenia molt bones paraules i l'únic que ens va demanar va ser una mica de temps per pagar les nòmines pendents», recordava ahir José Antonio Gerona, de la UGT, que va ser present en la negociació amb l'empresa. «Però el temps va anar passant sense que se solucionés res. Molts treballadors es van espavilar i van marxar de Fincas Corral. Al final, a Catalunya, només una desena de treballadors van demandar l'empresa», explica Gerona. Però Xicola no s'ha presentat mai als jutjats quan se l'ha cridat a declarar, ni tampoc cap altre representant de l'empresa. A partir d'ara amb la detenció de l'empresari, Gerona espera que d'una vegada per totes es puguin desencallar les demandes.

Rebuts impagats

Fincas Corral tenia la seu a la Rambla de Catalunya de Barcelona. La Seguretat Social va embargar els béns del local perquè l'empresa no pagava les quotes dels treballadors i els gestors de la immobiliària van acabar abandonant la seu de l'empresa, de la qual, a més, devien diverses mensualitats del lloguer. Algunes oficines de Fincas Corral van acabar sense llum perquè l'empresa no en pagava les factures. A part de Barcelona, diversos jutjats de l'Estat espanyol –Bilbao, Sevilla i Saragossa– tenen causes pendents per impagaments de salaris de Fincas Corral.

Xalet a Cabrils

Els Mossos van detenir ahir a la matinada Josep Xicola acusat dels delictes d'estafa continuada, associació il·lícita i insolvència punible. Al matí, la policia va escorcollar el xalet de l'empresari en una urbanització de Cabrils, al Maresme, i es va endur documentació de l'habitatge. Està previst que al llarg del cap de setmana Xicola comparegui davant del jutge per aclarir la seva implicació en els fets. Ara per ara no ha transcendit la quantitat que Xicola deuria als extreballadors ni tampoc si l'empresari s'hauria apropiat de lloguers dels seus clients. A més, el jutge també haurà d'aclarir si l'estafa continuada afecta altres empreses que ha comprat el Grup Emcorr, dedicat precisament a adquirir el 100% de les participacions d'empreses ofegades pels deutes. Algunes fonts assenyalaven ahir que altres persones properes a l'entorn de Xicola podrien estar implicades en la suposada estafa continuada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.