Arresten dos empresaris implicats en el frau milionari de l'amo de Fincas Corral

Busquen dos implicats més de l'estafa, que supera els 25 milions d'euros i afecta més de 500 persones

Com era previsible, l'empresari Josep Xicola –conegut a més d'un bufet d'advocats barceloní pels seus embolics econòmics– no actuava sol. La policia catalana va informar ahir que, sota les ordres del titular del jutjat d'instrucció 23 de Barcelona, investiga Xicola i el seu equip des que, a principi del 2008, va comprar Fincas Corral a un preu simbòlic d'un euro. L'empresari va engalipar treballadors i mitjans de comunicació amb l'anunci d'un pla de viabilitat sorprenent amb inversions milionàries i l'expansió de la franquícia per Amèrica del sud i, fins i tot, va arribar a oferir pisos de lloguer a les administracions. Al final va enfonsar Fincas Corral, cas que va acabar als jutjats igual com els 200 plets per impagaments i embargaments que té arreu de l'Estat espanyol.

Comissions del 3%

Segons els Mossos, com a administrador de Fincas Corral, Xicola amb el seu grup «s'hauria dedicat de manera sistemàtica a la recerca i compra d'infinitat de societats amb problemes econòmics». En concret, compraven empreses a canvi d'una comissió de cap al 3% del deute que arrossegava la mercantil i, en actes notarials, s'indicaven les condicions que Xicola i els seu grup havien de realitzar, que mai no complien. La investigació policial ha demostrat que per cada compra societària, Xicola i el seu grup rebien «sucoses comissions que oscil·laven entre els 30.000 i 80.000 euros, que sempre eren abonats en metàl·lic» després de la transacció comercial.

Amb els diners a la butxaca, l'empresari català abandonava completament la nova societat: deixava de pagar els creditors, els treballadors, no pagava els préstecs ni les hipoteques que tenia l'empresa, ni tampoc s'inscrivia com a nou administrador al registre mercantil. A més, buidava els comptes corrents de la societat i n'utilitzava els actius que encara poguessin tenir, en benefici personal.

La policia assegura que aquest mètode de compravenda «era totalment premeditat i seguia una dinàmica delictiva molt ben estudiada» ja que, per evitar fer front als pagaments dels creditors, que continuament li reclamaven els deutes, el «grup criminal» primer lliurava pagarés i talons sense fons i, si insistien més, el que feien era vendre ràpidament les societats a un grup empresarial, que en realitat era dels detinguts. D'aquesta manera desviaven l'atenció dels creditors a una altra societat aparentment desvinculada de Josep Xicola.

Viatges Marsans, apunt

Els Mossos asseguren que per prendre protagonisme en el món empresarial, Xicola sortia continuament pels mitjans de comunicació anunciant més adquisicions, com són una xarxa de vendes immobiliàries, una fàbrica del sector de l'alimentació, una companyia aèria, un equip de futbol de primera divisió i una coneguda empresa turística. Fins i tot, es manifesta que el mateix dia que el van detenir, divendres passat, Xicola tenia intenció de comprar una coneguda empresa del sector turístic a Madrid –diuen que és Viatges Marsans– i els investigadors van decidir fer detenir aquest grup d'empresaris «per evitar un major nombre de perjudicats».

La policia catalana detalla que Xicola presumia d'haver comprat més de 300 empreses que gairebé havien fet fallida i es declarava obertament insolvent, malgrat que els investigadors van constatar que viu en un xalet luxós en una urbanització de Cabrils, al Maresme, i que conduïa un Mercedes descapotable de gamma alta, un ferrari i un tot terreny de luxe, tots a nom de les seves empreses.

En l'operació policial, divendres es van fer tres detencions –la de Xicola i dos empresaris més, de Sabadell i l'Hospitalet–, als quals se'ls imputen delictes d'estafa continuada, insolvències punibles i associació il·lícita. A més, van citar a la comissaria de les Corts dos suposats integrants més de la trama –un veí de Sabadell de 30 anys i una dona d'Esplugues de Llobregat de 26– que no s'hi van presentar i, si no ho fan, s'haurà de dictar la seva crida i cerca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.