Successos

El temporal s’acarnissa amb el litoral

L’aigua del mar penetra terra endins al Delta de l’Ebre i inunda arrossars

La llevantada se sent amb força a la Costa Brava

La llevantada ha provocat nombrosos danys al llarg de tot el litoral, en especial als dos extrems del país.

A la costa de l’Ebre el temporal Gloria ha arrasat arrossars i ha colpejat amb duresa els fronts marítims de municipis com l’Ametlla de Mar, l’Ampolla i Alcanar.

L’embat del mar ha afectat espais ja sensibles com la platja de la Marquesa o la bassa de l’Arena i ha fet penetrar l’aigua terra endins, on ha inundat centenars d’hectàrees d’arrossars. Almenys una tercera part dels arrossars de l’hemidelta nord de l’Ebre (més de 3.000 hectàrees) es troben inundades per aigua del mar, com també la pràctica totalitat de l’illa de Buda.

De moment, encara no es pot arribar als punts del Delta més afectats. Quan això sigui possible, el nombre d’hectàrees afectades podria incrementar considerablement. D’entrada l’aigua salada ha arribat fins a tres quilòmetres terra endins.

El vicepresident de la Comunitat de Regants de l’Esquerra i portaveu de la Taula de Consens pel Delta, Xavi Curto, ha explicat que “el mar penetra costa cap a dins, la pluja està acumulant aigua i els únics sistemes de drenatge que tenim, les bombes, estan paralitzades per la situació”.

Des de la Comunitat de Regants de l’Esquerra alerten que aquest episodi pot condicionar seriosament la propera collita i obligarà els pagesos a treure l’aigua i rentar la terra.

Els alcaldes de la zona parlen de situació “dramàtica” i estudien demanar la declaració de zona catastròfica.

Tres desallotjats a Deltebre

Tres persones han estat desallotjades aquest dimarts al vespre a Deltebre (Baix Ebre) arran del temporal Gloria. Dues persones han estat evacuades després de la caiguda d’un arbre al damunt d’un edifici i una tercera també ha estat desallotjada perquè se li ha inundat la planta baixa del seu habitatge. Les dues incidències han tingut lloc al nucli urbà de la població. Segons ha explicat l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, a l’ACN, tots tres ja han estat reubicats i se’ls està fent un seguiment.

L’Ampolla, inundada

La virulència de les onades ha sobrepassat les esculleres d’alguns ports i ha deixat passejos marítims destrossats. Molts pescadors no recordaven un fenomen com el d’aquests últims dies.

El centre de l’Ampolla (Baix Ebre) ha quedat inundat aquest vespre per l’aigua que ha baixat pels quatre barrancs que desemboquen al nucli urbà: el de Cervera, Sant Pere, Baconer i la Borrasca.

Escuma a la Costa Brava

El temporal també se sent amb força arreu del litoral gironí. L’aigua ha envaït passejos marítims, ha inundat carrers a primera línia de mar i ha afectat negocis arreu de la Costa Brava.

La borrasca ha provocat una imatge insòlita a Tossa de Mar (Selva), Llançà (Alt Empordà) o al port de Platja d’Aro (Baix Empordà) perquè l’escuma de mar ha inundat els carrers propers a la façana marítima.

L’Ajuntament de Tossa ha explicat que es tracta d’un fenomen natural tot i que no es veu habitualment. El consistori ha constituït un gabinet de crisi i ha habilitat una bústia perquè els veïns i comerciants puguin fer-los arribar incidències derivades del temporal. L’Ajuntament també ha informat que a conseqüència de la borrasca s’han tancat els diferents centres educatius (escola, llar d’infants i institut). La previsió és que les classes no es reprenguin fins aquest dijous.

Una mica més al nord, a l’Estartit (Baix Empordà), s’han vist onades de fins a set metres i el mar ha esborrat les platges del municipi. L’aigua també ha colgat carrers i baixos.

Les afectacions s’han centrat sobretot en el passeig del Molinet, on les onades saltaven amb força per l’escullera i s’han endut algunes pedres.

A les platges d’Els Salats i a la dels Griells l’aigua també ho ha inundat tot. En aquest últim indret, l’aigua salada ha inundat les instal·lacions del càmping El Molino, a primera línia de mar.

Els veïns viuen amb impotència l’entrada del mar als carrers i baixos, que no han pogut aturar ni els sacs de sorra ni les bombes d’aigua.

Aquest municipi, a més, viu amb preocupació les inundacions a la desembocadura del Ter d’aquest dimarts. Arran de les fortes pluges de les últimes hores, el cabal del riu ha desbordat en alguns punts del municipi. I amb la llevantada, el mar no pot engolir aquesta aigua, que acaba reculant i estancant-se.

A l’Escala, les onades han picat amb força contra el penya segat de la Punta Grossa de Cala Montgó i han arribat fins a les cases situades al capdamunt .

Un vaixell enfonsat al Port Olímpic

A Barcelona, l’onatge provocat per la borrasca Glòria ha sobrepassat els espigons del Port Olímpic i ha causat l’enfonsament d’una embarcació que hi era amarrada.

El Port de Barcelona manté la seva operativa marítima paralitzada a causa del fort onatge i al vent, que no permeten la sortida de navilis de les seves instal·lacions.

També a tocar del mar, el vent ha arrencat part de la coberta del poliesportiu municipal Marina Besòs, a Sant Adrià de Besòs, segons han informat els Bombers.

El cos d’emergències, que hi ha enviat dues dotacions, informa que no hi ha hagut afectacions personals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia