Successos

DAVID PUERTAS

INSPECTOR CAP DE LA POLICIA LOCAL DE PALAFRUGELL. EX MOSSO D’ESQUADRA

“Al segle XXI, els policies hem de treballar amb lleis del segle passat”

Defensa les càmeres de videovigilància com una bona eina per garantir la seguretat i veu amb preocupació la situació que viuen els antiavalots dels Mossos i el poc suport que tenen

Va estu­diar medi­cina, fins que va entrar als Mos­sos, on ha pas­sat per dife­rents uni­tats (segu­re­tat, inves­ti­gació, anti­a­va­lots...) i ha fet cur­sos de totes les espe­ci­a­li­tats i també ha exer­cit de docent. Era cap de l’ABP de la Bis­bal d’Empordà quan va fer el salt a la poli­cia muni­ci­pal de Pala­fru­gell

Per què va dei­xar els Mos­sos? Hi va influir la situ­ació política...
No hi va influir la situ­ació política. Més aviat era un pro­jecte per­so­nal. En els Mos­sos sem­pre he tin­gut l’opor­tu­ni­tat de tre­ba­llar en dife­rents llocs, amb dife­rents pro­jec­tes, amb una impli­cació per­so­nal impor­tant. Quan va sor­gir l’opció de pre­sen­tar-me a l’opo­sició de cap de la Poli­cia Local de Pala­fru­gell, vaig pen­sar que seria una bona opor­tu­ni­tat de tre­ba­llar en un pro­jecte inte­gral de segu­re­tat. Tor­nar a sor­tir de la zona de con­fort i impli­car-me en un pla de futur des d’un àmbit molt més pro­per i també on pogués créixer com a pro­fes­si­o­nal en alguns aspec­tes que no havia tre­ba­llat al CME. Les pers­pec­ti­ves són dife­rents. En els Mos­sos veus les coses des de la distància, amb una pers­pec­tiva més glo­bal, sense una impli­cació tan directa amb el muni­cipi i el ciu­tadà. La Poli­cia Local fa que t’inte­gris molt més direc­ta­ment en un ter­ri­tori, t’obliga a estar molt més ama­tent a les peti­ci­ons de la ciu­ta­da­nia, a rein­ven­tar-te cons­tant­ment.
Qui­nes són les prin­ci­pals diferències entre Mos­sos i Poli­cia Local?
La pro­xi­mi­tat amb la ciu­ta­da­nia és molt més ele­vada en la Poli­cia Local. Con­trol i super­visió: tenim més con­trol en la Poli­cia Local, és molt més directe; la pro­xi­mi­tat fa que la gent et demani amb més lli­ber­tat què vol. En el CME el pro­jecte et ve donat. En una poli­cia local tens molt més clar què neces­sita el muni­cipi i el ciu­tadà. Pots pla­ni­fi­car més direc­ta­ment.
Ha can­viat la seva visió de les poli­cies locals?
No. Jo vaig tenir la sort que men­tre estu­di­ava a la uni­ver­si­tat, als estius tre­ba­llava d’agent interí a la poli­cia local de Platja d’Aro. Conei­xia bé la poli­cia local. En la meva etapa al CME també vaig tenir molta relació amb les poli­cies locals. Quan estava a inves­ti­gació, les poli­cies locals eren una font d’infor­mació molt impor­tant i hi tre­ballàvem molt estre­ta­ment. En la meva etapa coman­dant esca­mots, les poli­cies locals tre­ba­lla­ven amb nosal­tres o nosal­tres amb elles. En la meva etapa de cap de comis­sa­ria al CME sem­pre he tin­gut molt clar que la poli­cia que estava 24 h al ter­ri­tori era la local. Per això sem­pre havia res­pec­tat molt la seva feina.
Quins són els prin­ci­pals pro­ble­mes de les poli­cies locals?
Als muni­ci­pis hi ha pro­blemàtiques que no es poden erra­di­car perquè la legis­lació no les té en compte o està obso­leta. Com a exem­ple, els punts de venda de droga a petita escala, que gene­ren mol­tes quei­xes veïnals. Les poli­cies que tenen com­petències difícil­ment els inves­ti­guen perquè n’hi ha molts, no són impor­tants i estadísti­ca­ment no tenen afec­tació. I les poli­cies locals, que els podríem inves­ti­gar, no ho podem fer perquè no en tenim la com­petència. És el peix que es mos­sega la cua. La poli­cia està tre­ba­llant en el segle XXI amb lleis del segle pas­sat, que en alguns casos estan obso­le­tes. S’ha de tre­ba­llar en l’actu­a­lit­zació de les lleis i en una llei de la poli­cia de Cata­lu­nya actu­a­lit­zada, on les poli­cies locals puguin actuar d’una manera ínte­gra al nos­tre ter­ri­tori. També neces­si­tem que les poli­cies locals tin­guin una direcció gene­ral pròpia o que esti­guem en la mateixa direcció o al mateix nivell que l’autonòmica.
Les càmeres muni­ci­pals són claus per a la segu­re­tat?
I tant! Són un punt fona­men­tal en la millora de la segu­re­tat, en la pre­venció dels delic­tes i en la reacció i detenció dels delinqüents. Ens tro­bem davant d’una delinqüència espe­ci­a­lit­zada, amb molta mobi­li­tat, i que actua a dife­rents muni­ci­pis, can­vi­ant els com­po­nents del grup i els seus vehi­cles. A Pala­fru­gell, en sis mesos hem detec­tat 1.800 vehi­cles que tenien algun tipus d’asse­nya­la­ment poli­cial.
Ha estat en els anti­a­va­lots. Com veu ara des de fora la situ­ació que viuen les Brimo i ARRO?
En els anys que vaig estar coman­dant l’ARRO a Girona vam tre­ba­llar en mul­ti­tud de ser­veis d’ordre públic. Però no tot són mani­fes­ta­ci­ons. Com a exem­ples, la detenció a la Jon­quera de la per­sona que es volia immo­lar a Bar­ce­lona amb l’apa­rell explo­siu pre­pa­rat, o les deten­ci­ons dels etar­res a Ripoll... Ara veig les situ­a­ci­ons que estan patint amb molta pre­o­cu­pació. Per un cos­tat perquè em pre­o­cupa que al meu país es donin situ­a­ci­ons greus d’alte­ració de l’ordre públic. I veure que com­panys, agents que has tin­gut sota les teves ordres, amics, esti­guin immer­sos en aques­tes greus situ­a­ci­ons, que hagin de ges­ti­o­nar aques­tes greus situ­a­ci­ons amb uns mit­jans, ordres i suports poc clars, i que política­ment la res­posta sigui tan ambi­gua, em crea pre­o­cu­pació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.