Successos

Primera nit de patrullatge tranquil·la

L'Ajuntament de Mont-roig es compromet amb els pagesos a millorar la vigilància

La indignació entre els pagesos de Mont-roig ha anat creixent en les últimes setmanes després que en un dels últims robatoris s'enxampés els lladres i el judici acabés amb una multa de 400 euros quan el valor del material robat ascendia a més de 900. Després de l'últim furt, fa deu dies, els agricultors van amenaçar de protestar amb un tancament a les instal·lacions municipals per demanar l'augment d'agents perquè vigilin l'extens terme agrícola. La resposta de l'Ajuntament va ser immediata, i s'ha contractat per un període de sis mesos un vigilant privat, coneixedor de la zona i amb experiència, per fer tasques de vigilància a temps parcial. Els pagesos valoraran en una pròxima reunió pagar-ne ells mateixos l'ampliació de la jornada. L'Ajuntament, a més, ha promès que aquest juny s'incorporaran a la policia local dos agents nous, ara en fase de formació, per a la vigilància rural.

Segons Oriol Aragonès, delegat de la UP al poble, la queixa també s'ha fet arribar a la sotsinspectora dels Mossos a Cambrils, de qui encara no han rebut resposta. «Al principi vèiem mossos per les finques, però des de fa sis mesos els veiem molt al poble i no patrullant pel terme», es queixa.

De moment, grups d'entre vuit i deu homes i dones alternaran diversos horaris de vigilància. «De por, ja no en tenim. La unió fa la força. Hem fet tot el que ens diuen, però ara anirem a la guerra», diu Aragonès. Tot i la ràbia, els pagesos són conscients que la seva tasca servirà només per alertar la policia si detecten res sospitós i que no es prendran la justícia per la seva mà.

Els sistemes de reg són el principal objectiu dels lladres, que s'enduen aixetes, tubs i tot tipus de material de ferro que després pugui ser revenut. A cada hectàrea de cultiu hi ha uns 60 jocs de regadiu i cada joc, d'uns dotze metres, pot costar uns 30 euros. En algun casos, els furts suposen fortunes per als pagesos, com un veí del municipi a qui només en l'últim any li han robat tres cops. «Cada vegada m'ha suposat més de 7.000 euros de material. Com puc assumir jo pagar 21.000 euros?», pregunta més que indignat.

Els torns s'allargaran una setmana

La Unió de Pagesos (UP) ha valorat positivament la primera jornada de patrulles nocturnes de divendres, en què no van tenir cap ensurt ni van veure cap moviment sospitós. Els agricultors no denuncien ni falta d'efectius ni d'eficiència policial, sinó que reclamen més coordinació entre cossos i administracions. La UP també demana que s'eviti la reincidència augmentant la vigilància als qui es dediquen a la venda de maquinària agrícola de segona mà, on podria arribar el material robat. Dimarts els afectats es reuniran altre cop per valorar les patrulles, tot i que segurament decidiran allargar-les una setmana més, i podrien ampliar-se a algun altre municipi.

La resposta dels Mossos

Fonts dels Mossos d'Esquadra, en canvi, han assegurat que els dispositius de vigilància rural es mantenen tot l'any i neguen que hi hagi un augment massiu de denúncies en els últims mesos, sinó que s'han detectat «fets puntuals i un petit increment de les denúncies» per les facilitats per fer-ho que ofereixen les noves patrulles rurals de proximitat. Els agents també estan perseguint les persones que compren el material robat, vigilant deixalleries i ferrovelleres. A més, es fan controls nocturns a les sortides i entrades dels municipis per identificar vehicles que transportin material robat i que ja se n'ha detectat alguns casos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.