Successos

Herois cada dia

Els GRAE treballen en situacions extremes per rescatar més d'un miler de persones l'any dels indrets més complicats

No es diuen ni Messi ni Milito ni Ronaldo. Les seves imatges no ocupen les portades dels mitjans de comunicació. No signen autògrafs ni cobren milers de milions d'euros per jugar a pilota en un camp de gespa –per no fer-se mal– ni tampoc se'ls anomena herois per guanyar un copa de llautó. No porten la «S» de Superman ni els seus noms i cognoms gravats a l'esquena. Són l'Albert, el Marc o el Jordi, persones anònimes que se la juguen per salvar vides. Van de vermell i porten escrit al vestit GRAE: són el Grup de Recolzament d'Actuacions Especials dels Bombers de la Generalitat. Aquest equip humà està especialitzat en rescats en llocs de difícil accés, com ara vies d'escalada, vies ferrades, coves en què es practica espeleologia, barrancs, etc. Aquest grup té cossos professionals i de voluntaris a Cerdanyola, Viella, la Seu d'Urgell, Olot, la Pobla de Segur i Camprodon. En total són uns 110 bombers.

Més de 1.000 actuacions

Part d'aquest grup va participar la setmana passada en unes jornades que van tenir lloc a la Bruguera, prop de la vall de Núria. Les activitats d'aquestes jornades es van repartir en dos dies: un es va dedicar a aspectes més teòrics, i l'altre, a les pràctiques. Equipats amb vestits de neoprè, casc, grampons, mosquetons, cordes i altres estris, van anar descendint pel barranc. L'objectiu era provar diverses tècniques que serviran, primer, per reciclar els coneixements dels bombers i, en segon lloc, per perfeccionar tècniques que s'han fet servir en rescats en què han hagut d'actuar i poder ser encara més efectius. Aquestes pràctiques es fan per tot Catalunya en penya-segats, telefèrics, simulacres amb l'helicòpter, pous, barrancs, edificis, alta muntanya, medi subaquàtic, i un llarg etcètera. Tot plegat ha de servir per actuar amb efectivitat en les més de 1.000 actuacions que es fan anualment arreu de Catalunya, de les quals prop de 300 es fan a les comarques gironines.

El treball dels GRAE és estacional, ja que la majoria de les actuacions es produeixen en punts molt concrets del calendari. Quan s'acosta la temporada de bolets, moltes de les emergències són de persones que s'han perdut al bosc. Quan arriba la neu, els rescats es produeixen en situacions extremes de fred i neu a la muntanya. I, a l'estiu, els usuaris habituals són excursionistes que s'aventuren per camins de ronda o per la muntanya, aprofitant el bon temps, i es fan mal o es desorienten. En general, segons els mateixos membres dels GRAE, la gent no sol ser imprudent i va preparada quan surt d'excursió. Les condicions climatològiques o simplement la mala sort els pot fer, però, una mala passada. Llavors és quan actuen els GRAE i es converteixen per a molts en els autèntics herois, i no com els de la televisió.

EMERGÈNCIES 2009

COMARQUES GIRONINES Activitat no urgent
4.826
Assistència tècnica
1.257
Prevenció
236
Fuites perilloses
193
Incendi urbà
2.274
Incendi vegetació
279
Mobilitat
2.274
Pràctiques
310
Salvaments
1.490
Simulacres
84
Suport tècnic
4
Rescat medi fluvial
24
Rescat medi marítim
50
Recerca persones perdudes
103
Rescat muntanya
95
Rescat coves i pous
5


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.