Punt divers

Guissona fa un cens de nous d'oreneta cuablanca

Des de la regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Guissona, s'ha dut a terme el cens de nius d'oreneta cuablanca al municipi, col·laborant amb el projecte Oreneta, de la Fundació Territori i Paisatge de Caixa Catalunya.

Aquest cens permetrà tenir dades de la població real i estudiar els requeriments que té aquesta espècie. Això ha de servir per definir les mesures de gestió i protecció més adients per a l'espècie, incloses les lligades amb temes urbanístics.

Aus protegides
Els voluntaris que han realitzat el cens han comptabilitzat un total de 198 nius ocupats per orenetes, 36 nius deshabitats i la sorprenent xifra de 290 nius trencats. Això posa de manifest que molts dels nius són eliminats pels veïns dels habitatges on s'han construït. Totes les espècies d'orenetes, falcilles i altres espècies afins, són aus protegides per la llei pel seu paper beneficiós en el control de plagues i insectes, com a àvides insectívores que són.

Els seus nius, com tots els de les espècies protegides, no es poden destruir, tot i que no estiguin ocupats. Per tant, és necessària una autorització per retirar-ne els nius, encara que les orenetes no estiguin criant. Únicament es donen autoritzacions per destruir-los, des del Departament de Medi Ambient i Habitatge, en casos molt concrets i en unes condicions favorables per a la supervivència de les orenetes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.