Successos

L’ombra de la guerra plana sobre la matança de Lloret de Mar

Els Mossos apunten que Protosenya va matar la dona i la filla i es va matar per por que li bloquegessin els comptes

El fill supervivent i amics no creuen que el pare sigui l’autor

Els Mossos han entregat al jutjat de Blanes el seu informe sobre el cas de la matança de la família Protosenya de Lloret de Mar i apunten que el pare, Sergey, hauria matat primer la seva filla, després la dona, a cops de destral i ganivetades, per acabar penjant-se ell. Unes taques de sang a la roba fosca de Sergey, que no es van veure durant l’aixecament però sí a posteriori, avalen, pels investigadors, la teoria del doble crim i suïcidi. El mòbil d’aquest acte criminal el van a buscar en la declaració del fill, que era a França el dia del fets, que va explicar que el seu pare, un adinerat oligarca rus, estava neguitós des de l’inici de la guerra d’Ucraïna perquè tenia por que li bloquegessin els comptes.

Un crim masclista amb el rerefons del conflicte bèl·lic, segons la tesi policial. Però el fill, Fedor, en declaracions al diari Daily Mail, manté que està segur que el seu pare no va matar la seva família i ha demanat poder repatriar els cossos per celebrar un funeral junts a Rússia amb la presència dels avis.

Fedor va parlar per telèfon amb la seva família el dilluns 18 i tot semblava normal a la mansió de Lloret. Estaven sols a casa i no esperaven visites. L’endemà ja no hi va poder contactar. Tots tres eren morts.

Un amic de Sergey Protosenya ha assegurat a aquest diari que veu impossible la versió del doble crim i suïcidi. “Algú devia entrar a la casa aquella nit”, assegura, convençut que Sergey, que no va deixar cap nota, no actuaria així perquè era “una persona intel·ligent, culta, educada i amb recursos”. Afegeix que era una família molt unida i que es tenien gran estima entre ells. “Això és un simulacre, un frau”, conclou l’empresari, que assenyala que no pot ser casualitat que des de principis d’any hagin mort, sota l’aparença de suïcidis, sis oligarques russos vinculats a empreses energètiques, com Protosenya, que era directiu de Novatek. Hores abans que es trobessin els cossos dels Protosenya a Lloret, van aparèixer morts a Moscou l’oligarca també vinculat a Novatek Vladislav Avayev, la seva dona i la seva filla. I un altre cas calcat: el multimilionari Vassili Melnikov, directiu de l’empresa mèdica Medstom, va ser trobat mort el 24 de març juntament amb la seva dona Galina i els seus dos fills, en el seu luxós apartament de Nijni Nóvgorod, la cinquena ciutat més gran de Rússia

El 28 de febrer, van trobar penjat a casa seva a Surrey (Regne Unit) el magnat rus d’origen ucraïnès Mikhaïl Watford. Vivia amb la dona i tres fills, que en aquest cas no van morir.

El 25 de febrer va ser trobat penjat Alexander Tyulyakov, directiu de Gazprom, en una casa de camp a prop de Sant Petersburg. A la casa hi havia una nota atribuïda a Tyulyakov.

I al gener, abans que comencés la guerra, van trobar mort Leonid Shulman, cap del servei de transport de Gazprom. Era al bany d’una casa de camp a la regió de Leningrad.

La mort a Lloret de Protosenya, el sisè oligarca rus mort en tres mesos, ha generat una sensació d’inseguretat entre empresaris russos establerts a Catalunya i alguns han fet arribar els seus temors a la policia. Temen que la cadena de morts formi part d’una estratègia de la guerra que es lliuri fora de la zona de conflicte.

LA XIFA

6
oligarques
russos han aparegut morts de forma violenta, suposadament suïcidats, en qüestió de tres mesos.

Rètols de recerca de l’exdiputat ucraïnès “traïdor”

Més reminiscències de la guerra a Catalunya. A Platja d’Aro van aparèixer fa unes setmanes rètols penjats als arbres i fanals amb la fotografia d’Ilya Kiva, un exdiputat ucraïnès que va fugir del país el 30 de gener i que ha avalat la intervenció de Rússia com un alliberament i l’ús d’armes nuclears per part de Putin. Els cartells anaven dirigits a “tots els ucraïnesos d’Espanya” i demanaven informació i ajuda per trobar “aquest cabró rus”. La policia de Platja d’Aro va arrencar els cartells i no hi ha cap constància que Kiva hagués estat a la població, on hi ha establerts força ciutadans russos. Entre els que tenen vincles immobiliaris a Platja d’Aro, hi ha l’oligarca Serguei Txemezov, l’amo del iot Valerie, valorat en 140 milions de dòlars, que va ser immobilitzat al port de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia