Successos

estats units

Els EUA investigaran la resposta policial a la massacre d’Uvalde

Biden visita la localitat texana per oferir consol a les famílies de les víctimes del tiroteig massiu a l’escola de primària

El president nord-americà insta a actuar per prevenir futures massacres

El president dels Estats Units, el demòcrata Joe Biden, va visitar ahir la petita localitat texana d’Uvalde per intentar donar consol a les famílies de les 21 víctimes del tiroteig de dimarts passat en una escola de primària.

El president dels EUA i la primera dama, Jill Biden, van visitar primer el memorial improvisat davant del col·legi on va tenir lloc la massacre, on van mostrar el seu respecte a les víctimes i van dipositar un ram de flors. També van parlar amb la directora de l’escola, Mandy Gutiérrez, i amb el superintendent del districte escolar, Hal Harrell, i després van assistir a una missa. Posteriorment, es van reunir amb les famílies de les víctimes i els supervivents de la tragèdia. També tenien previst trobar-se amb membres dels equips de rescat.

Aquest és el segon viatge que el mandatari nord-americà fa en una setmana per acompanyar els familiars de víctimes d’un tiroteig. El primer va ser el 17 de maig a Buffalo, on un jove de 18 anys va matar deu persones en un supermercat d’aquesta localitat de l’estat de Nova York.

A Uvalde, Biden i la primera dama es van trobar, però, amb una comunitat commocionada i indignada que busca respostes sobre els motius pels quals la policia va trigar tant a intervenir. La revelació, divendres, que la policia va decidir no entrar a l’aula i va esperar a rebre una clau per obrir la porta, mentre una nena trucava desesperadament als serveis d’emergències envoltada dels seus companys morts, ha commocionat i indignat la comunitat. Una indignació creixent en transcendir el testimoni dels nens que van sobreviure a la massacre, en què dimarts Salvador Ramos, de 18 anys, va entrar a l’escola i va obrir foc amb un rifle semiautomàtic en una de les aules on es va atrinxerar. La nena va explicar que una amiga i ella van agafar el telèfon de la mestra morta i van trucar a la policia suplicant que hi anés, abans de jeure a terra i fer-se les mortes.

La policia ha admès que es va equivocar amb la decisió de no entrar-hi tot i les trucades d’auxili dels nens. De fet, ahir el Departament de Justícia dels EUA va anunciar que investigarà què va passar. En un comunicat, el portaveu del Departament de Justícia, Anthony Coley, va anunciar la investigació, que s’obre arran d’una petició de l’alcalde d’Uvalde, Don McLaughlin.

El tiroteig ha commocionat Uvalde i els Estats Units en general, on s’ha reobert l’etern debat sobre el control de les armes. El mandatari nord-americà va instar de nou dissabte al vespre a actuar per prevenir futures massacres en un país on els diversos intents per endurir les regulacions sobre l’accés a les armes de foc han fracassat reiteradament.

“Si bé no es pot il·legalitzar la tragèdia, sí que es pot treballar per fer que els Estats Units siguin més segurs”, va dir el demòcrata en un discurs a la Universitat de Delaware, durant el qual va assegurar que el país pot fer “una vegada per totes” el que cal fer per “protegir les vides de la nostra gent i dels nostres fills”, en una velada referència a incrementar el control sobre les armes de foc, la possessió de les quals és un dret constitucional als EUA. També dissabte, la vicepresidenta Kamala Harris va demanar que es prohibeixin les armes d’assalt als EUA. Ho va fer en declaracions a la premsa després d’assistir al funeral d’una de les víctimes del tiroteig de Buffalo.

LES FRASES

No podem il·legalitzar la tragèdia, però podem fer els EUA més segurs
Joe Biden
president dels estats Units
Una arma d’assalt és una arma de guerra que no té cabuda en una societat civil
Kamala Harris
Vicepresidenta dels estats units

“Els vint minuts més llargs de la meva vida”

Quan les autoritats van emetre l’alerta que hi havia un home armat en una escola, van començar els “vint minuts més llargs” de la seva vida, assegura Ignacio Mata, que té dos fills en un institut d’Uvalde i va trigar una bona estona a comprovar que l’atac s’havia produït en un altre centre. “Ha estat molt dur. Vam començar a sentir sirenes cap a dos quarts de dotze del matí i no van parar fins a dos quarts de cinc de la tarda. Me’n vaig anar a dormir sentint encara les sirenes al meu cap”, assegura Mata en una entrevista amb l’agència Efe. Quan es va despertar, va començar com va poder a ajudar les famílies de les víctimes del tiroteig de l’escola de primària i mitja hora més tard va dissenyar un logotip amb el lema Uvalde Strong (‘Uvalde fort’), el mateix que ara està pintant en gairebé cada façana de les botigues de la localitat i que pretén unir la comunitat després de la tragèdia. El logotip s’ha imprès també en milers de samarretes, la venda de les quals té com a objectiu recaptar fons per ajudar les famílies de les víctimes de la tragèdia que dimarts va colpejar aquesta petita localitat del sud de Texas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia