Successos

Presó per al líder de la xarxa europea d’estafes financeres detingut a l’Aeroport del Prat

Els estafadors captaven la confiança de les víctimes amb falses expectatives de beneficis

Hi ha afectats centenars de milers d’usuaris d’arreu del món, amb un impacte econòmic que pot superar els milers de milions d’euros

La xarxa guanyava 50 milions cada tres mesos

El jutjat d’Instrucció número 2 de la Seu d’Urgell ha decretat aquest divendres presó provisional per a l’home detingut dimecres a l’Aeroport del Prat que és considerat el líder a l’Estat de la plataforma Everfx, presumptament implicada en la major estafa financera a nivell mundial investigada en el marc del cas Forex.

La detenció va tenir lloc a primera hora del matí quan l’avió en què volava procedent de Romania va aterrar a la pista de l’aeroport català. El jutjat investiga estafes des del 2017, la primera demanda sobre les quals es va interposar a la capital de l’Alt Urgell quan un veí d’aquesta localitat va denunciar que li havien estafat 8.250 euros. L’any següent una dona va denunciar una altra estafa, aquesta de 560.000 euros.

Segons informa el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la primera denúncia d’estafa, del 15 de desembre del 2017, anava adreçada a l’empresa GSI-Markets. La víctima denunciava que li havien carregat 2.000 euros a través de la seva targeta de dèbit sense consentiment. L’home va ampliar posteriorment la denúncia, tot manifestant que l’estafa s’havia prolongat al llarg del 2018 fins als 8.250 euros. El 14 de novembre del 2018 es va presentar la segona denúncia, segons la qual a la víctima li havien estafat 560.000 euros des de la pàgina web universemarkets.com.

Segons el TSJC, en ambdós casos l’estafa es fonamenta en la inexistència real d’inversió. Els estafadors es guanyaven la confiança de les víctimes a través de falses expectatives de beneficis i generant simulacions de guanys a les carteres d’inversió a través d’aplicacions informàtiques.

La mateixa font explica que un cop l’estafador considera que l’estafa ja no es pot prolongar per la intenció inequívoca de l’inversor de retirar el capital, talla les comunicacions amb la víctima, que no recupera ni la inversió inicial ni els hipotètics beneficis.

Els suposats brokers, afegeix el TSJC, materialitzen l’estafa fent servir tècniques d’enginyeria social a partir de pàgines web d’inversions amb aparença de total confiança i seriositat. La investigació mundial va permetre establir una relació entre diferents plataformes falses que intervenien en la trama, entre les quals hi havia Everfx.

Els investigadors especialistes en el món del cibercrim van poder determinar els vincles entre les diferents plataformes web investigades, així com les empreses de desenvolupament de programari, els centres de trucades per comunicar-se amb les víctimes i altres empreses. Tot plegat formava part d’un gran entramat internacional dedicat a l’estafa de multitud de ciutadans europeus, tot i que també es van poder identificar víctimes d’altres continents .

Es calcula que la ciberestafa ha afectat centenars de milers d’usuaris de tot el món, amb un impacte econòmic que podria superar els milers de milions d’euros, ja que es van intervenir tres milions de correus electrònics gestionats des de comptes de correu de diversos dominis de l’entramat criminal. La xarxa investigada guanyava 400 euros al minut i 50 milions cada tres mesos. El balanç de l’operatiu del novembre va ser de 15 centres de trucades desmantellats, dos dels màxims responsables de l’organització detinguts a Albània i 16 persones investigades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia