Successos

Demanen 12 anys de presó a l’excap de Carreteres a Lleida per l’adjudicació irregular d’obra pública

La fiscalia sol·licita també que s’inhabiliti Jordi Benet durant 37 anys per a l’exercici de càrrec públic

La investigació deriva del cas Boreas sobre presumpta corrupció a la Diputació de Lleida

La fiscalia demana 12 anys de presó per a l’excap de Carreteres a Lleida, Jordi Benet, per suposades irregularitats en contractes d’obra pública entre el 2010 i el 2016. Es tracta d’una investigació derivada del cas Boreas sobre presumpta corrupció a la Diputació de Lleida. La fiscalia també sol·licita que se l’inhabiliti durant 37 anys per a l’exercici de càrrec públic i que pagui una multa de 21.600 euros pels delictes de suborn passiu de funcionari, frau per gestió deslleial, prevaricació administrativa com a cooperador necessari i falsedat continuada en document públic. A més, demana que indemnitzi MYJ Guas amb 15.000 euros pels diners en metàl·lic que entén va rebre en concepte de regals als fills pels seus casaments i pels treballs realitzats a casa seva. Relacionats amb aquesta causa, a més de Benet, també es jutjaran quatre persones més, entre ells la filla de Benet.

Fets pels quals se’ls acusa

Segons l’escrit de la fiscalia, els suposats delictes van tenir lloc entre els anys 2010 i 2016 i estan relacionats en l’adjudicació d’obra pública en l’àmbit de carreteres de la demarcació de Lleida. Una d’aquestes obres és el reforçament del ferm de la C-12 entre Lleida i Corbins, que va ser suspesa el 2011 per la mateixa administració a causa de la crisi econòmica per “falta de liquiditat”. Aquesta obra es va incloure novament als pressupostos del Govern l’any 2016 i, segons figura a la interlocutòria judicial, l’excap de carreteres hauria confirmat per telèfon al responsable de MyJ Gruas que les obres es farien encara que no s’aprovessin els comptes de manera que quan els pressupostos van ser aprovats l’obra ja gairebé s’havia entregat.

El maig del mateix any, Benet hauria demanat als treballadors d’MyJ Gruas que fessin treballs en una finca particular seva sense facturació. Els directius de l’empresa haurien acordar amb l’excap de Carreteres una quantitat en metàl·lic.

A més, segons es desprèn de la investigació, Benet hauria incrementat considerablement el seu patrimoni entre el 2011 i el 2016 amb una gran quantitat d’ingressos en efectiu en compte bancari de manera regular per valor de 1.000 euros cadascun fins a arribar a prop dels 100.000 euros. En aquest sentit, es feia referència a que Benet i la seva filla haurien obert una caixa de seguretat l’any 2017 per intentar “amagar” els diners i que el mes d’octubre de 2020 la policia va detenir la filla sortint del banc amb 20.000 euros amagats sota la roba.

Els tres socis minoritaris d’MyJ Gruas, personats a la causa com a acusació particular, reclamen una indemnització d’1,1 milions d’euros als dos socis majoritaris per la suposada corrupció i suborn als dos excàrrecs de Carreteres de la Generalitat a Lleida. Concretament, valoren en 1 milió l’import facturat en excés per l’obra del Parc de conservació de Ponts i en gairebé 110.000 euros les comissions i regals a l’excap de Carreteres, Jordi Benet, a canvi de l’adjudicació de contractes d’obra pública, corresponents a dinars, tasques de neteja en una finca particular que Benet tenia a Torrefarrera o regals de boda als seus fills.

L’acusació particular també demana al jutjat fiances per valor de 7,7 milions d’euros als cinc acusats, tenint en compte, diu, que existeixen prou indicis de criminalitat.

A més, sol·licita que si no efectuen el pagament de la fiança, se’ls embarguin els béns fins a cobrir la quantitat imposada i, en el cas dels dos socis majoritaris, que se’ls embarguin les accions de què siguin titulars a MyJ Gruas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia