Successos

GRÈCIA

Nova jornada de protestes a Grècia per l’accident ferroviari

Els manifestants reclamen que s’aclareixen els fets, que no s’encobreixi un “crim invisible” i que s’intensifiquin els esforços per localitzar els desapareguts

Sindicats ferroviaris han convocat aquest divendres una nova jornada de vaga per denunciar la situació del sector

La policia registra l’estació de Larisa i confisca material relacionat amb el trànsit de trens

Grècia afronta avui divendres el tercer dia de dol oficial per la tragèdia ferroviària prop de Larisa, al centre del país, que ja ha causat almenys 57 morts —la majoria joves universitaris— amb concentracions de protesta arreu del país per demanar que s’aclareixin els fets. Els manifestants demanen que no s’encobreixi el que qualifiquen de “crim previsible” i que s’intensifiquin els esforços per localitzar els desapareguts —almenys 56, segons les autoritats, que creuen que algunes podrien estar entre les víctimes sense identificar—. Aquesta tarda hi ha convocada una manifestació silenciosa a la plaça Syintagma d’Atenes, on ahir a la nit, i malgrat la forta pluja, es van reunir milers de persones davant del parlament grec aixecant una pancarta gegant amb la frase ‘Les nostres vides compten’. La ciutadania està indignada perquè la xarxa ferroviària no està modernitzada i no garanteix la seguretat dels passatgers.

Segons les dades oficials, fins ara s’han identificat 24 de les 57 víctimes mortals, en un procés lent, ja que la majoria de cossos estan tan calcinats que només se’ls pot identificar amb proves d’ADN. Una cinquantena de persones encara estan hospitalitzades, la majoria estudiants d’entre 20 i 25 anys, sis de les quals continuen a cures intensives i necessiten ventilació mecànica per respirar. Continua sent confús el nombre exacte de passatgers del tren, ja que hi va haver persones que van pujar a l’estació de Larisa i van comprar els bitllets al revisor, per la qual cosa no estan incloses a la llista d’Hellenic Train, empresa a la qual algunes de les famílies de les víctimes estudien demandar judicialment, així com també a la companyia estatal de ferrocarrils OSE, segons han assenyalat dos bufets d’advocats de la capital grega.

Dijous un grup de manifestants es va aplegar per segon dia consecutiu davant les oficines d’Hellenic Train, l’empresa que opera els ferrocarrils al país i, davant l’estació de Salònica, es van produir diversos aldarulls quan un grup de persones va tirar còctels molotov a la policia, que va respondre amb gasos lacrimògens.

Sindicats de treballadors ferroviaris han convocat una nova jornada de vaga aquest divendres per denunciar la situació del sector.

Mentrestant, els treballs de restat a les restes dels dos trens acaben avui divendres, segons els bombers, que han assenyalat que els tres primers vagons del tren de passatgers seran traslladats a un altre lloc perquè la policia pugui inspeccionar-los. Les autoritats centren les seves investigacions en esbrinar perquè es va produir una gran explosió després del xoc dels dos trens, segons un vídeo difós per la televisió pública ERT. Mitjans locals afirmen que els bombers van trobar dues ampolles de gas al segon vagó, que funcionava com a restaurant. També s’està investigant si hi havia una excessiva quantitat d’oli als contenidors que s’utilitzen per al sistema de frens del tren.

El fiscal del Tribunal Suprem de Grècia, Isidoros Dogiakos, ha ordenat a la fiscalia de Larisa que investigui exhaustivament les causes de l’accident i que identifiqui els culpables “siguin qui siguin”. Precisament per ordre de la fiscalia d’aquesta localitat, la policia grega ha registrat avui divendres l’estació de Larisa per requisar tota mena de documents que puguin ajudar a aclarir l’accident ferroviari. Segons mitjans de comunicació grecs, la policia ha registrat l’estació i l’oficina del cap d’estació de i ha confiscat documents, àudios i altres elements relacionats amb el trànsit de trens.

El cap d’estació, de 59 anys, va ser imputat ahir per “homicidi negligent” i altres delictes que comporten penes d’entre deu anys de presó i cadena perpètua. El funcionari ja havia admès dimecres, després de ser detingut, la seva responsabilitat per l’error d’ubicar el tren de passatgers a la mateixa via que el de càrrega, amb el qual va xocar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia