Successos

Quadern negre

Tura Soler

Escenes de Susqueda (9): l’home del kalàixnikov

La policia investiga un misteriós llogater d’una casa que anava armat, però en perden el rastre

Any 2014.

Comissaria de la Policía Nacional. Girona.

—“Nois. Se’ns gira feina. Tenim una informació fiable que en una masia de Susqueda hi ronda un rus que remena armes tipus kalàixnikov. N’hi ha testimonis.”

Antoni Castro Juvanteny, inspector en cap del grup d’informació, ho deixa anar sense embuts, amb veu potent, a la gent del seu grup. Ningú no se n’estranya. Tots saben que els volts del pantà sempre han estat amagatalls d’estrangers poc amics de policies i poc respectuosos amb les lleis.

Castro, l’inspector veterà, exposa a la seva gent com ha obtingut la informació sobre l’home del kalàixnikov. Tot va començar perquè van tenir una confidència que a la zona del veïnat del Coll, en una masia, hi havia moviments estranys d’uns joves marroquins que semblava que l’havien llogada, hi passaven moltes hores però entrada la nit marxaven. L’informador patia per si tenien cap relació amb el gihadisme. Ja hi havia hagut atemptats i la gent estava conscienciada i espantada. A partir d’aquesta informació es van fer seguiments als nois als quals es referia la confidència, que va resultar que eren uns germans que vivien a Anglès, que realment feien coses molt estranyes, amb anades i vingudes des d’Anglès cap al Coll, a Susqueda. Però no eren gihadistes, eren traficants d’haixix.

El seguiment dels marroquins va servir per descobrir que, abans que a ells, la masia del Coll havia estat llogada a un home –que els veïns pensaven que era rus– que era més enigmàtic que els marroquins. Alguns testimonis l’havien vist remenant un kalàixnikov, i mentre va ser a la masia hi va instal·lar càmeres de seguretat i ordinadors per fer el seguiment dels moviments a l’exterior. Quan en va marxar, per sorpresa, va deixar les càmeres i els ordinadors.

El propietari de la masia va poder aportar a la policia les dades que el llogater li va donar quan va signar el contracte. L’home es va instal·lar a la casa amb una dona i dos nens, que l’amo de la casa va suposar que eren la seva dona i els seus fills. Però només tenia les dades de l’home, que va deixar còpia del seu passaport.

L’inspector Castro i el seu equip es posen a buscar el misteriós llogater, graten en els arxius per comprovar el passat i els possibles antecedents d’aquest home, que segons els papers es diu Hamlet i hauria nascut a Bakú, a l’Azerbaidjan.

Però a cap comissaria no hi ha rastre que en Hamlet, l’home del kalàixnikov, hagi fet cap tràmit com a estranger per establir-se a Catalunya, ni a tot el territori estatal. Tampoc no hi ha registrada cap entrada o sortida d’un passatger amb aquest nom a cap aeroport. En Hamlet no existeix a cap més paper oficial que en el contracte de lloguer de la masia. Un misteri que no aclariran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia