Successos

Quadern negre

Tura Soler

Un altre crim mai resolt d’un botiguer a Palafrugell

Un joier va ser assassinat fa 40 anys d’un tret al cap, al carrer, a pocs metres d’on van matar la botiguera

Algunes persones que dilluns es van concentrar per recordar la botiguera Montse Sánchez a l’entrada del pàrquing del Casal de Palafrugell, on fa 15 anys la van matar, van fer memòria que, a pocs metres de l’escenari d’aquell crim, fa quaranta anys, el 1983, va ser assassinat un altre botiguer de la població. La víctima va ser un joier: Joan Codolar Masferrer. Un crim que tampoc s’ha resolt mai.

El crim es va perpetrar el dimarts 7 de juny de 1983. El joier Joan Codolar, de 72 anys, com tenia costum de fer gairebé cada dimarts, va anar a passar la vetllada al Casal, on la Penya Barcelonista passava vídeos dels partits. A tres quarts de dotze de la nit, va sortir del Casal, l’edifici de l’entrada al pàrquing, i es dirigia cap a casa seva ( l’entrada del carrer Cavallers) caminant pel carrer Quatre Cases. Només havia de recórrer uns 150 metres. Quan era a l’altura del número 8 del carrer Quatre Cases, dos individus, dos nois joves d’uns 25 anys, se li van acostar per darrere i, sense dir-li res, li van engegar un tret al clatell. Després, segons recull la crònica del Punt Diari, van sortir caminant amb tranquil·litat fins al carrer de la Caritat i cap al carrer Torres Jonama, on els esperava un cotxe. Montse Sánchez va fer el camí a la inversa del que va fer Codolar. Ella va passar per davant de la joieria al carrer Cavallers, va passar pel carrer Quatre Cases (on la càmera d’una botiga la va enregistrar), va passar per sota el Casal i va entrar al pàrquing, on la van apunyalar. Un altre botiguer, també un joier, la va trobar agonitzant i va alertar emergències. En el cas del joier Codolar, l’atemptat va alertar els veïns, que van sortir a auxiliar la víctima, que va quedar estesa al terra malferida. Una bala li va quedar incrustada a la columna vertebral. Una ambulància de la Creu Roja el va traslladar a l’ambulatori municipal; d’allà, en vista de la gravetat de les ferides, el van traslladar a Girona, a l’antiga Residència (avui Trueta), i finalment el van dur a l’hospital Vall d’Hebron de Barcelona, on va acabar morint el 18 de juny, 11 dies després de l’atac.

La Guàrdia Civil, encarregada de la investigació de l’assassinat, va interrogar tots els veïns de la zona i va aconseguir tenir la descripció dels dos sospitosos, que alguns veïns ja havien vist rondar per la zona una estona abans. En el cas de Montse Sánchez, alguns testimonis també van veure un home fumant que semblava que s’esperava a tocar del seu cotxe. Ni en un cas ni en l’altre s’ha pogut identificar els sospitosos. En el cas de Codolar, la Guàrdia Civil va descartar que el mòbil del crim fos un robatori. Semblava obra d’uns sicaris. Els guàrdies van rebuscar en la vida de la víctima, aficionat al joc, per si trobaven un mòbil. Mai es va esclarir. En el cas de la Montse, tot i que l’assassí se li va endur la bossa de mà, el robatori no sembla el mòbil, en vista de l’acarnissament. Però per ara, res està clar. Dos crims sense càstig, amb força coincidències, amb 25 anys de diferència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia