Successos

Detinguts cinc gihadistes d’una xarxa de suport a Daesh a tres continents

Les detencions han tingut lloc a València, Càceres, Alacant i Guipúscoa

S’ha desarticulat part de la infraestructura de l’organització a Europa, l’Orient Mitjà i el Magrib

La Policia Nacional ha detingut cinc persones a les demarcacions de València, Càceres, Alacant i Guipúscoa per presumptament formar part d’una xarxa de col·laboració amb Daesh. Es tracta d’una operació internacional que, després de més de dos anys de indagacions, ha representat desarticulació de part de la infraestructura de l’organització gihadista a Europa, l’Orient Mitjà i el Magrib.

Quatre dels cinc detinguts han ingressat a la presó per ordre de l’Audiència Nacional, segons ha informat aquest dissabte la Policia Nacional, que detalla que aquests arrestos són fruit de la segona fase de l’Operació Miya del 2021. Aquesta ha comptat amb la col·laboració de serveis d’intel·ligència i seguretat de dotze estats, entre els quals hi ha el Marroc, Algèria, Mauritània, Estat Units i Suïssa, a més d’Europol i, a Espanya, el CNI.

En aquella primera fase, els investigadors van detectar que una persona d’origen magribina resident a l’Estat espanyol estava en contacte amb un gihadista que havia entrat a Europa travessant l’anomenada ruta dels Balcans. L’objectiu d’aquest radical era arribar a França per cometre un atemptat, i l’investigat a l’Estat li oferia la col·laboració

Els especialistes en contraterrorisme gihadista de la Comissaria General d’Informació van localitzar a Suïssa l’home que pretenia atemptar a França. Va ser detingut immediatament, així com el del seu col·laborador el març de 2022. A més, van ser arrestats en aquell moment sis persones més a Europa i el Magrib, el que va elevar a vuit el total de detinguts.

Aquesta fase va destapar que els dos detinguts principals formaven part d’una xarxa internacional de suport a Daesh que estava establerta a tres continents i amb ramificacions a l’Afganistan, Orient Mitjà, Sahel, Magrib i Europa.

Els seus membres es dedicaven presumptament a obtenir fons provinents de la comissió de delictes a Europa per finançar les seves activitats terroristes. Movien grans quantitats de diners a través d’enviaments internacionals i criptomonedes, i als registres es va confiscar criptomonedes per valor de gairebé 200.000 euros.

Així mateix, alguns membres de la xarxa intentaven adoctrinar nous adeptes en el gihadisme i els donaven suport en el cas que mostressin desig d’atemptar. De fet, aquesta xarxa està darrere del suport almenys en dos atemptats que finalment van ser neutralitzats per l’acció dels serveis de seguretat.

Segons detalla la policia, un dels detinguts havia patit una forta radicalització els últims mesos, i en les últimes setmanes mostrava els seus desitjos de dur a terme un atemptat, circumstància que va precipitar l’execució d’aquesta operació. Durant el registre del seu domicili es va trobar munició d’arma curta i una destral. Als detinguts també se’ls han intervingut manuals per a la confecció d’explosius, d’adoctrinament a menors i propaganda gihadista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia