Successos

El quadern negre

Tura Soler

Nadal, dia d’arribada de pasteres a les Illes

Arriben 106 immigrants en barques precàries a les costes de les Balears en només divuit hores

El dia de Nadal i el de Sant Esteve s’ha produït una altra onada d’arribades de pasteres carregades d’immigrants a les costes de les Illes Balears. Les dades són aquestes:

A tres quarts de deu de la nit del dia de Nadal, els serveis marítims van rescatar un total de 21 persones que anaven amb un bot localitzat al sud-est de l’illa de Cabrera. Els ocupants eren magribins i tots en bon estat de salut. A les cinc de la matinada del dia de Sant Esteve, altra vegada els serveis marítims van sortir a rescatar els ocupants d’una pastera, setze persones, que eren a una milla al sud-est de Cabrera. La mateixa zona que l’anterior. Tots els rescatats estaven en bones condicions físiques. Abans de les 8 del matí de dimarts, el servei marítim de la Guàrdia Civil i Salvament Marítim van interceptar una barca al sud de l’illa de Mallorca. Hi viatjaven 22 persones de països de l’Àfrica negra, en bon estat de salut. A tres quarts de 10 del dia de Sant Esteve, el GEAS i Salvament Marítim van rescatar tretze persones magribines al sud de Formentera. I entre les dues i les 4 es van trobar dos grups més: 9 a terra a Mallorca i 23 a l’aigua a Cabrera,

En qüestió de divuit hores van arribar un total de106 immigrants a les costes de les Illes Balears. Un fenomen que ja no és estrany tot i que és més habitual que sigui durant els mesos d’estiu, però aquest any també s’han detectat moltes arribades al novembre. Entre els dies 15 i 21 de novembre van desembarcar a les Illes 180 immigrants arribats en onze bots. L’agost també va ser un mes que va portar molts immigrants a les Illes, en aquest cas molts van ser detectats quan ja eren a terra.

Un cop rescatats, a les Balears els immigrants passen pel servei de la Creu Roja, que els fa una revisió bàsica i comprova si hi ha gent vulnerable. Després passen a disposició de la Policía Nacional que té 72 hores per fer els tràmits d’identificació, els posa assistència lletrada i servei de traducció i els obre un expedient de devolució, que mai es compleix perquè els països de procedència no tenen tractats de cooperació en aquesta matèria. Les persones vulnerables s’incorporen al sistema d’atenció humanitària i la resta, si hi ha disponibilitat en algun centre d’internament en algun lloc de la Península i el jutge ho ordena, els hi porten. En cas contrari, es desplacen pel seu compte i van on volen, o poden. És el protocol en casos dels emigrants que arriben en bones condicions, dels quals la delegació del govern de les Balears informa puntualment. Mai s’ha informat de cap naufragi tot i que la nena que es va trobar morta a la platja de Roda de Berà es va identificar com a filla d’una dona que havia mort en el naufragi d’una pastera a les Balears. Fonts del govern de les Balears afirmen que mai hi ha hagut cap naufragi a les seves costes. Altres fonts indiquen que els dipòsits de cadàvers de Mallorca estan saturats de cossos sense identificar rescatats del mar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia