Successos

El quadern negre

Tura Soler

Fuig l’indi reu de la mort de la cunyada a Olot

Gurjeet Singh, condemnat a 22 anys i mig, no va tornar a la presó després d’un permís que tenia concedit al desembre

Gurjeet Singh, condemnat a 22 anys i mig de presó per l’assassinat a Olot, el 2012, de la seva cunyada, la jove índia Manpreet Kaur, s’ha evadit de la presó del Puig de les Basses, on també compleix condemna el seu germà, Sodhi Ajit Singh, marit de la víctima. Els tribunals van resoldre que els dos germans Singh, que sempre s’han declarat innocents, havien perpetrat un crim d’honor exportant els costums de castigar les dones que ofenen la família o la religió que tenen al Panjab, tot i els esforços que va fer la defensa d’explicar que aquestes atrocitats les apliquen els col·lectius musulmans i hinduistes, quan els germans Singh eren Sikh, un col·lectiu que posa al mateix nivell homes i dones.

L’evasió de Gurjeet es va produir aprofitant que el reu tenia concedit un permís ordinari de cinc dies. Va sortir el 15 de desembre i havia de reingressar el 21, però no va tornar. L’endemà, el 22 de desembre, el centre penitenciari va comunicar que havien perdut el reclús a l’Audiència de Girona, que alhora ho ha fet saber a la fiscalia, que haurà de proposar que es dicti una ordre de recerca, i a les parts que van intervenir en el procés judicial.

Manpreet Kaur va ser trobada cosida a ganivetades al seu domicili d’Olot el dia 24 de gener del 2012. La noia treballava en el torn de nit a la fàbrica Pagès Valentí de Sant Jaume de Llierca i, com cada dia, en tornar de la feina va anar a acompanyar el seu fill de 6 anys a l’autobús per anar a l’escola i després se’n va anar a dormir. Al migdia, quan el seu marit, Ajit Singh, i el seu cunyat, Gurjeet Singh, van anar a casa després de fer el seu torn de matí a la fàbrica Francisco Puigvert (a ben pocs metres de la casa), els homes van donar l’avís que havien assassinat Manpreet. Marit i cunyat, que es van mostrar desolats per la mort, es van convertir en els principals sospitosos. Passats uns dies, els dos germans van ser detinguts, i el 15 de febrer el jutjat els va fer empresonar provisionalment. Ells sempre van proclamar la seva innocència i van demanar la llibertat. No els la van concedir i van arribar presos al judici que es va celebrar davant d’un jurat popular l’any 2013, en què es van tornar a declarar innocents. Però el jurat popular els va declarar culpables d’assassinat i l’Audiència els va condemnar a 22 anys i mig de presó (el fiscal n’havia demanat 25). Les defenses, exercides per Carles Monguilod (Ajit) i Rafel Berga (Gurjeet), que havien demanat l’absolució, van presentar recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que va ratificar la condemna imposada. I encara van fer recurs al Tribunal Suprem (TS), que també els va confirma la condemna de 22 anys i mig. I en el cas de Gurjeet, la seva defensa va provar d’elevar el cas al Tribunal d’Estrasburg, però no se li va admetre a tràmit. En el moment de l’evasió, Gurjeet Singh havia complert gairebé catorze anys de la pena imposada. Ara doncs, n’hi faltaven vuit i estava en segon grau, en progressió per accedir al tercer grau.

LA DATA

24-01-2012
Manpreet Kaur va ser assassinada a ganivetades a casa seva, a Olot.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia