Successos

El quadern negre

Tura Soler

Crònica d’una ocupació

Moltes persones, que relaten que havien pagat per l’habitatge, ocupen de nit un bloc de nova promoció a Girona, però els Mossos ho descobreixen a temps i eviten la usurpació

Moviments anòmals ahir a la matinada als blocs de nova promoció construïts i amb les claus a punt de ser entregades als compradors a la zona dels Químics de Girona. La promoció, tres blocs situats al carrer Migdia, 112-114 i 116-118, i al carrer Sant Miquel, 32, la formen un centenar de pisos, que s’anuncien com d’alt nivell, amb piscina comunitària, la majoria comprats sobre plànol fa uns dos anys. I casualment just avui i al llarg d’aquesta setmana se n’havien de començar a entregar les claus als compradors, però ahir a la matinada hi va haver una entrega de claus clandestina.

S’havia programat una macroocupació simultània dels habitatges, com per fortuna van descobrir els Mossos. Els blocs tenen un vigilant que a les nits fa rondes i que ahir va alertar de la presència d’intrusos i va assegurar que, quan havia començat el torn, tot estava tranquil i que l’entrada de gent s’havia d’haver produït a partir de les dues de la matinada, quan se’n va anar al pàrquing a reposar una estona perquè estava molt cansat, i que va ser passades les sis, havent fet la becaina i quan va anar a acompanyar uns pintors que havien d’enllestir la feina en un dels pisos, que es va trobar que hi havia intrusos.

Quan els Mossos hi van arribar, acompanyats dels antidisturbis i de patrulles de la policia municipal, van trobar que 30 dels 34 pisos del primer grup ja tenien els panys originals rebentats i els havien canviat; al segon bloc, havien canviat el pany de tres pisos, i al tercer no hi havien accedit. Els agents van anar desallotjant i identificant els ocupadors, que venien de diferents punts de la rodalia de Girona i que van justificar la seva acció. Van explicar que ells havien pagat (unes quantitats que oscil·len entre 1.500 i 2.500 euros) per poder accedir als pisos. Van relatar que cap a les dues de la matinada havien rebut la comunicació que els havien trobat un pis i que ja podien anar-s’hi a instal·lar, i els van adreçar al carrer Migdia, on es van anar trobant amb els altres ocupants. En total, dins dels habitatges hi havia divuit persones, entre les quals dos menors, quan hi van arribar els Mossos. Hi havia gent –homes i dones– marroquina, colombiana, boliviana i gambiana.

Els Mossos van aixecar acta i van denunciar catorze persones per usurpació i van detenir dos homes marroquins perquè es van negar a col·laborar i a donar una adreça perquè el jutjat els pogués localitzar. Mentre es feia l’operació de desallotjament, va arribar (avisat pels Mossos) un responsable de l’empresa promotora, que es va ocupar de cridar uns serrallers perquè tornessin a posar panys a les portes dels habitatges i va anar a presentar denúncia formal a la comissaria.

El promotor va calcular que els danys ocasionats per l’ocupació massiva superaran els 50.000 euros. També es van acostar fins als blocs alguns dels amos legítims dels nous pisos, els que aquesta setmana n’han de tenir les claus. Han tingut sort que es frustrés l’ocupació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia