Successos

El quadern negre

Tura Soler

L’ADN troba un assassí (mort) passats 22 anys

Va cremar la germana a Polònia i es va tirar al tren a la República Txeca dos dies després, i ara s’ha sabut

L’ADN, aquesta eina científica que des de fa tres dècades resulta màgica per a la investigació criminal, ha permès trobar un assassí que fa 22 anys va matar i cremar la seva germana a Polònia i va fugir. Ara s’ha descobert que Marian Ozga, l’home que feia tants anys que constava als cartells dels criminals més buscats, era el mateix home que s’havia tirat al tren a la república Txeca. Cas tancat.

Marian Ozga, de 61 anys, treballava de vigilant a Varsòvia, però el 2001 va tornar al seu poble, Podkarpacie, on la seva germana Janina vivia a la casa que havia sigut dels pares. Marian havia renunciat a la part de l’herència que li hauria pertocat, però l’home estava ressentit i pretenia recuperar la seva part. El 5 d’agost, mentre la seva germana Janina, de 69 anys, dormia, va entrar a l’habitació i primer li va tirar gasos lacrimògens, la va colpejar fins que la va deixar inconscient, la va ruixar amb gasolina i li va calar foc. La filla de la dona va sentir crits i va córrer cap a l’habitació de la seva mare. Va arribar just en el moment que el seu oncle encenia l’encenedor. Va auxiliar la seva mare, però Janina va acabar morint i la filla es va fer cremades greus i va haver de ser hospitalitzada. Aquell mateix dia Marian va fugir de Podkarpacie, i se li va perdre el rastre tot i les intenses operacions de recerca de la policia polonesa, que es va fixar com a prioritat trobar l’autor d’aquell crim tan cruel. La policia va sospitar que Ozga havia aconseguit fugir del país i pensaven que podia haver-se anat a amagar a França perquè hi tenia contactes. Van posar-lo en crida i cerca i es va convertir en una de les cares més habituals en els cartells de recerca de delinqüents. La policia va anar modificant el seu rostre per adaptar-lo a la imatge de l’envelliment amb el pas del temps. Però mai es va rebre cap informació de testimonis que l’haguessin vist. I ara, a les acaballes del 2023, passats 22 anys, la policia de Polònia va introduir les seves dades biològiques a la base de dades d’ADN europea i els va aparèixer una coincidència. El seu ADN coincidia amb el del cadàver d’un home que es va tirar al tren el 7 d’agost del 2001, a la República Txeca. Aquell home no duia a sobre cap identificació i es va enterrar com un NN (no name) però es va guardar el seu ADN. Era Marian Ozga.

Marian Ozga s’ha identificat quan els Mossos havien fet gestions amb les bases d’ADN europees amb la finalitat de comprovar si Ozga podia ser l’home que va ser trobat mort amb un tret al cap a Tossa de Mar el juliol del 2012. Només en quedava el crani, però amb l’ajuda d’una antropòloga i un artista forense van fer una recreació del rostre de la víctima. Tenia trets facials similars al fugitiu Ozga. No era Ozga. Els Mossos, que ja han descartat altres possibles candidats, continuen la recerca per posar-li nom. Compten amb l’ADN com a aliat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia